UNNGÅ KOBBERKJELE: Gløgg i seg selv er ikke giftig, men feil tilberedning kan føre til en mild kobberforgiftning.  Illustrasjonsfoto: Colourbox
UNNGÅ KOBBERKJELE: Gløgg i seg selv er ikke giftig, men feil tilberedning kan føre til en mild kobberforgiftning. Illustrasjonsfoto: ColourboxVis mer

Visste du at gløggen kan bli giftig?

Disse kjelene må du ikke bruke til gløgg.

Gløgg er en vanlig drikk i juletiden. Men visste du at du kan få kobberforgiftning av å bruke feil kjele til gløggen?

Gløgg i seg selv er ikke giftig, men feil tilberedning kan føre til en mild kobberforgiftning.

Kobber i vannet Ifølge Helsenorge.no, som er offisielle helseråd fra Helsedirektoratet, er det tre ting du ikke skal varme opp gløggen i.

Det er kobberkjeler, kjeler som normalt bare brukes til å koke opp vann i, og kjeles som ikke rengjøres jevnlig og vannkokere.

- Hvis man har kobberrør, som mange har, kan det være små mengder kobber i vannet. Dersom du har en kjele du bare bruker til vann, kan det gradvis legge seg kobber på innsiden av kjelen. Har du noe surt oppi, som gløgg, kan belegget løsne, sier Mette Bjørnstad, seniorrådgiver i avdeling for giftinformasjon i Helsedirektoratet.

Hun anbefaler å bruke en kjele du bruker til mye forskjellig mat - og dermed rengjør ofte.

- Hvis det er en kjele du bruker til litt forskjellig mat, er sannsynligheten for at det bygger seg opp et kobberlag mye mindre enn om du bruker kjelen jevnlig til bare vann, sier Bjørnstad.

Kvalme og brekninger Kobber virker irriterende på slimhinnen i mage og tarm og kan føre til kvalme og brekninger.

Symptomene kan komme allerede ti minutter etter inntak, og selv små mengder kobber kan gi symptomer.

Helsenorge.no skriver at det bare er nødvendig å oppsøke lege ved kraftige og vedvarende symptomer.

Giftinformasjonen kan hjelpe til med å vurdere om det er nødvendig å oppsøke lege.

- Hvis plagene vedvarer, slik at det oppfattes mer som omgangssyke, eller man blir dehydrert, kan det være nødvendig med lege. Er man i tvil, kan man ringe oss og spørre, så skal vi hjelpe med å vurdere, sier Bjørnstad.

Slik rengjør du kjelen - Om man til daglig rengjør kjelen med Zalo etter hver gang den brukes, skal det normalt ikke danne seg noe belegg i kjelen. Om man ønsker å være på den sikre siden, kan man koke opp en 1% eddikløsning i kjelen og la det stå i 15 minutter. Skyll godt med vann etterpå, sier Inger Marie F. Ingdahl.

Hun er kommunikasjonssjef i Stabburet, som produserer den populære Tomtegløggen.

Ingdahl sier at det også er mulig å bruke vannkoker til å varme vann til gløggen - men da må den rengjøres godt.

- Ved bruk av vannkoker kan man koke opp en 1 prosent eddikløsning og la den stå i vannkokeren i 15 minutter, også her med god etterskylling med vann av kokeren, sier hun.

En 1 prosent eddikløsning får man i praksis ved å blande i forholdet 9 dl vann til 1 dl 12 prosent-eddik. Eller 9 dl vann til 1,5 dl 7 prosent-eddik.

- Bruker man eddikessens med styrke 35 prosent, blander man 9,5 dl vann til 0,3 dl eddikessens, sier Ingdahl.

Sjeldnere nå? Giftinformasjonen får ikke mange henvendelser fra folk som opplever kobberforgiftning, selv om det hender.

Bjørnstad i Helsedirektoratet tror kanskje det er mindre vanlig med kobberforgiftning nå, siden folk ofte har vannkokere som de bruker til vann framfor en fast kjele til formålet.

Les også: Derfor må du aldri blande klor og salmiakk
Frukt kan gi bivirkninger av medisin
Alternativ medisin: bivirkningene du ikke visste om
Helgefylla skader hjertet ditt

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.