Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Walkman er tilbake!

Og nå får du høyoppløst musikk.

STOR LYD I LITEN SPILLER: Sonys NWZ-A15 er noe så sjeldent som en frittstående musikkspiller med hifi-lyd.  Foto: TORE NESET / DINSIDE.NO
STOR LYD I LITEN SPILLER: Sonys NWZ-A15 er noe så sjeldent som en frittstående musikkspiller med hifi-lyd. Foto: TORE NESET / DINSIDE.NO Vis mer

Dinside I september tok Apple livet av sin siste frittstående musikkspiller med harddisk, iPod Classic.

Mobilen har overtatt...eller? Selv om både iPod Touch, iPod nano, iPod Shuffle og et utall andre musikkspillere fortsatt finnes på markedet, er det ingen tvil om at smarttelefonen har vunnet dette løpet.

Derfor kan det virke som ren galskap at Sony nå satser på mobile dingser som først og fremst er laget for å spille musikk.

Sonys Walkman NWZ-A15 kan riktignok også vise bilder og video. Men i motsetning til iPod Touch kan du verken surfe på nettet, svare på e-posten din eller laste ned apper på den.

Video og bilder er dermed kun «kjekt å ha»-muligheter.

For dette er først og fremst en musikkspiller, akkurat som den første iPod-en som kom for 13 år siden.

Det er likevel en viktig forskjell.

Støtter høyoppløst For i motsetning til de fleste av dagens mobiltelefoner og musikkspillere støtter Sonys spiller såkalte høyoppløste lydformater.

Men hva betyr det? Det eller meste av musikken vi hører på til daglig, som MP3, musikk kjøpt på iTunes eller streamet via Spotify og Wimp, er både komprimert og dataredusert. Det vil si at data er tatt vekk, slik at musikken skal mindre plass og være lettere å overføre via nettet.

Det finnes i tillegg filformater som ivaretar CD-lyden helt og fullt, slik som FLAC eller Apples ALAC (Apple Lossless)-format, og du kan også få det som streaming om du velger WiMP Hifi. Disse formatene er uansett komprimerte, men alle nyansene i musikken som er overført fra CD skal likevel være intakte.

Men for de som ønsker seg enda bedre lyd enn CD, finnes det såkalte HD-filer.

Tyske Highresaudio er en av etter hvert ganske mange musikkbutikker som selger lydfiler i høyoppløst format. Foto: HIGHRESAUDIO
Tyske Highresaudio er en av etter hvert ganske mange musikkbutikker som selger lydfiler i høyoppløst format. Foto: HIGHRESAUDIO Vis mer

For der en CD har en dybde på 16 bit og en samplingsfrekvens på 44,1Khz, bruker HD-filene 24 bit og 96 eller til og med 192Khz sampling.

De fleste studioer bruker 24 bit når de jobber, og musikk i dette formatet er dermed identisk med det endelige resultatet før musikken komprimeres/nedskaleres for salg på CD og i ulike filformater.

Andre følger etter Sony er for øvrig i godt selskap når det gjelder satsing på HD-lyd. Den aldrende superstjernen Neil Young presenterte allerede for to år siden sin Pono-spiller, og dyre HD-spillere fra Askell & Kern er allerede på markedet.

Og nå følger både Samsung, LG og flere andre etter med HD-musikk både i mobiltelefoner og annet utstyr.

LES OGSÅ: Gromlyden er tilbake

Men hvor skal du kjøpe HD-musikken? HD-filer er litt vriene å få tak i. Amerikanske HD Tracks har vært på markedet siden 2008, men selger ikke til nordmenn foreløpig. Det gjør derimot tyske Highresaudio.com. Franske Qobuz ekspanderer til stadig flee land, og Panasonic-eide Technics er på vei med sin HD-satsing. Apple pusset i 2012 opp enkelte titler i iTunes for å tiltrekke seg kresne lydentusiaster, men det er usikkert om de også kommer til å satse på 24 bit.

Selv var vi forutseende (noen vil heller si dumme nok) nok til å investere i DVD-Audio-utgavene av våre musikkfavoritter den gangen dette formatet ble lansert av plateselskapene. Det døde like fort, men heldigvis er det mulig å rippe platene og legge filene i full 24 bits-kvalitet ut på en harddsik og overføre dem videre til for eksempel Sonys spiller.

Det er også mulig å rippe det den gangen konkurrerende formatet SACD via en tidlig utgave av spillkonsollen PS3 (de nye støtter ikke SACD), men NWZ-A15 støtter dessverre ike det resulterende filformatet .dsf. Slike filer kan imildertid ikke avspilles med NWZ-A15. Du kan heller ikke kjøpe DSD-filer i HD-nettbutikkene og avspille dem.

