Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Wroclaw er selve definisjonen på en hemmelig storbyperle

Polens nye favoritt er Europas kulturhovedstad i 2016.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Tumski-brua er full av fargerike hengelåser forlatt som kjærlighetserklæringer om evig troskap.

Men det er et anonymt fotografi i svart-hvitt ved enden av brua som vekker de forbipasserendes interesse. Motivet viser byen anno 1945, da over 70 prosent av Wroclaw lå i ruiner.

- Et fint sted for å reflektere over historien og krigens ødeleggelser, sier byguide Wojchiech Zalewski (37).

Zalewski er stolt over å bo i det han kaller en metropol, hvor det i dag er fullt mulig å kose seg glugg i hjel uten å skjenke fortida en tanke.

Lavprisekspressen For det er ikke historiens vingeslag som lokker brorparten av turistene til denne slående vakre byen.

UTSIKT: Om du ikke mister pusten av 300 trappetrinn til toppen av Elisabeth-kirken, er det godt mulig du blir skjelven i beina av utsikten fra toppen. Foto: RUNAR LARSEN
JENTETUR: Monika Larsen, Maria Moskvill, Marte Thomassen, Anja Øymo og Kirvil Hegna dro på jentetur til Wroclaw uten å vite så mye om byen. De ble positivt overrasket. - Bra og billig, er konklusjonen til gjengen fra Notodden. Foto: RUNAR LARSEN
FARGEKLATT: Det er ikke lenge siden utvalget på både marked og butikker var temmelig skralt. I dag bugner det over av friske råvarer og herlige smaksprøver i byens mektige markedshall. Foto: RUNAR LARSEN
SHOPPING: Wroclaw har flere store shoppingsenter, med internasjonale butikkjeder og kjente motehus. Foto: RUNAR LARSEN
SKÅL: Et godt, polsk måltid avsluttes med iskald urtevodka. Na zdrowie! Foto: RUNAR LARSEN
KJÆRLIGHET: Gammel kjærlighet ruster aldri. Tumski-brua er åsted for amorøse tillitserklæringer i tusentall. Foto: RUNAR LARSEN
HISTORIE: Fram til 1945 var dette tysk område, og Breslau var den siste byen som falt i krigen. Foto: RUNAR LARSEN
ISFAVORITT: Så fort sola titter fram blir det lang kø utenfor den lokale isbaren Lody Naturlane ved Katedraløya. Foto: RUNAR LARSEN
SERVERT: Tomasz Wyskoczyl (28) serverer tradisjonell zurek i brød på restaurant Pod Freda. Foto: RUNAR LARSEN
BAKGÅRDSHYGGE: Mleczarnia har utvilsomt Wroclaws hyggeligste bakgård. Inne er det romantisk stemning med stearinlys og gamle sofaer. Foto: RUNAR LARSEN
ANNO 1945: Wojchiech Zalewski (37) er stolt over hvor langt byen har kommet på kort tid. Wroclaw ble bygget opp av ruinene og forble grå og trist til langt inn på 90-tallet. Foto: RUNAR LARSEN

- De fleste kommer hit fordi det er billig, erkjenner Zalewski.

Med direkte lavprisruter fra både Moss og Sandefjord er det lett å komme seg til Wroclaw vest i Polen. Det vet stadig flere nordmenn på jakt etter en alternativ storbyferie å sette pris på.

Polen lokker med lavt prisnivå, men leverer også på høy kvalitet. Både på severdigheter, spa, spisesteder og hotell.

- Det var litt tilfeldig at vi havner her, sier Anja Øymo (28) som er på helgetur sammen med fem venninner fra Notodden.

JENTETUR: Monika Larsen, Maria Moskvill, Marte Thomassen, Anja Øymo og Kirvil Hegna dro på jentetur til Wroclaw uten å vite så mye om byen. De ble positivt overrasket. - Bra og billig, er konklusjonen til gjengen fra Notodden. Foto: RUNAR LARSEN
JENTETUR: Monika Larsen, Maria Moskvill, Marte Thomassen, Anja Øymo og Kirvil Hegna dro på jentetur til Wroclaw uten å vite så mye om byen. De ble positivt overrasket. - Bra og billig, er konklusjonen til gjengen fra Notodden. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Damene nyter en sein frokost på et serveringssted midt i hjertet av byen, hvor omgivelsene skaper et glansbilde av en historisk by.

- Vi visste ikke så mye på forhånd, men det er overraskende fint. Med gode restauranter og shoppingmuligheter passer det oss veldig bra, sier venninnegjengen.

Europeisk kulturhovedstad 2016 Når byen sammen med San Sebastian kan smykke seg med tittelen europeisk kulturhovedstad neste år, blir det en fargerik feiring som for alvor skal sette byen på kartet.

Statusen som hyllet kulturhovedstad setter et slags punktum på en svært brokete vei etter krigens herjinger. I likhet med de fleste andre byer i Polen, ble Wroclaw bombet sønder og sammen i løpet av andre verdenskrig.

Det vil si: Den gang var byen tysk, noe den hadde vært siden middelalderen.

image: Wroclaw er selve definisjonen på en hemmelig storbyperle

Da krigen tok slutt, bodde nesten 200 000 tyskere i det som den gang het Breslau, og som på grunn av nykomponerte landegrenser over natta havnet innenfor Polens grenser.

Tyskerne ble tvangsflyttet vestover, mens utallige tog med polakker fra øst i landet, sørget for at forlatte hjem fikk nye eiere.

Merket av krigen Gamlebyen i Wroclaw ble reist fra ruinene.

Tross byens mange år som tysk, valgte patriotiske arkitekter å hente ekstra inspirasjon fra eldre, polske byggeskikker, og følgelig uvanlig mye fra barokken.

Det er altså intet tidsriktig vitnesbyrd, men like fullt et slående vakkert sentrum - hvor det «barokke» rådhuset er den arkitektoniske superstjernen.

Det gikk lang tid før de nyankomne beboerne ble husvarme. På grunn av den kalde krigen visste de heller ikke om det var et blivende sted.

- Selv i dag finnes bygninger som er urørt siden krigen, sier Wojchiech Zalewski.

Da Steven Spielberg trengte kulisser til scener fra etterkrigstidas Øst-Berlin for innspillingen av «Bridge of Spies» tidligere i år, fant han tidsriktige lokaler i bydelen Nadodrze nord for gamlebyen i Wroclaw.

Ny giv Mye takket være 120 000 studenter framstår Wroclaw som en pulserende storby.

Gamlebyen er ikke preget av masseturisme på samme måte som Krakow, og på fortausrestaurantene er det langt flere lokale enn turister.

HISTORIE: Fram til 1945 var dette tysk område, og Breslau var den siste byen som falt i krigen. Foto: RUNAR LARSEN
HISTORIE: Fram til 1945 var dette tysk område, og Breslau var den siste byen som falt i krigen. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Bredden langs elva Odra pusses opp og skal gjøre vannveien til en levende del av byen igjen. Men det er ikke mange år siden bare ideen om at byen skulle få status som europeisk kulturhovedstad, ville blitt sett på som galskap.
 
- Vendepunktet kom i 1997. Byen ble pusset opp i forkant av at pave Johannes Paul II skulle komme på besøk, sier Zalewski.

Biltrafikken ble samtidig dirigert utenfor det historiske sentrum.

Internasjonal oppmerksomhet Alt ble endret til det bedre, men bare en måned seinere ble vi rammet av en flom som skapte store ødeleggelser, minnes Wojchiech Zalewski.

Paradoksalt nok førte flommen til en positiv stemning i byen. For første gang sto innbyggerne sammen for å beskytte felles interesser.

- Det var starten på Wroclaw slik byen er i dag, sier guiden med et smil.

SHOPPING: Wroclaw har flere store shoppingsenter, med internasjonale butikkjeder og kjente motehus. Foto: RUNAR LARSEN
SHOPPING: Wroclaw har flere store shoppingsenter, med internasjonale butikkjeder og kjente motehus. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Med økt internasjonal oppmerksomhet og kulturelle begivenheter på løpende bånd, er alt lagt til rette for at antallet turister skyter i været.

Og ikke bare på grunn av lavt prisnivå.

SKÅL: Et godt, polsk måltid avsluttes med iskald urtevodka. Na zdrowie! Foto: RUNAR LARSEN
SKÅL: Et godt, polsk måltid avsluttes med iskald urtevodka. Na zdrowie! Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!