Vurderer alkoholforbud på britiske flyplasser

Lei utagerende fylliker i lufta.

ET PROBLEM: alkohol er lett tilgjengelig på flyplasser, til alle døgnets tider. Ikke alle klarer å styre inntaket, noe som gjerne fører til ubehagelige episoder og ustabile flypassasjerer. Det vil Storbritannias flyminister gjøre noe med. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB Scanpix
ET PROBLEM: alkohol er lett tilgjengelig på flyplasser, til alle døgnets tider. Ikke alle klarer å styre inntaket, noe som gjerne fører til ubehagelige episoder og ustabile flypassasjerer. Det vil Storbritannias flyminister gjøre noe med. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB ScanpixVis mer

Englands nye minister for flytrafikk, Tariq Ahmad, vil gjøre noe med alkoholkonsumet på britiske flyplasser. Han snakker om forbud, og får støtte.

Og, bare for å slå det fast med en gang: Tariq Ahmad spøker ikke. Han ser berusede flypassasjerer, av og til utagerende sådanne, som et stort problem, skriver cntraveler.com.

- Det er viktig at passasjerer som går om bord i flyene er ansvarlige, også overfor sine medpassasjerer. Det er et aspekt vi må ha med oss, sier Ahmad i en uttalelse.

73 prosent for forbud

Og ministeren får støtte, i alle fall om vi skal tro på en undersøkelse presentert på det World Travel Market i London nylig.

Hele 73 prosent av mer enn 1000 respondenter svarte at de var for stengte alkoholkraner i forbindelse med morgen- og formiddags-flyvninger.

VIL STENGE KRANENE: Flyminister Tariq Ahmad (nærmest) skal utrede mulighetene for å begrense - eller forby - tilgangen på alkohol på britiske flyplasser. Foto: NTB Scanpix
VIL STENGE KRANENE: Flyminister Tariq Ahmad (nærmest) skal utrede mulighetene for å begrense - eller forby - tilgangen på alkohol på britiske flyplasser. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nesten alle passasjerene i undersøkelsen opplyste også at de en eller flere ganger hadde blitt forstyrret av berusede medpassasjerer.

- Vår undersøkelse viser at svært mange er opptatt av passasjerenes oppførsel når de flyr. Svært mange ønsker strengere kontroll med alkoholsalget både før take-off og på reisen. For de fleste er ikke et glass øl før flyturen noe problem, men på flyplasser er dette så lett tilgjengelig at konsekvensen gjerne er at de aller fleste av oss har opplevd ubehagelige episoder med berusede passasjerer, sier Simon Peres, direktør i World Travel Market.

Skal utredes

Så, hva skjer?

Jo, minister Ahmad og departementet hans vil sette i gang en utredning der de skal se på alkohol-praksisen ved barer, restauranter og taxfree-butikker på britiske flyplasser.

Dette gjøres etter at det i det siste har vært flere episoder der berusede passasjerer har opptrådt så utagerende at de har fått reaksjoner mot seg i etterkant.

British Airways har blant annet forbudt en kvinne å fly med selskapet for resten av livet etter at hun sjikanerte medpassasjerer og besetningen om bord på et fly fra London til Dubai. Ryan Air på sin side har også måttet sette av passasjerer. Et helt utdrikkingslag (!) på et fly fra London til Bratislavia ble arrestert etter at de ble så sinte da besetningen nektet å servere dem mer alkohol, at kapteinen "nødlandet" flyet på en annen flyplass.

Men, utredninger tar gjerne tid, så selv om flyminister Tariq Ahmad før støtte for tanken om å regulere, kanskje også forby, alkoholservering på flyplassene, er det neppe noen fare med pinten din om du har planlagt en tur til Sotrbritannia med det første.

Men drikk med måte!