Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Yoghurtis og rene iskremer best i test

Se hvilke pinneiser som er sunnest.

KAN GI LIKE MYE KALORIER SOM EN STOR LUNSJ: Her kan du sjekke hvilke som er sunnest. Foto: ERIK HELGENESET
KAN GI LIKE MYE KALORIER SOM EN STOR LUNSJ: Her kan du sjekke hvilke som er sunnest. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer

(Bramat.no): Nordmenn spiser mye is, spesielt på solrike dager.

For mange er is forbundet med feiring og ferie. Noen av oss spiser is nesten hver dag i sommerferien.

Ofte kommer isen i tillegg til, og ikke istedenfor annen mat. Da kan det fort bli for mye kalorier i løpet av en sommer.

I alle fall hvis du velger de mest kaloritette iskremene.

Et lite måltid, eller en hel middag? Det er ingenting i veien for å spise en is innimellom. En gullpinne inneholder rundt 250 kcal, altså like mye som et lite måltid eller et litt større mellommåltid.

Velger du derimot en av de største ispinnene, får du i deg 516 kcal, altså like mye kalorier som du ville ha fått ved å spise en stor lunsj eller en passelig middag.

Dessuten får du i deg nokså mye sukker og fett.

Størrelsen teller I motsetning til andre tester der vi gjerne ser på matvarens innhold av kalorier og næringsstoffer per 100 gram, har vi her sett på hvor mye kalorier og næringsstoffer det er i en hel is.

Grunnen til at vi har gjort det på den måten, er at de fleste av oss spiser en is uansett om den er stor eller liten.

Det hjelper jo lite at en is inneholder litt mindre kalorier, sukker eller fett per 100 gram hvis isen er dobbelt så stor som andre is.

Ikke uventet ser vi at de største isene i denne testen er de som får dårligst terningkast. Skal du tenke sunnhet, bør du altså gå for de litt mindre iskremene.

Ikke bare tomme kalorier Iskrem inneholder som regel mye sukker, fra tilsatt sukker, melkesukker og eventuelt fra fruktkonsentrat.

Melk, smør, kakaosmør, yoghurt, fløte, palmeolje og kakao bidrar med mettet fett. Desto mer sukker og fett som inngår, desto flere kalorier inneholder iskremen.

Likevel, når det brukes ingredienser som fløte og yoghurt vil også inneholde protein, kalsium og B-vitaminer. Fløte og smør bidrar også med vitamin A og D til en viss grad.

La likevel ikke dette bli et påskudd for å spise mye iskrem, det kan fort bli for mange kalorier - særlig for en liten kropp.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet et utvalg pinneis.

Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene og bensinstasjonene vi besøkte. Saftis og kjeksis er ikke med i denne testen.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av kalorier, fett, karbohydrater og protein i hver iskrem. Mye kalorier, karbohydrater eller fett trekker ned, mens mye protein trekker opp.

I denne testen kunne vi ikke teste på andelen sukkerarter eller mettet fett fordi disse opplysningene ikke var tilgjengelig på alle produkter. Derfor valgte vi heller å teste på totale karbohydrater og fett, slik at alle produktene kunne bli vurdert likt.

  Stem på din favoritt Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 2.

Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Vurderingen av valg av terningkast, varierer fra test til test. I denne testen valgte vi å bruke skalaen 2 til 5 fordi dette er produkter som både kan inneholde mye sukker og/eller mettet fett, men samtidig andre næringsstoffer.

Våre kilder Opplysningene til Bramats tester hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige norske butikker. Dette er informasjon som også er tilgjengelig for forbruker og den mest relevante informasjonen i testsammenheng.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen. Dette gjør vi for at vi skal få en god test og at produktene skal bli vurdert på lik linje.

Dersom vi ikke har opplysninger om innholdet av alle næringsstoffer som vurderes i testen på et produkt, så kan vi 1. ikke gi denne et terningkast eller 2. ikke gi poeng for denne faktoren og la produktet likevel bli med i testen og få terningkast. Dette vurderes i hvert tilfelle og hver test.

Feilkilder Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Dersom vi får den nyeste informasjonen fra produsenten før vi tester, foretrekkes den.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Ice Kiss yoghurtis Testvinner med få kalorier og lite fett. Ganske bra nivå på karbohydrater, men lite protein. Karakter: Produsent: Hennig Olsen Dream yoghurtis hagebærtrekk Testvinner med det laveste kalori- og fettinnholdet, men også minst protein og lite karbohydrater. Karakter: Produsent: Diplom-Is Creme Chocolat Lys Testvinner med mest protein. Innholdet av kalorier, fett og karbohydrater er middels. Karakter: Produsent: Hennig Olsen PinUp Testvinner med minst karbohydrater, men også lite protein. Innholdet av fett og kalorier er ganske bra. Karakter: Produsent: Diplom-Is Gull-pinne Ganske bra innhold av kalorier og karbohydrater, middels på fett, men lite protein. Karakter: Produsent: Diplom-Is Sol-is Ganske bra innhold av kalorier og karbohydrater, middels på fett, men lite protein. Karakter: Produsent: Diplom-Is Creme Chocolat sjokolade & bringebær Ganske bra proteininnhold, middels innhold av kalorier og fett. Innholdet av karbohydrater er ganske høyt. Karakter: Produsent: Hennig Olsen Royal Mandel Høyt proteininnhold, men også ganske høyt innhold av kalorier, karbohydrater og fett. Karakter: Produsent: Diplom-Is Royal Mørk Ganske bra proteininnhold. Middels karbohydratinnhold. Innholdet av kalorier og fett er ganske høyt. Karakter: Produsent: Diplom-Is Creme Chocolate salt & søtt Ganske bra proteininnhold, men også ganske høyt innhold av kalorier, karbohydrater og fett. Karakter: Produsent: Hennig Olsen Tofuline Vanilje Ganske bra karbohydratinnhold, men lite protein. Middels på kalorier. Fettinnholdet er ganske høyt. Karakter: Produsent: Ingman Sommerbær Middels innhold av kalorier og fett. Ganske lite protein og mye karbohydrater. Karakter: Produsent: Diplom-Is Royal Hasselnøtt Til tross for testens nest høyeste proteininnhold blir denne testtaper pga. høyt innhold av kalorier, karbohydrater og fett. Karakter: Produsent: Diplom-Is Royal Trippel Testtaper med det høyeste innholdet av kalorier, karbohydrater og fett. Proteininnholdet derimot er ganske bra. Karakter: Produsent: Diplom-Is Les mer på Bramat.no:
Pølser er ikke farlig å spise!
Overvektig av for lite søvn?
Er jeg for tynn?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media