ØKONOMISK FORUTSIGBARHET: I usikre rentetider kan det være fornuftig å skape forutsigbarhet. Ett alternativ kan være å binde renten på deler av boliglånet. Foto: Aleksander Andersen/Scanpix
ØKONOMISK FORUTSIGBARHET: I usikre rentetider kan det være fornuftig å skape forutsigbarhet. Ett alternativ kan være å binde renten på deler av boliglånet. Foto: Aleksander Andersen/ScanpixVis mer

- Vurder fastrente nå

Slik sikrer du boligøkonomien i usikre tider.

Husker du hvordan det var i 2008, da boligrenten spratt opp som følge av finanskrisen?

Ifølge Hegnar Online varsler DnB Nor nå at boligrenten vil stige som et resultat av uroen i verdensøkonomien og økte pengemarkedsrenter.

- Den internasjonale uroen vil over tid slå ut i norsk kunderente. Kostnadene våre vil øke, men hvor stor renteøkningen blir for kundene er umulig å si nå, sier bankens finansdirektør, Bjørn Erik Næss, til nettstedet.

I slike tider vil det være fornuftig for boligeiere med frykt for stram økonomi å vurdere fastrentealternativet.

- Forskjellen mellom 5-årig fastrente og flytende rente er rundt én prosent og det bør gjøre fastrentealternativet aktuelt for dem som ønsker forutsigbarhet i sin privatøkonomi, sier informasjonsdirektør i DnB Nor, Aud-Helen Rasmussen til klikk.no.

Både flytende og fast rente Utredningssjef hos Huseiernes Landsforbund, Dag Refling, mener det kan være fornuftig å splitte opp boliglånet i en fastrente og en flytende del.

- På den måten gir du deg fleksibilitet i forhold til å justere nivået på innbetalingene, samtidig som du også får en viss forutsigbarhet, beskriver han til klikk.no.

Nedbetaling og forutsigbarhet Ved å dele opp boliglånet gir man seg selv en mulighet til å forsere nedbetalingen av lånet, dersom boligrenten fortsatt skulle bli liggende lavt.

- Dersom du binder hele lånet opp mot en fastrente, blir også nedbetalingsstrukturen din fastlåst og du har ingen mulighet til å forsere nedbetalingen uten å bryte fastrentekontrakten. Men dersom du bare binder halvparten, kan den andre halvparten, den flytende, benyttes til en forsert nedbetaling dersom det er ønskelig, forklarer Refling.

Tror på renteheving Seniorøkonom hos Handelsbanken, Kari Due-Andresen, tror at renten skal oppover, men at vi likevel vil se en slakere stigning enn det Norges Bank tidligere har antydet.

Ifølge Norges Banks anslag for den såkalte interbankrenten (NIBOR), viser den at man ser for seg at pengemarkedsrenten, som er sterkt styrende for bankenes utlånsrente, forventes å stige med ett prosentpoeng det nærmeste året.

Les også:
Finn boliglånet som passer for deg
Slik takler du gjelda
Trenger du nye ideer til innredningen? La deg begeistre av Bonytts inspirasjonsguide
Pappas mann på fødestua

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.