TOPPVIN: WOW! Dette var godt, sier vineksperten, og gir Botaina Amontillado Dry hele 92 poeng.
TOPPVIN: WOW! Dette var godt, sier vineksperten, og gir Botaina Amontillado Dry hele 92 poeng.Vis mer

- Wow! Dette var godt

Skal du til Spania i høst, bør du lese dette.

• Dagbladets vinanmeldelser finner du her.

(Dagbladet): Sherryen som aperitiff fortjener en renessanse.

Vi har ingen ting imot champagne, prosecco og andre bobler, men vil likevel slå et slag for sherryen.

Et lite glass er nok, sammen med en liten snack - før man går til bords eller under måltidet, til suppa, eller til osten, alt etter hvilken sherry man velger.

Sol, sommer og sherry På denne tida av året er det fortsatt mange som har tenkt seg en tur til Spania.

Den beste starten på Spania-oppholdet er å finne nærmeste bar.

Be så om et glass fino eller annen tørr sherry. Dette drikker du til den lokale osten, sammen med masse spansk skinke.

Det koster nesten ingenting, men setter deg i ekte spansk stemning.

Og du har skapt deg en egen spansk tradisjon.

Fino og Amontillado Sherry er en av engelskmennenes gaver til vinverdenen, fra den tida da de var den aller største kolonimakten.

Dette er en type vin som lages på en mengde forskjellige måter.

Drua er som regel palomino. Det er tre tillatte druesorter, alle grønne.

Dominerende er palomino fino, som brukes til produksjon av så vel søt som tørr sherry. De to andre heter pedro ximenez og moscatel de Alexandria.

En annen særegenhet med sherry er at navnet på stilen eller produksjonsmetoden står på etiketten.

Treeren i dagens test, 86-poengeren Lustau Almacenista Fino, har navnet i gullbokstaver på selve flaska.

På etiketten finner vi et vesentlig lengre navn:

«Fino del Perto Sherry, Solera matured by José Luis Gonzales Obregon el Puerto de Santa Maria Espana».

«Solera» henviser til produksjonsmetoden.

FIN FEMMER: Dry Sack er en fyldig sherry, som havner midt mellom fino og amontillado.
FIN FEMMER: Dry Sack er en fyldig sherry, som havner midt mellom fino og amontillado. Vis mer

Solera blander unge og gamle viner i et system hvor vin renner fra yngste til eldste fat ettersom det tappes på flasker fra det nederste fatet.

Kjølig og bevisst Det viktigste når du kjøper sherry er å ha en klar formening om hva du skal bruke den til.

Spør på ditt nærmeste polutsalg eller sjekk på vinmonopolet.no.

Videre må du vite hvilken temperatur du bør bruke.

Vinene i vår test er av det slaget som skal serveres avkjølt. Seks til åtte grader er passe.

Husk at temperaturen stiger raskere i små glass som det er riktig å bruke.

Vinene i vår test holder 15 eller 15,5 prosent, bortsett fra Botania Amontilado Dry.

Testens andre 92-poenger er sterkere og holder hele 18,5 prosent.

Test av sterkvin • Sterkvin   Burdon Solera Reserva Fino
Varenr.: 8045102 (BU) Poeng: 92 Pris: 98,50/0,375/15 prosent Sødme: 1
Aroma: Sjø, sjø, sjø og sjø. Tydelig, men lett nøttepreg. Salt skinke, friske epler og knust stein.
Smak: Herlig frisk stil, med nydelig frukt og fantastisk lengde. Knusk tørr, med fin fruktighet.
Konklusjon: Dette var bra! Har du ikke vært på stranda i år, er dette alternativet.
Passer til: Ta en Manchego bit (vellagret spansk ost av melk fra Manchegosau), surr salt skinke rundt og nyt!

  Botaina Amontillado Dry
Varenr.: 8045302 (BU) Poeng: 92 Pris: 99,90/0,375/18,5 prosent Sødme: 2
Aroma: Hasselnøtter, honning, rosiner, tørkede aprikoser og treolje. Herlig fruktighet og stil.
Smak: Salt innslag av god sjøbunn. Fruktig, med tyngde på tørr frisk, søt frukt.
Konklusjon: Wow! Dette var godt. Smakte La Tâche (Grand Cru i Bourgogne) her om dagen, er dette bedre?
Passer til: Fuktig nøttekake fylt med flate hvite fersken.

Lustau Almacenista Fino
Varenr.: 1034102 (BU) Poeng: 86 Pris: 109,90/0,375/15,5 prosent Sødme: 2
Aroma: Lagret fino, med preg av sjø, treolje og moden ost. Modent preg med frukt på kanten.
Smak: Fruktig og markant, med syrlig, stramt innslag av sitrus og eple.
Konklusjon: Mektig og rik fino, med lagret preg som sitter godt og lenge.
Passer til: Perfekt til spanske kjøttboller (ikke svenske kjøttbullar) og annen tapas.

  Dry Sack
Varenr.: 1212702 (B) Poeng: 85 Pris: 89,90/0,375/15 prosent Sødme: 3
Aroma: Karamell, nøtter og sitrusfrukt. Tørket appelsinskall og hint av gule rosiner, aprikoser og fersken.
Smak: Fyldig og søt inngang, med frisk frukt. Rent, tett og bra preget avslutning, som sitter meget lenge.
Konklusjon: En herlig fyldig og rik sherry. Distinkt sødme, men alkohol og frisk syre som avslutter den nesten tørt. Dry Sack havner midt imellom fino og amontillado.
Passer til: En nøttekake servert med frisk frukt.

  Tio Pepe Fino
Varenr.: 36002 (BU) Poeng: 84 Pris: 89,90/0,375/15 prosent Sødme: 2
Aroma: Fruktig stil, med innslag av treverk og sjø. En anelse nøtter. Friske toner.
Smak: Fruktig inngang, med preg av nøtter og overslag av alkohol.
Konklusjon: En klassiker som fortjener mer karakter og egenart enn dette.
Passer til: Tapas av mange slag. En stayer for de fleste.

   La Ina Fino
Varenr.: 8045202 (BU) Poeng: 83 Pris: 84,90/0,375/15 prosent Sødme: 2
Aroma: Nøtter, jord og Manchego (se øverste vin) med sjø, tang og tare, samt treverk. Lett moden stil.
Smak: Frisk og fruktig, med preg av modning på eikefat. Alkoholen sitter og frukten kunne vært mer dominerende.
Konklusjon: Laget av Emilio Lustau, som er en av de beste til å modne sherry, men denne var gått litt for langt.
Passer til: Perfekt til modnet skinke og tørr fjellost.

Robles Piedra Luenga BIO Fino
Varenr: 9240402 (BU) Poeng: 81 Pris: 109,90/0.500/15 prosent Sødme: 1
Aroma: Lett fruktig, med snev av nøtter, sjø og mandler. Enkel stil.
Smak: Pen, lett inngang med alkohol, som stikker raskt av gårde.
Konklusjon: Biologisk dyrket. Må du ha økologisk, så er dette alternativet.
Passer til: Ost og skinke. //

BIOLOGISK DYRKET: Liker du økologisk, er dette noe for deg.
BIOLOGISK DYRKET: Liker du økologisk, er dette noe for deg. Vis mer