1. Start img/svg
 2. Strømimg/svg
 3. Strømavtaleimg/svg

Spotpris strøm - det billigste alternativet over tid

Spotpris strøm er anbefalt av forbrukerrådet da har vært det billigste alternativet over tid. Sammenlign spotpris strøm her og finn billigste spotprisavtale!

 • check Sammenlign 400+ strømavtaler
 • check Gratis og uforpliktende
 • check Bytt nå og spar penger!

Ditt årlige strømforbruk?16800kwh/år

(Velg boligtype eller dra knapp til ønsket kWh)

apartment Leilighet 40kvm

Leilighet 80kvm

Enebolig 120kvm

Enebolig 160kvm

Velg avtaletype:
loader

Spotpris strøm idag

Dagens spotpris i Oslo er 0 kr / KWh. 

Innholdsfortegnelse

 • 01
  Spotpris strøm idag
 • 02
  Spotpris strøm - hva er det?
 • 03
  Sammenlign spotprisavtale strøm
 • 04
  Hvilke faktorer påvirker spotprisen på strøm?
 • 05
  Dagens spotpris strøm
 • 06
  Hva er dagens spotpris på strøm hos Nord Pool?
 • 07
  Er spotpris strøm det samme som innkjøpspris?
 • 08
  Hvorfor varierer spotpris på strøm?
 • 09
  Er spotpris strøm billigste alternativ?
 • 10
  4 tips til deg som har spotpris på strøm
 • 11
  Hva er billigste spotpris strøm i dag?
 • 12
  Timespot - timebasert måling av strømforbruk
 • 13
  Historisk kostnad for spotpris på strøm
 • 14
  Så mye sparer du med spotprisavtale historisk sett:
 • 15
  Er spotpris alltid billigst?
 • FAQ
  Vanlige spørsmål

Spotpris strøm - hva er det?

Spotpris strøm er den prisen som strømmen koster på Nord Pool. Spotpriset på Nord Pool varierer fra time til time. Spotprisen baseres på gjennomsnittlig spotpris på kraftbørsen Nord Pool. Utover spotprisen kommer moms, faste avgifter og såkalte påslag til strømleverandøren. 


Sammenlign spotprisavtale strøm

Sammenlign spotprisavtale strøm

Spotpris strøm gir lavere priser når spotprisene er lave, og koster mer når spotprisen er høyre. Spotprisen er alltid lik for alle strømleverandører så eventuelle forskjeller i kostnader ligger i avgifter og påslag utover spotprisen. Du kan som forbruker spare mye på å sammenligne strømleverandører og spotprisavtaler.  

Du kan selv som forbruker gå inn på NordPool og holde øye med spotprisen. Strømprisen på Nord Pool oppdateres hver dag og kan gi deg et overblikk over hva strømregningen kommer ligge på. Tenk på at strømregningen viser forrige måneds spotpris, analyserer du de daglige strømprisene i inneværende måned og deler på antall dager får du snittet for hva strømregningen kommer bli denne måneden. Ser du at spotprisen begynner å stige over tid kan det være lurt å binde strømprisen og isteden velge en avtale med fastpris strøm  

Spotprisavtaler er ofte løpende, men det finnes også bindende spotprisavtaler. 


Hvilke faktorer påvirker spotprisen på strøm?

Velger du en strømavtale med spotpris så følger strømprisen Europas ledende kraftmarked Nord Pools priser. Med en spotprisavtale kan prisene svinge ut fra hva som fastsettes på Nord Pool og strømprisen kan derfor variere fra måned til måned.


Dagens spotpris strøm

Strøm prisen påvirkes av mange faktorer og kan svinge kraftig mellom de forskjellige årstidene. Strømmarkedet er et internasjonalt marked så hendelser i andre land er også med å påvirker strømprisene i Norge. Den enkleste måten for forbrukere å få konkurransedyktig og billig strømpris er å sammenligne alle strømleverandører på markedet. Dette bør du som forbruker gjøre med jevne mellomrom for å sikre deg den billigste strøm.

Hva er dagens spotpris på strøm hos Nord Pool?

Hva er dagens spotpris på strøm hos Nord Pool?

Gjennomsnittspris på strøm siste 30 dager er 0 kr / KWh. 


Nord Pool er Europas ledende kraftmarked som tilbyr handel med strøm i 16 europeiske land. Nord Pool tilbyr transparent og pålitelig kraftpris time for time, hver dag. Hele 360 selskaper fra 20 land handler på Nord Pools markeder i Norden og Baltikum, i Tyskland samt i det britiske og polske markedet. Prisene på Nord Pool vises i euro - men du kan bytte til Norske kroner i menyen. Tenk også på NordPool bruker Mega Watt og at strømregningen din viser kilowatt. 

