1. Start img/svg
  2. Strømimg/svg

Sommerens høye strømpriser

Har du oppdaget at du betaler mer for strømmen denne sommeren enn hva du gjorde i fjor? Vi forklarer hvorfor strømprisene er så høye denne sommeren.

  • check Sammenlign 400+ strømavtaler
  • check Gratis og uforpliktende
  • check Bytt nå og spar penger!

Ditt årlige strømforbruk?16800kwh/år

(Velg boligtype eller dra knapp til ønsket kWh)

apartment Leilighet 40kvm

Leilighet 80kvm

Enebolig 120kvm

Enebolig 160kvm

Velg avtaletype:
loader

Fjorårets lave strømpriser

Om sommeren betaler vi gjerne mindre for strømmen enn ellers i året. Det skyldes i hovedsak dette med tilbud og etterspørsel, og etterspørsel etter strøm synker i den varmere årstiden. I fjor var ikke noe unntak, og strømprisen hadde et snitt på 2,89 øre per kWh i alle de tre sommermånedene. Ifølge historikken hadde vi altså gleden av ekstremt lave strømpriser.

I år ser tallene helt annerledes ut, og vi betaler rundt 40 øre mer per kWh enn i fjor. Ser man på tallene, ser man at vi har betalt mer for strømmen hittil i 2021 enn hva vi gjorde i de tre foregående årene. Selv om prisen i år er betydelig høyere enn i fjor, er ikke forskjellen dramatisk når vi ser på 2018 og 2019.

Derfor er prisene så høye i 2021

Derfor er prisene så høye i 2021

Selv om vi har de laveste strømprisene i Europa, ser vi at prisene også øker hos oss. Strømprisene påvirkes av mange elementer, noen opplagte og noen kanskje ikke fullt så opplagte. Den globale pandemien og ødelagte kraftledninger i deler av Europa ga lave strømpriser i Norge i fjor sommer.

Årets høye priser skyldes blant annet at vannmagasinene ikke lenger er fulle. I tillegg etterspør resten av Europa kraft, og nå som kraftledningene ikke lenger har så mye feil er det lettere for norske strømprodusenter å eksportere overskuddskraft dit de får best betalt for den.

Strømprisen i resten av Europa

Det er ikke bare her i Norge strømprisene går til værs. Det samme skjer i resten av Europa. Bildet er komplisert, men mye av økningen skyldes at prisen for gassen elektrisiteten lages av er høy. I tillegg kommer avgifter for CO2-utslipp. Dette gir store økninger i strømprisen ute i Europa, noe som også påvirker strømprisene her hjemme ettersom vi også selger strømmen vår dit vi får mest betalt for den.

Vil prisene være høye i hele sommer?

Selv om ekspertene regner med at strømprisene vil være høye i hele sommer, kan dette endre seg. Skulle resten av sommeren bli våt og regnfull, vil vannmagasinene fylles opp. Dette gir normalt en reduksjon i prisen. På den andre siden øker behovet for strøm når høsten kommer, og det vil bidra til å øke hva du og jeg må betale per kWh strøm.

Slik kan du redusere strømforbruket og -fakturaen

Det finnes to hovedgrep du kan ta for å redusere strømregningen din. Det første grepet er å sammenligne strømavtaler, og velge det billigste. Det er ingen grunn til å betale mer for strømmen enn nødvendig, og du er fri til å bytte strømleverandør så ofte du vil.

Det andre grepet du kan ta er selvfølgelig å redusere forbruket. Det betyr å bruke å lade opp el-bilen når strømmen er på sitt billigste, slå av lys i alle rom du ikke bruker samt skifte til energivennlige apparater.

Britt Pedersen
SEO & Content Manager