Sonys-spilleren spiller imidlertid vanlig CD-kvalitet også, i form av FLAC- og ALAC-filer. Og selvsagt kan du både spille MP3 og iTunes-formatet AAC.

Men blir det bedre lyd, da? Man kan saktens spørre seg om hva HD-lyd gjør i en bærbar spiller som typisk brukes i støyende omgivelser og sammen med hodetelefoner av beskjeden kvalitet. Passer det ikke bedre hjemme i stua, der man i ro og mak kan sette seg ned i sofaen for å høre musikk?

Både og, mener tydeligvis Sony.

Men vi kan ikke med hånden på hjertet si at de har rett.

TRENGER GODE LURER : NWZ-A15 komme rførst til sin rett med gode hodetelefoner, for eksempel Sonys egne MDR-1A. Foto: TORE NESET / DINSIDE.NO
TRENGER GODE LURER : NWZ-A15 komme rførst til sin rett med gode hodetelefoner, for eksempel Sonys egne MDR-1A. Foto: TORE NESET / DINSIDE.NO Vis mer

For både MP3/AAC (over 192 kilobit pr. sekund) og musikk i CD-kvalitet (16 bits FLAC og ALAC) låter fortreffelig på NWZ-A15. En rekke uavhengige blindtester har konkludert med at det ikke er mulig å høre forskjell (se Archimago's Musings).

Selv synes vi musikken får et løft, med mer luft og naturlig musikalitet. Men dette blir helt subjektivt, og vi må ta forbehold om at vi lar oss lure av alternative mikser eller rett og slett blir offer for placeboeffekten.

Det som derimot er helt sikkert, er at dette er en knakende god musikkspiller.

Jublende enkelt Den er lett å betjene, og det er lekende lett å overføre musikken fra PC eller Mac. Spilleren kommer opp som en vanlig ekstern disk, og så er da bare å dra og slippe akkurat som du gjør med andre filer. Og om du vil, kan du flytte filene fra spilleren tilbake på harddisken igjen også.

Spilleren er med andre ord ikke befengt med kopisikring eller andre hindringer for fritt å kunne utveksle og lagre musikk, noe vi bare må juble over.

Lyden i den innebygde forsterkeren er bra, selv om den kunne vært høyere. Men ved bruk av en ekstern hodetelefonforsterker og Sonys nye MDR-1A (det finnes også en enda gjevere modell med innebygget DAC) som vi fikk låne sammen med spilleren (test kommer), blir den helt prima.

Stikkordene er trøkk, fyldig og kontrollert bass, og masse detaljer. Og viktigst av alt: Dette blir du ikke sliten i ørene av, selv etter mange timers lytting.

Kan utvides med minnekort Likevel er ikke avstanden dramatisk til vår gamle iPod Classic, som vi ikke kommer til å gi slipp på før den trekker sitt siste sukk.

iPod Classic spiller riktignok ikke HD, og heller ikke Flac. I tillegg bruker den en tradisjonell mekanisk harddisk, noe som gjør at den nok vil svikte før eller senere.

Sony-spilleren lagrer derimot musikken i et 16GB fastminne. I tillegg finnes inngang for microSD-kort.

Minnekort koster imidlertid litt, og du må regne med å legge ut rundt 1400 kroner for et 128GB-kort. Og da kan den fortsatt ikke konkurrere med iPod Classics jumbo-disk (i musikkspillersammenheng) på 160GB.

Men hva har Sony gjort med kabelen? En gang opplevde vi at spilleren stoppet helt opp, slik at vi måtte resette den med en binders via hullet på baksiden. I tillegg irriterer vi oss over at Sony insisterer på å bruke sin helt egen plugg i andre enden av USB-kabelen. Mister du den, får du verken det eller overført musikk.

Men ellers var vi svært fornøyd både med lyden, størrelsen og brukervennligheten. Her finnes i motsetning til i vår gamle iPod både Bluetooth, NFC og FM-radio, og for alle audiofile er dette definitivt et «må ha»-produkt.

HI-RES: Sony markerte seg sterkt med høyoppløst lyd på årets IFA-messe i Berlin. Foto: TORE NESET / DINSIDE.NO
HI-RES: Sony markerte seg sterkt med høyoppløst lyd på årets IFA-messe i Berlin. Foto: TORE NESET / DINSIDE.NO Vis mer

Walkmanen vekker uansett appetitten på de andre nye HD-spillerne til Sony. De har nemlig flere dyrere spillere i repertoaret sitt, og etter stor suksess i hjemlandet Japan spås det at flere modeller er på vei.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.