Volvo Duett fyller 60 år

Denne 60-åringen er stadig å se på veien i god form.

SPREK: Innen bilverdenen er det ikke mange andre 60-åringer som er like sprek som Volvo Duett. FOTO: Volvo
SPREK: Innen bilverdenen er det ikke mange andre 60-åringer som er like sprek som Volvo Duett. FOTO: VolvoVis mer

I dag fyller Volvo Duett 60 år, bilmodellen som var Volvos første serieproduserte stasjonsvogn, og som regnes som selve opphavet til Volvos solide tradisjon for stasjonsvogner.

Volvo PV444 ble vist frem for første gang i 1944, og skulle komme til å endre Volvos posisjon i bilmarkedet. Med PV-en gikk Volvo fra å være en småskalaprodusent til å bli en av de store.

I 1947 kom produksjonen av PV i gang for alvor, men behovet for mindre varebiler gjorde at utviklingen av den femdørs PV445 ble startet i 1949. Fire år senere ble den lansert med en 1,4-liters motor med 40 hk.

Bilen ble hetende 445 helt til den ble fornyet i 1960 og byttet navn til 210. Den splittede fronruten ble erstattet av en hel rute - uten stolpen i midten - og bilen fikk firetrinns girkasse.

KLASSIKER: Volvo PV445 fyller 60 år i dag, 4. juli. FOTO: Volvo
KLASSIKER: Volvo PV445 fyller 60 år i dag, 4. juli. FOTO: Volvo Vis mer

Duett ble produserte helt fram til 1969, da Sverige innførte obligatoriske kollisjonstester for godkjenning. Volvo innså at den over 20 år gamle basiskonstruksjonen ikke ville greie kravene, og eksporterte alle de nyproduserte eksemplarene, unntatt ett. Den siste Duetten - med chassisnummer 97299 - står utstilt på Volvo Museum i Gøteborg.

Mange nordmenn har vokst opp med Volvo PV, og den dag i dag er den solide svensken fortsatt å se på veien. Enda flere nordmenn lærte PV-ens etterfølger å kjenne, Volvo Amazon.

Les også:
Endelig fornyes V70 og XC70
Nå blir Volvo-SUV-en koseligere
Svensktopp vil liker
Volvo setter familieraceren i produksjon

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.