Vurderer å skattelegge turister på noen av nordmenns mest populære ferieøyer

Kan bli ekstra avgift pr. døgn på Balearene allerede i 2016.

VURDERER TURISTSKATT: Myndighetene på Balearene, vurderer å innføre et ny turistskatt for overnattingsgjester på de populære ferieøyene allerede fra 2016. Her fra Mallorca, en av de mest populære destinasjonene for nordmenn om sommeren. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
VURDERER TURISTSKATT: Myndighetene på Balearene, vurderer å innføre et ny turistskatt for overnattingsgjester på de populære ferieøyene allerede fra 2016. Her fra Mallorca, en av de mest populære destinasjonene for nordmenn om sommeren. Foto: JOHN TERJE PEDERSENVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Myndighetene på Balearene, vurderer å innføre et ny «turistskatt» for overnattingsgjester på de populære spanske ferieøyene allerede fra neste år.

De baleariske øyene består av Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera og noen mindre øyer.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, konkurrerer Mallorca med Kreta om å være nordmenns foretrukne reisemål hver sommer.

VAKRE STRENDER: Stranda Playa de Ses lletes og ligger i naturreservatet Las Salinas på Formentera. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
VAKRE STRENDER: Stranda Playa de Ses lletes og ligger i naturreservatet Las Salinas på Formentera. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Hos reisebyrået Ticket havnet Mallorca denne sommeren på andreplass over nordmenns mest populære reisemål bak Kreta og foran Antalya.

Fra en til to euro Ifølge Daily Mail dreier det seg om en avgift ett sted mellom en og to euro pr. person pr. døgn.

Det skal ikke være bestemt om skatten skal belastes folk i alle aldrer, eller om barn under en viss alder blir unntatt, melder The Telegraph.

Dersom skatten kommer til å gjelde både voksne og barn, vil det med dagens kurs og en avgift på to euro, bety rundt en tusenlapp ekstra for en familie på fire som er på en toukers sol- og badeferie.

Mallorca er riktignok ikke bare for dem vil leve late dager ved Middelhavets strender. Både SAS, Norwegian og Ryanair flyr til Mallorca fra Norge, og mange nyter også en langhelg i Palma de Mallorca med sightseeing, shopping og god mat.

Miljøskatt Daily Mail skriver turistnæringa nå frykter avgiften vil skremme turister vekk fra øyene.

Vurderer å skattelegge turister på noen av nordmenns mest populære ferieøyer

Myndighetene sier derimot skatten vil bidra med flere titalls millioner euro som skal finansiere arbeidet med å bevare naturen og miljøet på øyene, og at også noe av pengene skal gå tilbake til turistnæringa.

Ifølge The Telegraph er detaljer rundt skatten fortsatt ikke avklart, men planen skal være å hente inn pengene ved landets flyplasser og havner, eventuelt at gjestene blir belastet direkte på overnattingsstedet.

Norsk favoritt Foreløpig er såpass mye uklart rundt den foreslåtte miljøskatten, at PR-ansvarlig i Ving Elisabeth Larsen-Vonstett synes det er vanskelig å si hvordan det vil påvirke norske turister.

Mallorca er Vings desidert viktigste sommerdestinasjon, og reiseselskapet sendte i sommer 56 000 nordmenn på charterferie til øya.

Det er dobbelt så mange som til Kreta på andreplass, og Rhodos som er Vings nummer tre med 24 500 norske ferierende denne sommeren.

IBIZA: De baleariske øyene består av Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera og noen mindre øyer. Her fra Platja d enBossa i Ibiza by. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
IBIZA: De baleariske øyene består av Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera og noen mindre øyer. Her fra Platja d enBossa i Ibiza by. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Ving er allerede godt i gang med salget av reiser til Mallorca for sommersesongen 2016.

Disse prisene er allerede fastsatt, og vil ikke påvirkes av en eventuell ny skatt, forteller Larsen-Vonstett. Men om myndighetene på Balearene velger hente den inn ved ankomst på flyplassene, er ikke det noe reiseselskapet får gjort noe med.

- Påvirker i liten grad Larsen-Vonstett er likevel ikke bekymret. Hun tror britene er mer prissensitive enn nordmenn, og at en slik skatt påvirker engelskmenn i større grad enn nordmenn.

Over tre millioner briter ferierer på Balearene hvert år, ifølge The Telegraph.

- Vi vet av erfaring at så små summer påvirker ferien i svært liten grad. Dette er i tillegg hovedferien til folk. For en familie som bruker 50 000 kroner på ferien er det ikke dette som gjør at de velger å reise et annet sted.

Chartergiganten Star Tour sendte i sommer til sammen 36 000 nordmenn til Mallorca og Menorca.

Kommunikasjonsansvarlig i Star Tour, Nora Aspengren, sier til Dagbladet at selskapet følger med på utviklingen framover, men:

- Dette er foreløpig bare et forslag, så det er ikke hensiktsmessig å spekulere i hvilke konsekvenser det kan få.

- Ikke et ukjent begrep Kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera i Apollo synes også det er vanskelig å si noe om skatteforslaget siden det foreløpig er lite informasjon ute. Ifølge Rivera jobber Apollos markedsavdeling med saken.

- Det jeg kan si er at turistskatt i ulike former ikke er et helt ukjent begrep i bransjen vår, og på generelt grunnlag kan ikke vi som reisearrangør gjøre annet enn å forholde oss til de ulike landenes lovverk, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

POPULÆRT REISEMÅL: Balearene er et populært reisemål for nordmenn. Her fra Cala Mitjana-stranda på Menorca. Foto: John T. Pedersen/ Dagbladet
POPULÆRT REISEMÅL: Balearene er et populært reisemål for nordmenn. Her fra Cala Mitjana-stranda på Menorca. Foto: John T. Pedersen/ Dagbladet Vis mer

Det er for tidlig i prosessen til å si noe om hvordan en slik skatt og eventuelle prisforandringene som følger av den, vil påvirke kundenes vilje til å reise til Mallorca, mener Rivera.

Apollo har prisgaranti, og dersom det blir bestemt at skatten skal legges inn i hotellprisen vil ikke Apollos kunder som allerede har booket reise til Mallorca merke noe til dette neste sommer, forteller hun.