1. Start img/svg
  2. Strømimg/svg

Fornybar energi - Strøm fra fornybare energikilder

Holdbar strøm, fornybar energi eller grønn elektrisitet - kjært barn har mange navn. Stadig flere strømkunder velger klimasmart strøm og markedet av strømleverandører som leverer strøm fra fornybare kilder vokser stadig. Å velge strøm med opprinnelsegaranti er en effektiv måte å vise at man velger bort strøm fra ikke fornybar energi og støtte utviklingen av strøm fra fornybare energikilder.

  • check Sammenlign 400+ strømavtaler
  • check Gratis og uforpliktende
  • check Bytt nå og spar penger!

Ditt årlige strømforbruk?16800kwh/år

(Velg boligtype eller dra knapp til ønsket kWh)

apartment Leilighet 40kvm

Leilighet 80kvm

Enebolig 120kvm

Enebolig 160kvm

Velg avtaletype:
loader

Fornybar energi - Strøm for miljøet

Selv om vi til stor del har fornybar energi i form av vannkraft i Norge så importerer vi i perioder strøm fra atom, kull- og gasskraftverk. For å skynde på omstillingen til mer miljøvennlig og fornybar energi har EU innført en ordning med opprinnelsesgarantier. Denne ordningen lar strømkundene velge mellom fornybar eller ikke fornybar kraft når de velger strømavtaler.

Det ligger en stor miljømessig gevinst i at forbrukere velger strøm fornybare energikilder framfor ikke fornybare.


Fornybar energi - Hva er det?

Fornybar energi - Hva er det?

Fornybar energi er energi fra kilder som ikke kan tømmes av mennesker.

Noen av de vanligste fornybare energikilder er:

Eksempel på ikke fornybar energi er:

  • Kullkraft
  • Olje

Strømavtaler med opprinnelsesgaranti

Som forbruker kan du kjøpe fornybar strøm ved å velge en strømavtale med et kraftleverandør som tilbyr dette. Du kan som forbruker velge å kjøpe strømmen din av hvilken som helst kraftleverandør. Det kan være vanskelig å finne den beste fornybare strømavtalen så vi anbefaler at du bruker en sammenligningsside der du enkelt kan se alle strømavtaler og finne fornybar og billigste strøm.

Prisen på miljømerket strøm varierer noe mellom de ulike kraftselskapene - det er derfor viktig å sammenligne strømpriser før du bestemmer deg.

Hva er en opprinnelsesgaranti?

EU innførte ordningen med Opprinnelsesgarantier (Direktiv 2001/77/EC) i 2001. En opprinnelsesgaranti sikrer at det blir produsert en tilsvarende mengde strøm som du forbruker fra fornybare kilder.

Opprinnelsesgarantier vise hvor mye energi som er produsert fra en spesifisert energikilde. når energien er produsert og hvordan produksjonen går til. Tanken bak er å la forbrukere velge aktivt mellom fornybar kraft og ikke-fornybar kraft.

Hvordan fungerer opprinnelsesgarantier?

Hvordan fungerer opprinnelsesgarantier?

Kort sagt kan man si at strømmen du kjøper inn er den samme - du får samme strøm som naboen din men har du valgt en avtale med fornybar energi skal din strømleverandør sørge for at det blir produsert like mye fornybar strøm som tilsvarer strømmen du bruker.

Hvem tjener på fornybar energi?

Hvem tjener på fornybar energi?

Foruten jorden og vårt felles miljø så får energiprodusenter som selger opprinnelsesgarantier inntekt fra den fornybare delen av energiproduksjonen. Målet er å på sikt få flere til å velge fornybare energikilder og satse på disse.

Økt etterspørsel etter fornybar energi gjør det mer lønnsomt å satse på grønn energi framover.

Fornybar energi - vanlige spørsmål

Fornybar energi er energi som er produsert fra fornybare kilder. Disse energikildene kan blant annet være solenergi, vindkraft eller vannkraft.

Ikke fornybar energi er energi som kommer fra energikilder som forventes ta slutt. Eksempel på slike energikilder er olje- og kullkraft.

Når du velger strøm fra fornybare kilder betaler du ofte en liten sum ekstra for opprinnelsegarantier. Dette gjør det mulig for strømselskapet å garantere at det blir produsert like mye grønn energi tilsvarende strømmen du bruker. 

Britt Pedersen
SEO & Content Manager