Norske turistattraksjoner

Vurderer å overvåke Preikestolen med droner

Kan finne savnede kjapt.

PREIKESTOLEN: Stadig flere oppsøker Preikestolen i Rogaland. Men flere undervurderer turen. Det har ført til en økning i antall redningsaksjoner. Foto: NTB Scanpix
PREIKESTOLEN: Stadig flere oppsøker Preikestolen i Rogaland. Men flere undervurderer turen. Det har ført til en økning i antall redningsaksjoner. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Preikestolen i Rogaland er en av Norges desidert mest besøkte turistattraksjoner. Men slett ikke alle som tar turen er forberedt verken på verken kraftanstrengelse eller skiftende værforhold.

Det har vært flere redningsaksjoner etter folk som rett og slett har blitt overrasket over vær og vind og regelrett gått seg bort.

Regionrådet i Ryfylke vurderer nå å ta i bruk ny teknologi, blant annet droner som kan bidra med nødhjelp, ved blant annet Preikestolen.

Kan droppe utstyr

- Droner kan brukes til å overvåke og kontrollere store fjellområder mye raskere og mer effektivt enn folk til fots. Dette kan hjelpe til med å lokalisere savnede og droppe av utstyr, sier prosjektleder Ketil Barkved, som er regionutvikler i Ryfylke IKS til Stavanger Aftenblad som først omtalte saken.

De ser også på muligheten til å bruke droner til å fly inn alt fra fjellduker, varme klær og mat og drikke til folk som står fast i fjellene.

Ny besøksrekord

I områder med dårlig mobildekning kan man ved hjelp av droner fly inn sambandsutstyr slik at redningsmannskaper kan kommunisere med dem som trenger hjelp. Annen teknologi, som elektroniske informasjonstavler, utleie av nødalarmer, og såkalt meshnettverk der det mangler telefondekning, planlegges også å tas i bruk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer