Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Vogna blir hengende noen sekunder på toppen før den blir sluppet 65 meter rett ned

- Å oppnå 0 G er en av opplevelsene man er på jakt etter.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Fornøyelsesparken Cedar Point vil igjen endre horisonten ved Lake Erie, når verdens høyeste, raskeste og lengste dive coaster ser dagens lys, skryter parken i en pressemelding.

I videoen over kan du hvordan berg-og-dal-banen skal bli når den står ferdig i mai neste år.

Banen som skal hete «Valravn», blir den 17. berg-og-dal-banen i parken.

Med det blir Cedar Point den fornøyelsesparken i verden med flest berg-og-dal-baner over 200 fot, eller 61 meter.

Smale rekorder Det kommer nok utvilsomt til å kile i magen om du tar en tur med «Valravn». Det lengste fallet er på 65 meter rett ned.

MANGE VARIANTER: En dive coaster er en av mellom 20 og 30 kategorier berg-og-dal-baner laget av stål, forklarer berg-og-dal-bane-ekspert Even Stangebye. Illustrasjon: CEDAR POINT
MANGE VARIANTER: En dive coaster er en av mellom 20 og 30 kategorier berg-og-dal-baner laget av stål, forklarer berg-og-dal-bane-ekspert Even Stangebye. Illustrasjon: CEDAR POINT Vis mer

At dive coasteren er 68 meter høy, har en toppfart på 120 kilometer i timen, og at turen er over 1041 meter lang, imponerer likevel ikke en ekte berg-og-dal-bane-entusiast.

- Det er en park som er kjent for rekorder, men dette er rekorder innenfor et veldig smalt område, sier Even Stangebye til Dagbladet.

En dive coaster er en av mellom 20 og 30 kategorier berg-og-dal-baner laget av stål, forteller han.

Han har selv besøkt Cedar Point flere ganger, og er en av flere norske medlemmer i The European Coaster Club.

Høyere, raskere, lengre Stangebye tviler ikke på at «Valravn» blir et fint tilskudd til parken som ikke har en dive coaster fra før, men:

- Det er verken verdens høyeste, lengste eller raskeste berg-og-dal-bane, sier Stangebye, og nevner Top Thrill Dragster og Millennium Force som to imponerende baner som allerede eksisterer i den amerikanske fornøyelsesparken.

FRITT FALL: En dive coaster, er ifølge Wikipedia, en berg-og-dal-bane i stål der du opplever å være i fritt fall minst en gang i løpet av turen. Illustrasjon: CEDAR POINT
FRITT FALL: En dive coaster, er ifølge Wikipedia, en berg-og-dal-bane i stål der du opplever å være i fritt fall minst en gang i løpet av turen. Illustrasjon: CEDAR POINT Vis mer

Ifølge Roller Coaster Database er den høyeste berg-og-dal-banen i verden, den 139 meter høye «Kingda Ka» i den amerikanske fornøyelsesparken Six Flags Great Adventure.

Den raskeste er «Formula Rossa» i Ferrari World Abu Dhabi, der du kommer opp i en fart på 240 kilometer i timen.

Den lengste er den nesten 2,5 kilometer lange «Steel Dragon 2000» i Nagashima Spa Land i Japan.

Fritt fall En såkalt dive coaster, er ifølge Wikipedia, en berg-og-dal-bane i stål der du opplever å være i fritt fall minst en gang i løpet av turen.

I motsetning til andre berg-og-dal-baner, der vogna du sitter i blir dratt opp til det første drop-punktet, blir du i en dive coaster først heist opp til et flatt parti.

Herfra går turen bort til stupet hvor du bli hengende i noen sekunder før du blir sluppet rett ned.

HENGER PÅ TOPPEN: I en dive coaster blir du hengende i noen sekunder før du blir sluppet rett ned. - Det er et ekstra moment at du blir hengende i lufta. Når du så slippes i fritt fall oppnår du 0 G, og det er en av opplevelsene man er på jakt etter, sier Even Stangebye. Illustrasjon: CEDAR POINT
HENGER PÅ TOPPEN: I en dive coaster blir du hengende i noen sekunder før du blir sluppet rett ned. - Det er et ekstra moment at du blir hengende i lufta. Når du så slippes i fritt fall oppnår du 0 G, og det er en av opplevelsene man er på jakt etter, sier Even Stangebye. Illustrasjon: CEDAR POINT Vis mer

- Det er et ekstra moment at du blir hengende i lufta. Når du så slippes i fritt fall oppnår du 0 G, og det er en av opplevelsene man er på jakt etter, sier entusiasten.

Mange av dive coaster-ene er relativt korte, så det er morsomt at «Valravn» blir en med litt lengde, synes Stangebye. Selv om 120 kilometer i timen ikke er den raskeste berg-og-dal-banen, er det en anselig hastighet, mener han.

- Når du sitter på siden helt fritt og farer loddrett mot bakken i den hastigheten ... noen synes det er gøy, og noen synes det er skummelt, sier han.

Høy kvalitet Fornøyelsesparken Cedar Point ligger ved Lake Erie i Sandusky, Ohio.

Wikipedia kan du lese at parken den nest eldste av de amerikanske fornøyelsesparkene som fortsatt er i drift.

Folk har moret seg her siden åpningen i 1870, og siden den gang har Cedar Point sikret seg en rekke rekorder når det kommer til berg-og-dal-baner.

FRITT FALL: Det kommer nok utvilsomt til å kile i magen om du tar en tur med «Valravn». Det lengste fallet er på 65 meter rett ned. Illustrasjon: CEDAR POINT
FRITT FALL: Det kommer nok utvilsomt til å kile i magen om du tar en tur med «Valravn». Det lengste fallet er på 65 meter rett ned. Illustrasjon: CEDAR POINT Vis mer

Ifølge Stangebye er ikke Cedar Point bare er kjent for et høyt antall baner, men også høy kvalitet.

At tilskuddet «Valravn» er den hundrede berg-og-dal-banen designet av sveitsiske produsenten Bolliger and Mabillard, underbygger det mener han.

Flere rekorder Med «Valraven» blir Cedar Point ifølge parken selv den fornøyelsesparken i verden med flest attraksjoner: 72 totalt.

Ikke noe annet sted i verden finner du heller lengre berg-og-dal-bane-spor av stål i en og samme fornøyelsespark, til sammen 15,9 kilometer.

Som om ikke det var nok: Du finner heller ikke lengre berg-og-dal-bane-spor i fornøyelsespark sammenlagt totalt sett, uavhengig av hva slag materiale sporet er laget av: 18,3 kilometer.

Du kan lese mer om ulike berg-og-dal-baner i Roller Coaster Database: rcdb.com

FORNØYELIG PARK: Med «Valraven» blir Cedar Point ifølge parken selv den fornøyelsesparken i verden med flest attraksjoner: 72 totalt. Illustrasjon: CEDAR POINT
FORNØYELIG PARK: Med «Valraven» blir Cedar Point ifølge parken selv den fornøyelsesparken i verden med flest attraksjoner: 72 totalt. Illustrasjon: CEDAR POINT Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling