Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Norske turistattraksjoner

Vurderer å overvåke Preikestolen med droner

Kan finne savnede kjapt.

PREIKESTOLEN: Stadig flere oppsøker Preikestolen i Rogaland. Men flere undervurderer turen. Det har ført til en økning i antall redningsaksjoner. Foto: NTB Scanpix
PREIKESTOLEN: Stadig flere oppsøker Preikestolen i Rogaland. Men flere undervurderer turen. Det har ført til en økning i antall redningsaksjoner. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Preikestolen i Rogaland er en av Norges desidert mest besøkte turistattraksjoner. Men slett ikke alle som tar turen er forberedt verken på verken kraftanstrengelse eller skiftende værforhold.

Det har vært flere redningsaksjoner etter folk som rett og slett har blitt overrasket over vær og vind og regelrett gått seg bort.

Regionrådet i Ryfylke vurderer nå å ta i bruk ny teknologi, blant annet droner som kan bidra med nødhjelp, ved blant annet Preikestolen.

Kan droppe utstyr

LETEMANNSKAP: En drone kan både finne savnede og droppe utstyr både i form av varme tepper og sambandsutstyr. Foto: NTB Scanpix
LETEMANNSKAP: En drone kan både finne savnede og droppe utstyr både i form av varme tepper og sambandsutstyr. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Droner kan brukes til å overvåke og kontrollere store fjellområder mye raskere og mer effektivt enn folk til fots. Dette kan hjelpe til med å lokalisere savnede og droppe av utstyr, sier prosjektleder Ketil Barkved, som er regionutvikler i Ryfylke IKS til Stavanger Aftenblad som først omtalte saken.

De ser også på muligheten til å bruke droner til å fly inn alt fra fjellduker, varme klær og mat og drikke til folk som står fast i fjellene.

Ny besøksrekord

I områder med dårlig mobildekning kan man ved hjelp av droner fly inn sambandsutstyr slik at redningsmannskaper kan kommunisere med dem som trenger hjelp. Annen teknologi, som elektroniske informasjonstavler, utleie av nødalarmer, og såkalt meshnettverk der det mangler telefondekning, planlegges også å tas i bruk.

Preikestolen opplevde ny besøksrekord i år, og hjelpemannskaper i området har opplevd en økning i antall redningsoppdrag. (NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!