1. Start img/svg
 2. Strømimg/svg

Billigste strøm 2022 - bytt og spar penger

Hvordan få den billigste strømmen? Den smarteste måten å få billig strøm på er å sammenligne strømpriser og leverandører. På denne måten har du alltid full kontroll på markedet og kan enkelt bytte til en billigere leverandør om du vil. 

 • check Sammenlign 400+ strømavtaler
 • check Gratis og uforpliktende
 • check Bytt nå og spar penger!

Ditt årlige strømforbruk?16800kwh/år

(Velg boligtype eller dra knapp til ønsket kWh)

apartment Leilighet 40kvm

Leilighet 80kvm

Enebolig 120kvm

Enebolig 160kvm

Velg avtaletype:
loader

Sammenlign billigste strøm mai 2023

Beste og billigste strøm med garantert pris i 1, 6 og 12 måneder. Basert på strømpriser i regionen øst for Nord Pool, 30. mai 2023 

Innholdsfortegnelse

 • 01
  Sammenlign billigste strøm mai 2023
 • 02
  Hvordan få billig strøm 2023?
 • 03
  Hvor billig kan strømmen bli?
 • 04
  Bytt til billigere strøm - spar penger!
 • 05
  Gjør dette for å få billig strøm
 • 06
  Vil du ha den billigste strømleverandøren? Se på påslaget!
 • 07
  Tidsbegrenset prisgaranti
 • 08
  Spar strøm med enkle knep!
 • 09
  Bruk Dagbladet Strømsjekk - spar penger på strømregningen!
 • 10
  Billigere strøm med varmepumpe
 • 11
  Få billigere strøm med solceller
 • 12
  Billigste strøm 2021
 • 13
  Kildehenvisning
 • FAQ
  Vanlige spørsmål

Hvordan få billig strøm 2023?

Det første du skal gjøre for å få billig strøm er å finne ut hva du betaler for strømmen i dag. Finn frem strømregningene og se hvor mye du har i påslag og avgifter hos din nåværende strømleverandør. Når du vet dette kan du begynne å sammenligne avtaler for å finne beste strømavtale for å finne absolutt billigste strøm på markedet.

Selve innkjøpsprisen er den samme for alle strømleverandører. Det du som forbruker kan påvirke som gjør forskjell på din strømregning er påslaget, såkalte faste avgifter og fakturaavgifter. Velg det strømselskapet som har billigst påslag og minst mulig avgifter. Dette gjør du enklest ved å bruke en sammenligningstjeneste som Dagbladet Strømsjekk. Når du sammenligner for å finne billigste strøm må du ta med de faste avgiftene, nettleie og påslag fra leverandørene. Først da får du et rettferdig bilde på hva strømmen virkelig koster hos respektive leverandør. 

Hvor billig kan strømmen bli?

Det har skjedd at strømmen har vært gratis! Dette fenomenet kalles negativ strømpris og oppstår når det er en overproduksjon av strøm i forhold til etterspørsel. Det hender ikke ofte i Norge - men et fåtall ganger har nordmenn fått betalt for å bruke strøm. Selv om strømprisen er negativ så vil nettleie og avgifter fremdeles gjøre at du må betale en sum.

Bytt til billigere strøm - spar penger!

Bytt til billigere strøm - spar penger!

Ved å velge den billigste strømmen kan du spare flere tusen kroner per år. Så sent som i høst fikk flere strømselskaper klage fra forbrukerrådet da de hadde strømavtaler med hemmelig prispåslag. Mange av strømavtalene er så uoversiktlige at det nesten var umulig for forbrukerne å velge den avtalen som gav  billigst strøm.

Gjør dette for å få billig strøm

Gjør dette for å få billig strøm

Når du sammenligner for å finne billig strøm fokuser på følgende:

 • Påslaget - dette varierer mellom strømselskapene så velg det med minst påslag.
 • Avtaleform - her har spotpris strøm avtaler vist seg å gi den billigste strømmen over tid.
 • Faste avgifter - disse kan du ikke påvirke da de er satt av staten.
 • Fakturaavgift - velg autogiro framfor faktura. 
 • Nettleie strøm -  Nettleien består av en fast del og en variable del som beregnes for hver kilowattime du bruker. Denne kan du påvirke via ditt forbruk.

Vil du ha den billigste strømleverandøren? Se på påslaget!

Du betaler for strømmen du kjøper til  strømleverandøren. Du betaler også nettleie til din nettleverandør.  Nettleverandøren er ansvarlig for å frakte strømmen til boligen din. Du kan ikke bytte nettleverandør på samme måtes som du kan bytte strømselskap, da disse har monopol på sitt område. Så om du bytter strømleverandør betaler du likevel nettleie til samme nettoperatør. Derfor er det ekstra viktig at du vet hva du skal fokusere på når du skal sammenligne og finne billigste strøm på ditt marked. 

Det såkalte påslaget på strømmen skal dekke administrasjonsutgifter og elsertifikater hos strømleverandøren.  Påslaget kan variere mellom avtaler og strømleverandørene og du som forbruker bør sammenligne påslaget ekstra nøye  om du er på jakt etter billigste strømmen. 

Tidsbegrenset prisgaranti

Tidsbegrenset prisgaranti

De fleste strømavtaler har påslag men det finnes også noen uten. Disse er de billigste for deg som strømkunde - men vær oppmerksom på at det kan være mindre gunstige villkår knyttet til disse avtalene. Les alltid vilkårene og hold et øye med eventuelle tidsbegrensninger i avtaleteksten så ikke den billigste strømmen ender opp som en dyr overraskelse.Spar strøm med enkle knep!

