<strong>DANSK I CALIFORNIA:</strong> Landsbyen Solvang i California er som en tro kopi av en liten by på Sjælland. Her dyrkes det danske, ikke minst hva arkitektur og mar angår. Foto: Tormod Brenna
DANSK I CALIFORNIA: Landsbyen Solvang i California er som en tro kopi av en liten by på Sjælland. Her dyrkes det danske, ikke minst hva arkitektur og mar angår. Foto: Tormod Brenna Vis mer

California

Wienerbrød, vindmøller og hestekrefter i Californias danske oase

Et par timers kjøring nord for Los Angeles finner du landsbyen Solvang - full av danske bakerier, vindmøller - og av og til 300 klassiske veteranbiler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CALIFORNIA (Dagbladet): I Santa Ynez-dalen, ikke så altfor langt fra Santa Barbara, et drøyt steinkast fra berømte Highway 1, finner du denne merkelige, lille landsbyen, som ved første øyekast minner mer om Danmark enn Danmark selv.

Gatene preges av bindingsverk-hus, danske bakerier og restauranter. Her er det vindmøller, danske gatenavn og statuer av såvel Hamlet som H.C. Andersen på torget. Midt i sentrum står en tro kopi av Københavns Rundetårn og på et gatehjørne sitter den lille havfrue i en fontene - riktignok bare i halv størrelse av sin mer berømte tvillingsøster i København, men dog.

Grunnlagt i 1911

<strong>DANSKE BAKERIER:</strong> Det kryr av bakere i Solvang, og danske wienerbrød er selvsagt en av spesialitetene. Foto: Tormod Brenna
DANSKE BAKERIER: Det kryr av bakere i Solvang, og danske wienerbrød er selvsagt en av spesialitetene. Foto: Tormod Brenna Vis mer

Solvang har tviholdt på sin danske tilhørighet helt siden byen ble grunnlagt i 1911 av tre danske (selvsagt) eventyrlystne utvandrere som forlot jordbruksområdene i midtvesten og bega seg vestover mot California og Stillehavet. Det fant de det de lette etter, et område med rikt jordsmonn hvor de kunne dyrke året rundt.

Solvang ble anlagt, og snart strømmet flere dansker til, både fra hjemlandet og andre steder i USA.

En million besøk

I dag er rundt ti prosent av landsbyens 5400 innbyggere av dansk herkomst, men identiteten, i alle fall på utsiden, er så dansk som du kan få den.

<strong>ERKEDANSK:</strong> Om lag ti prosent av innbyggerne i Solvang er direkte avkommere av utvandrede dansker. Men de er flinke til å holde fast på det ur-danske. Foto: Tormod Brenna
ERKEDANSK: Om lag ti prosent av innbyggerne i Solvang er direkte avkommere av utvandrede dansker. Men de er flinke til å holde fast på det ur-danske. Foto: Tormod Brenna Vis mer

Dronning Margrethe har besøkt byen to ganger, og er slett ikke alene om det. Med sin rendyrkede danske stil, har Solvang blitt en attraksjon i seg selv, og mottar nå rundt en million besøkende hvert år.

Både dansker som «vil føle seg som hjemme», og andre turister flokker til de fotgjengervennlige gatene der duften av danske wienerbrød og ferskbrygget kaffe siver rundt gatehjørnene utenfor H.C Andersen-museet.

Bil-fest

<strong>BILSHOW:</strong> Hvert år er Solvang åsted for et enormt show med amerikanske bil-klassikere. I år var 300 biler med på utstillingen. Foto: Tormod Brenna
BILSHOW: Hvert år er Solvang åsted for et enormt show med amerikanske bil-klassikere. I år var 300 biler med på utstillingen. Foto: Tormod Brenna Vis mer

Hvert år er det en rekke arrangementer her. Det er «danske dager», kulturfestivaler og vinsmakings-dager. Og hvert år arrangeres det enorme bil-showet «Wheels and Windmills» der mer enn 300 klassiske veteranbiler stilles ut i gatene.

Utstillingen er en av de største i sitt slag og trekker flust med publikum som kommer for å beundre originale og restaurerte amerikanske bil-klassikere fra den gang amerikanerne definerte hva en bil egentlig var for noe.

<strong>ERKEDANSK:</strong> Solvang dyrker sitt danske image ned til minste detalj, og trekker over en million turister på det hvert år.
ERKEDANSK: Solvang dyrker sitt danske image ned til minste detalj, og trekker over en million turister på det hvert år. Vis mer

Showet arrangeres i august hvert år.

Julefest

Og nå står et av årets definitive høydepunkt for døra. I hele desember er det nemlig julefest i Solvang, selvsagt etter danske tradisjoner. Da byttes wienerbrød-eimen ut med lukt av medisterpølse, epleskiver og gløgg.

- Alle besøkende vil oppleve en sjelden grad av gjestfrihet og åpne arme samt en masse spennende fortolkninger av våre gode, gamle juletradisjoner, sier Karin Gert Nielsen, leder av Solvangs danske turistkontor.

Solvang var for øvrig på lista da Times Magazines for noen år siden kåret USAs mest «julete» byer.

<strong>JULEBY:</strong> I hele desember dyrkes danske tradisjonelle juletradisjoner i Solvang. Foto: Atlantic Link
JULEBY: I hele desember dyrkes danske tradisjonelle juletradisjoner i Solvang. Foto: Atlantic Link Vis mer

REISEFAKTA

SOLVANG

  • Landsby med omlag 5500 innbyggere.
  • Ligger i Santa Barbara County i California.
  • Ble grunnlagt av danske innvandrere i 1911 og ble raskt en dansk «koloni».
  • Har tatt vare på, og framdyrket dansk arkitektur og kultur, og er i dag en stor turistattraksjon.
  • Mer enn en million turister besøker Solvang vært år, gjerne i forbindelse med en kjøretur på berømte Hihway 1 som passerer rett utenfor landsbyen.
  • Les mer: https://www.solvangusa.com/

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer