KAJAKKPADLING:  Å padle i en nasjonalpark er spesielt. Det finnes vel knapt en mer miljøvennlig måte å komme seg fram på. Dette er sporløs ferdsel, sier Gry Gerhardt,  (i rød kajakk), leder i  i Fredrikstad Kajakk Klubb. Foto: JOHN T. PEDERSEN
KAJAKKPADLING: Å padle i en nasjonalpark er spesielt. Det finnes vel knapt en mer miljøvennlig måte å komme seg fram på. Dette er sporløs ferdsel, sier Gry Gerhardt, (i rød kajakk), leder i i Fredrikstad Kajakk Klubb. Foto: JOHN T. PEDERSENVis mer

Ytre Hvaler nasjonalpark er eneste sted der du kan se svenskegrensa under vann

Her vernes naturen også i sjøen.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

HVALER: (Dagbladet): 
Kajakkpadling er en av de raskest voksende fritidsaktivitetene i Norge.

Nå selges det over 20 000 kajakker i året.

 PÅ LAND:  Gry Gerhardt til høyre gir instrukser før tirsdagstreningen i Fredrikstad Kajakk Klubb. Deltakere er Anita Bjørn, Gro Hansen, Linda Porsmyr-Rønningen og Nina Mostad Hauge. Foto: JOHN T. PEDERSEN
PÅ LAND: Gry Gerhardt til høyre gir instrukser før tirsdagstreningen i Fredrikstad Kajakk Klubb. Deltakere er Anita Bjørn, Gro Hansen, Linda Porsmyr-Rønningen og Nina Mostad Hauge. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

Fargerike kajakker glir lydløst gjennom sjøen.  Vi er i Ytre Hvaler Nasjonalpark.

Moro med kajakk Å padle på Hvaler er idyllen sjøl, mener Gry Gerhardt,  leder i Fredrikstad Kajakk Klubb. 

- Her kan du finne deg et lite skjær, eller padle rundt Sandøyene for eksempel til Makø hvor det er en fin sommerkafé.

Så padler du kanskje til Skjærhalden for å gå på en konsert. Eller en tur til Akerøya  for å vandre på historisk grunn, se festningen eller rusle en tur, tipser hun om Norges eneste nasjonalpark som både er under vann og på land.

Padleglede Det er mange grunner til å bli glad i å padle, mener klubblederen, som er å finne i kajakken nesten hver eneste dag året rundt.

 VARMER OPP:  Så er det tid for oppvarming.. Padleåren er fin å bruke til det. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
VARMER OPP: Så er det tid for oppvarming.. Padleåren er fin å bruke til det. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Selv om mange padler turer i solskinn og fint vær, er det også mange som bruker kajakken til kondisjonstrening eller teknikktrening.

Det å utfordre seg sjøl i større bølger og mer vind gjøres gjerne i fellesskap med andre og mer erfarne padlere, sier Gry Gerhard.
Å dele gode turopplevelser med andre padlere, i en padleklubb er viktig både for sikkerhet og for det sosiale, mener hun.

Aktiv klubb Fredrikstad Kajakklubb er en klubb med mange aktiviteter. Det holdes padlesamlinger, kurs, øvinger og turer.

Tirsdager er det øvinger. Fem ivrige kvinner  og en mann har møtt fram ved møtestedet i Ørekilen for noen ettermiddagstimer med ren kajakkmoro.

Ytre Hvaler nasjonalpark er eneste sted der du kan se svenskegrensa under vann

- I dag øver vi på framdriftstak og på å kante, forteller Gry Gerhardt. Det vi gjør da er å legge kajakken på siden for å bli trygg på kajakken og for å kunne manøvrere bedre. Å kante er en manøvreringsteknikk.

Egenredning - Padling er ikke bare idyll, sier Gry Gerhardt.

Hvis vi kantrer må vi kunne egenredning. Du må vite hva du skal gjøre for å unngå at situasjonen oppleves som dramatisk.

- Sikkerheten er viktig.

Kajakkurs  Derfor bør man gå på kajakkurs, anbefaler hun.  Lære hva man skal ha med seg på tur og hvordan man skal forholde seg til uforutsette ting som skjer.
Gjennom Norges Padleforbund har 70 000 tatt sertifiseringen våtkortet de seinere åra.

 UT PÅ TUR:  Så er det klart for tur. LInda Porsmyr-Rønningen og Gro Hansen er klare. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
UT PÅ TUR: Så er det klart for tur. LInda Porsmyr-Rønningen og Gro Hansen er klare. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

- På kurs lærer vi å ta  forholdsregler som sjekke værmelding, vindretning, temperatur og se på kartet. Det kan brått  blåse opp til store bølger og mer vind. Du må være trygg både for deg selv og de du padler sammen med, forteller Gry Gerhardt.

Nasjonalparken Ytre Hvaler og Kosterhavets er de første og eneste nasjonalparkene i Norge og Sverige som også verner naturen under havoverflaten. Til sammen utgjør de et stort hav og skjærgårdsområder. Det eneste sted du kan se grensen mellom de to nasjonalparkene, er på gulvet på Nasjonalparksenteret i Skjærhalden, hvor det er tegnet opp.

Naturen I en nasjonalpark må det tas til naturen. Det er mange små øyer i nasjonalparken som er viktige hekkeområder for fugl og for sel som kaster (føder) unger.
Derfor er noen områder fredet fra  15. april til og med 15. juli.

Friluftslivet Ferdselsforbudet gjelder også i sjøen inntil 50 meter fra strandlinja i disse områdene, sier nasjonalparkforvalter Monika Olsen. Det er også viktig å ikke brenne bål på bart fjell.

- Ytre Hvaler er en nasjonalpark  hvor også friluftslivet er en viktig del, slik at også kommende generasjoner kan ha glede av det, sier  nasjonalparkforvalteren.

 

1. juli - 7. juli: «I hvilket fylke finner vi 3 kommuner som begynner på nam?»
 
Send SMS med kodeordet REISE til 2400.

Hver onsdag denne sommeren kommer et nytt spørsmål, og hver uke trekkes en vinner som får Dagbladets sommerbag med nyttig utstyr til norgesturen. Alle som sender inn svar er etter sommeren med i trekningen av et weekendopphold for to personer på Radisson Blu Resort, Beitostølen.
Ytre Hvaler nasjonalpark er eneste sted der du kan se svenskegrensa under vann