Spar strøm med enkle knep!

 • Senk innendørs temperaturen. Skru du ned med en grad minsker du energibruken med hele 5 prosent.
 • Tett vinduer og dører med tetningslister.
 • Bruk tykke gardiner om vinteren - disse holder effektivt kulden ute og varmen inne.
 • Bytt til lavenergipærer. LED og lavenergi er strømsparende og holder lengre en andre lyskilder. I gjennomsnitt sparer du opptil 600 kroner per lyskilde per år ved å bytte.
 • Installer smartprodukter og slå av lyset i rom du ikke bruker. Sett timer på lamper og bruk solcellebelysning i hagen.
 • Bytt til billigste strømavtale


Bruk Dagbladet Strømsjekk - spar penger på strømregningen!

Bruk Dagbladet Strømsjekk - spar penger på strømregningen!

Sammenlign over 100 strømselskap og 400 strømavtaler for å se den billigste strøm der du bor akuratt nå! 

Slik gjør du: 

 • Velg din kommune
 • Velg ditt årlige strømforbruk
 •  Velg hvilken strømavtale du vil ha - spotpris, fastpris strøm eller variabelpris.

Finn billigste fastpris strøm her 

Billigere strøm med varmepumpe

Billigere strøm med varmepumpe

Mange nordmenn har installert varmepumper i hus og hytter for å få ned strømkostnadene. Men får man billigste strøm med varmepumpe?  Svaret er ja - en varmepumpe utnytter strømmen smart og effektivt og særlig større hus vil kunne spare mye på strømmen med en varmepumpe.  Med en moderne varmepumpe kan du spare tre ganger så mye av energien på oppvarming. Foruten å spare strøm gir også varmepumpen et mer behagelig innendørsklima.

Den vanligste typen av varmepumpe i norske hjem er luft-til-luft-varmepumpen. Denne typen av varmepumper henter varme utendørs og blåser den inn i huset. Lurer du på om hvordan det fungerer på en kald norsk vinterdag? Ingen problem - en luft-til-luft varmepumpe kan hente ut varme fra så lave temperaturer som  -25 kuldegrader!  På en varm sommerdag kan du bruke varmepumpen som AC - men dette er ikke å anbefale om du vil ha billigste strøm. 

Prismessig ligger en varmepumpe mellom 17.000 kroner og opptil 30.000 kroner for de dyreste modellene. Tall fra Enova viser at en vanlig enebolig vil spare rundt 72.0000 kroner på en tidsperiode på 15 år ved installering av varmepumpe i enebolig. 

Få billigere strøm med solceller

Setter du opp solcellepanel på taket kan du få mye billigere strøm. Den strømmen du produserer selv trenger du ikke å betale for. Skulle du produsere mer strøm enn du trenger kan du selge den videre og på den måten tjene ekstra penger på solcellepanelet. 

Det er oftest best å sette opp solcellepanel på tak som vender mot sør - der er ofte solen lengst og panelet kan produserer mer strøm. For solcelle strøm betaler du ikke nettleie eller avgifter, men det koster litt å kjøpe og installere solcellepanelene.


Billigste strøm 2021

De siste månedene i 2021 var strømprisen meget høy. De kundene som hadde spotpris avtale strøm merket dette mest. Hvem som hadde billigste strøm 2021 kommer altså ann på hvilken strømavtale man hadde. Dette gjelder også for billigste strøm 2022 så langt i år.  


Tall fra Norsk Kundebarometer viser at de mest fornøyde strømkundene  i 2021 fant man hos strømselskapene under :


1. Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk

2. Gudbrandsdal Energi

3. LOS

4. Lyse

5. Fortum

6. Hafslund Strøm

7. Eidsiva

8. Fjordkraft

9. Norges Energi

Billigste strøm - vanlige spørsmål

Strømprisen bestemmes på kraftmarkedet Nord Pool, men ofte er strømmen billigst midt på dagen eller på natten når ikke så mange bruker strøm. Om sommeren er strøm billigere, i juni er strømprisen vanligvis den laveste hvis du sammenligner de siste 10 årene. I løpet av de kalde månedene av året er prisen høyere, som er høyest i januar. Prisen på strøm er relatert til etterspørselen etter strøm, om vinteren når vi varmer opp hjemmene våre, øker prisen på strøm. 

Nei. Du betaler det samme om du velger fornybar eller ikke fornybar. Derimot betaler du en liten sum for opprinnelse garanti. 

Over tid har avtaler med spotpris strøm gitt den billigste strømmen.  Med et årlig forbruk på 20 000 kWh - sparer du gjennomsnitt 1060 kroner per år med en spotpris sammenlignet med en variabel pris og 1446 kr per år med spotpris sammenlignet  med fastpris strøm.

 

Sammenlign strømavtaler ofte. Vær også oppmerksom på eventuell bindingstid på strømavtaler og sjekk at villkårene ikke endres når avtaletiden går ut. Bruk sammenligningsider som Dagbladet Strøm så får du enkelt oversikt over den billigste strøm for deg.

Kildehenvisning:

Dette er noen av nettsidene Dagbladet Strømsjekk henter informasjon fra.
Britt Pedersen
SEO & Content Manager