KRYDDERSUKKER: Nydelig topping til yoghurt naturell og kefir, signert Tina Nordström. Oppskriften får du her. Foto: BEST WESTERN
KRYDDERSUKKER: Nydelig topping til yoghurt naturell og kefir, signert Tina Nordström. Oppskriften får du her. Foto: BEST WESTERNVis mer

Voldsomme protester da Tina Nordström fjernet yoghurt med smak fra hotellfrokost

Her får du oppskriften på tilbehøret Tina Nordström erstattet de søte yoghurtene med.

Det er et par frokostvaner vi ikke har lyst til å gi fra oss.

Øverst på listen står kaffe. Og melk.

Mangel på én av disse to, kaffe eller melk, om morgenen er nok til å ødelegge hele dagen.

Söta bror liker sin søte, smakssatte yoghurt omtrent like godt, skal vi tro reaksjonene da den svenske kokken Tina Nordström fjernet yoghurt med smak fra frokostmenyen på hotellkjeden Best Western.

SMAK, SMAK, SMAK: Denne uken ruller Best Western-hotellene ut Best Brekfast - by Tina Nordstrøm. Hun har jobbet med at det skal være gode og sunne alternativer, men det viktigste er at det skal smake godt. Foto: ELISABETH DALSEG
SMAK, SMAK, SMAK: Denne uken ruller Best Western-hotellene ut Best Brekfast - by Tina Nordstrøm. Hun har jobbet med at det skal være gode og sunne alternativer, men det viktigste er at det skal smake godt. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

- Det ble voldsomme protester, og hotellpersonalet skisserte skrekkscenarier om hvordan de kom til å miste stamkundene sine bare fordi vi ikke lenger ville servere yoghurt med jordbær eller melonsmak, sier Nordström.

Stor test av næringsinnhold: Her er de sunneste smakssatte yoghurtene

Ikke sunnest, men best - Det første jeg gjorde da jeg skulle sette ny frokostmeny, var å kutte yoghurt med smak. Nå serverer vi bare naturellyoghurt, sier Nordström.

Årsaken til at smakssatt yoghurt ble kuttet, var tredelt. Det skulle være enklere for hotellpersonalet å servere, det skulle være lettere å kombinere med ulike toppinger og frokostblandinger, og det skulle være sunnere for gjestene.

De store protestene kom heldigvis i forkant. Tanken på å bare kunne spise naturellyoghurt var skumlere for svenskene enn det viste seg å være i praksis.

I stedet for de ulike smaksvariantene serverer hotellene nå ulike frukt- og bærsylteøy og fruktsalater, müsli, frokostblandinger og kryddersukker.

Oppskriftene på noen av dem får du her.

Se også oppskriftene på frokostblandingene som er så gode at du kan ende opp med å spise flere frokoster på en dag.

Dagbladet har prøvesmakt på endel av de nye rettene, og falt spesielt for den egyptisk-inspirerte korn- og krydderblandingen. Men sunnere enn jordbæryoghurt blir det nok ikke. I hvert fall ikke om vi forsyner oss selv.

Så er det heller ikke meningen at alt skal være sunt.

- Vi skal ikke vifte med pekefingeren, men vi skal gi folk gode valg, slik at de kan velge sunt - eller ikke fullt så sunt. Og om du først tar det valget [ikke fullt så sunt] skal det smake godt!

Guide til meierihyllene: yoghurt, rømme, crème fraîche, kvarg, kesam og skyr - se hva du bør velge når.

Små grep med store vaner Det er noe ved det å gjøre de små grepene med de store vanene. Det er ikke det du fornekter deg selv to ganger i året som gjør det største utslaget, men de grepene du gjør med maten du spiser hver dag.

Her gjør Bramat.no en stor jobb for Dagbladet, og hver uke presenterer vi en ernæringstest.

Her kan du se hvilken frokostblanding som er sunnest, eller hvilken müsli eller yoghurt som har minst sukker.

De store produsentene som Tine og Q-meieriene har jobbet systematisk med å kutte sukkermengden i nettopp smakssatt yoghurt.

- Det er når de store produsentene gjør endringer på store volumprodukter som folk spiser mye av at vi får en endring av nivået for hva vi synes er søtt nok, sier Kine Søyland, kommunikasjonssjef i NorgesGruppen til Dagbladet.

Hun presiserer at dette er noe som har - og må skje - gradvis.

- Du kan ikke kutte sukkernivået for fort, da vil ikke kundene ha produktene lenger. Det er når vi gjør det gradvis vi kan få en reell helseeffekt, fordi folk over tid vender seg til et lavere søtnivå.

Norgesgruppens dagligvarekjede Kiwi har en kampanje nå som viser de små grepene man kan gjøre i hverdagskostholdet.

- Små grep over tid er mye sunnere enn drastiske tiltak du ikke klarer å gjennomføre i lengden.

Ernæringsekspert: Økologisk mat gir bedre samvittighet, ikke nødvendigvis bedre helse. (Dagbladet Pluss)