Motta et tilbud på lån

axo logo


Estimert månedsbeløp

2.301,-

Benkene innvilger fra 7,90% nominell rente.

Nom. 12,9%, eff. 14,83%, kost 38 962 kr, tot. 138 962 kr

Søknaden vurderes av 21 banker

heart
10,317 søknader forrige måned
clock
Du får svar innenkort tid
smile
Tilbudet du får er uforpliktende
gift
Vår tjeneste er gratis

Lånerente - slik finner du laveste rente

Espen Flaa Nilsen

Lånerente

Lånerenten på lån avgjør hvor dyrt lånet blir. Sammenlign flere lånetlbud for å finne den laveste renten.

Et forbrukslån kan gi økonomisk støtte eller frihet i en kort periode. Et lån kan også egne seg for deg som behøver penger raskt, for å finansiere planer som oppussing eller ulike uforutsette utgifter. Finner du et lån med lav lånerente og gode lånevilkår kan forbrukslån være en god løsning.

Les mer om hvordan du kan finne det beste forbrukslånet for deg, og hva du bør tenke over på forhånd.

Lånerenten på lån avgjør hvor dyrt lånet blir, sørg for å få lavest mulig lånerente.

H2 Hva er forbrukslån?

Et forbrukslån er et usikret lån som vanligvis går til forbruk, derav navnet. Lånet kan brukes til hva du måtte ønske, enten det er å pusse opp, sende bilen på service, reise på ferie eller noe helt annet. Bare fantasien setter grenser, men husk at pengene skal betales tilbake.

Før du takker ja til et forbrukslån, bør du derfor være helt sikker på at du klarer å betale tilbake lånet ved siden av de vanlige utgiftene dine. Du får en oversikt over kostnader knyttet til lånet sammen med tilbudet.

Hva er lånerente?

Definisjonen på lånerente er “kostnaden for å låne penger”. I praksis betyr dette at du må betale kompensasjon til banken eller långiveren for pengene du låner. Man kan på mange måter sammenligne renten med leieprisen man betaler til husverten.

Motsatt får man renter fra banken når man setter penger inn i banken.

Renten baseres på en individuell vurdering

Renten på lån bestemmes individuelt av banken, og avhenger av din økonomi og betjeningsevne samt bankens egne vurderinger. Derfor vil du få ulike lånetilbud hos ulike banker og långivere. Ettersom renten bestemmes individuelt, vil du heller ikke få oppgitt hvilken lånerente du får før søknaden er behandlet.

I stedet tilbyr bankene en lånekalkulator som kan regne ut et estimert beløp for deg. Her legger du inn ønsket lånebeløp og nedbetalingstid, så vil kalkulatoren gi deg en oversikt over estimerte kostnader. Ofte kan du også velge mellom ulike rentenivåer for en mer realistisk oversikt.

Finanstilsynets retningslinjer

Finanstilsynet har satt noen retningslinjer som bankene må eller bør følge. Retningslinjene er satt for å sikre forsvarlige forbrukslån fra långiverens side, men også for å redusere mengden forbruksgjeld blant mennesker med en belastet økonomi.

Når du søker om forbrukslån, blir du nøye vurdert etter betalingshistorikk og betjeningsevne. Her setter utlåneren din totale inntekt opp mot total gjeld. Din totale gjeld skal ikke utgjøre mer enn fem ganger brutto årsinntekt. Banken eller långiveren vil også se på om du har betalingsanmerkninger fra tidligere.

Husk at før du søker bør du være sikker på at du oppfyller minimumskravene til banken eller långiveren du ønsker å låne hos. Bankene kan for eksempel stille krav til minimumsalder og -inntekt.

Ulike lånerenter

Når du skal finne et forbrukslån med lav rente, bør du også sette deg inn i hva de ulike rentene betyr. I et lånetilbud vil du se to renter: Den nominelle og den effektive renten.

Den nominelle renten

Den nominelle renten er grunnrenten på lånet. Renten blir satt etter etterspørselen på markedet. Banken eller långiveren bestemmer selv hva denne skal være, så lenge den tar utgangspunkt i Sentralbankens rente, som er den renten banken får når de låner penger derfra.

Den nominelle renten blir også bestemt etter en individuell vurdering av kundens økonomiske situasjon, og om det er høy eller lav risiko å innvilge et lån til kunden. Ved å sammenligne lånetilbud hos flere banker kan du få tilbud om en lavere nominell rente.

Den effektive renten

Den effektive renter er den nominelle renten pluss alle kostnader og gebyrer. Det er denne renten som forteller deg hva lånet kommer til å koste totalt.

Det er viktig at du kjenner til den effektive renten før du signerer en låneavtale. Ser du at denne er mye høyere enn den nominelle renten, bør du sette deg inn i hvilke gebyrer og kostnader lånetilbudet kommer med. Det er kanskje ikke verdt det dersom disse er skyhøye.

Hvordan kan jeg få lavere rente?

Noen ganger har du mulighet til å påvirke lånerenten på forbrukslån selv. Har du fått tilbud om et forbrukslån, men til en høyere rente enn antatt, kan du prøve disse tipsene:

  • Spar mye penger i en periode og lån det resterende beløpet du trenger
  • Forhandle lånerenten ved å kontakte utlåner direkte
  • Søk på et senere tidspunkt når din livssituasjon har endret seg (for eksempel mindre gjeld og/eller en lønnsforhøyelse)
  • Søk med en medlåntaker
  • Søk gjennom en låneformidler som kan forhandle lånerenten for deg
  • Utvide nedbetalingsperioden (husk å sørge for at du har mulighet til å betale ut lånet tidligere uten ekstra kostnader)

Siden alle lånesøknader behandles individuelt hos hver bank, bør du sammenligne ulike lånetilbud før du takker ja til et tilbud. Du kan sammenligne lånerenten på egenhånd, eller du kan la en låneformidler gjøre jobben for deg. Sistnevnte sparer deg for både tid og penger.

Sammenlign lånetilbud via en låneformidler

For å finne den beste lånerenten blant flere banker og långivere samtidig bør du benytte deg av en låneformidler. Låneformidleren sammenligner lånetilbud på vegne av kundene sine. Dette kan du for eksempel gjøre gjennom vår samarbeidspartner Axo Finans, som sammenligner lånetilbud for deg.

Når du sender inn en lånesøknad til Axo Finans, sender de denne videre til samtlige av sine samarbeidsbanker. Når alle bankene har behandlet søknaden din, får du det beste tilbudet i retur. Penger og tid spart!

Uforpliktende og kostnadsfritt

Sjekk ut Axofinans.no for mer informasjon. Tjenesten er uforpliktende og helt kostnadsfri. Det er helt opp til deg om du ønsker å benytte deg av lånetilbudet. Synes du lånerenten er for høy, er det bare å takke nei til tilbudet. Lånetilbudet står åpent i 30 dager.

Finn den beste lånerenten på forbrukslån med Axo Finans. Send inn en uforpliktende søknad i dag!

\

SØK HER

Vi sammenligner disse 21 bankene for deg