Det kan være vanskelig for en vanlig forbruker å forstå alle tall på Nord Pools side. Det som er viktig å tenke på er:

 • Velg rett geografisk område
 • Velg Norske kroner i listen
 • Del tallet på 10 for å få kWh (kilowatt) ( de vises i mWh Mega Watt)
 • Legg til moms (ikke Nord Norge)

Dagens spotpris strøm nordpool her

Er spotpris strøm det samme som innkjøpspris?

Mange tror at spotpris og innkjøpspris det samme, men dette stemmer ikke helt. Innkjøpspris på strøm er den faktiske prisen per time for strømmen som vises mens spotpris er en gjennomsnittlig pris per time for hele måneden.

Hvorfor varierer spotpris på strøm?

Spotpris kan svinge kraftig mellom årets ulike måneder. Vinterhalvåret vil dra opp prisen mens sommermånedene er mindre kostbare. Strømprisene med spotpris varierer men over tid jevner det ut seg og er som sagt et av de billigste alternativene over tid. Velger du spotpris og det blir en mild vinter sparer du på det. Blir det derimot en kald vinter med lite vann i vannmagasinene kan spotprisen bli dyr. 


Spotpris kan også variere fra fylke til fylke. Grunnen til dette er at været og tilgang på vann i vannmagasinene kan variere mye i vårt langstrakte land. Vi har også mildere vintre i sør-norge enn i nord og dette påvirker også spotprisen .

Du kan også velge andre strømavtaler som fastpris strøm og variabel pris strøm. Les mer om andre strømavtaler her.


Er spotpris strøm billigste alternativ?

Spotpris er ofte det billigste alternativet over tid, men vær oppmerksom på at det ofte tilkommer ekstra avgifter på den prisen som vises på Nord Pool. På grunn av svingninger i strømprisen beroende på vær og vind passer spotprisavtaler best for deg med litt spillerom i privatøkonomien. 

4 tips til deg som har spotpris på strøm

4 tips til deg som har spotpris på strøm

 • Sett av en buffer som kan dekke eventuelle svingninger i strømprisen
 • Sjekk Nord Pool for aktuell strømpris hver måned
 • Juster strømbruk etter aktuell spotpris
 • Sammenlign Spotprisavtaler jevnlig - bytt til den billigste

Hva er billigste spotpris strøm i dag?

Norge har fem prisområder for strøm, og strømprisene kan variere avhengig av hvor du bor. Spotpris på strøm varierer mellom disse områdene. Spotpris på strøm i dag i et område trenger ikke være det samme som spotprisen er i et annet. Vi bor i et langt land med store forskjeller i værforhold og klima. Spotpris strøm i dag varierer etter produksjon og tilgang.

Timespot - timebasert måling av strømforbruk

Med en såkalt smartmålere, en AMS-måler i boligen får du bedre oversikt over strømforbruket ditt og kan styre dette bedre. Har du mulighet til å bruke strøm når den er som billigst på døgnet - altså når ikke alle andre bruker strøm så er den desidert billigste strømavtale en timespotavtale. Med timespot må du også betale et påslag (en øresats per kWh du bruker) og eventuelt et fast månedsgebyr. Timespot er regulert og både prisen og strømforbruket avregnes hver time. 

Med en timespot avtale betaler du markedspris for strømforbruket ditt time for time. Utover dette kommer påslag og eventuelt månedsgebyr. Om du har denne avtalen og bruke strøm på tidspunkt den er billigst kan du spare mange penger. Bruker du derimot mye strøm på tidspunkt som mange andre bruker strøm er en vanlig spotprisavtale bedre.

Historisk kostnad for spotpris på strøm

Historisk kostnad for spotpris på strøm

Strømavtaler med spotpris er anbefalt av forbrukerrådet og har vist seg å gi billigste strøm for forbrukere over tid. Selv om spotprisen varierer så lønner det seg å velge denne formen av strømavtale om du kan. Ser man på historisk strømpriser kan man spare flere tusen kroner i året med spotpris. 

Tall fra NVE viser at spotpriskontrakter er billigere en andre strømavtaler. I snitt sparer man ca. 100 kroner per mnd. med spotpris framfor de andre strømavtalene. På en 11 årsperiode fra 2009 - 2020 har spotpris på strøm ligget ca. 10,4 % under variabel pris. Valgte du derimot fastpris denne tidsperioden har du betalt gjennomsnittlig 13, 6 % mer enn naboen som hadde spotprisavtale.

Årlig strømkostnad (inkl. mva.) for variabel-, spot- og 1-årig fastpriskontrakter - årlig forbruk på 20 000 kWh.

årVariabelprisSpotprisFastpris
200910900999413296
2010144591417011665
2011133831185113688
20127898780111355
2013997894639622
2014819175899426
2015727363448633
2016783277157601
2017904783478277
201812427116249827
2019132751124513015
20208333401411101
    
gjennomsnittlig år10250918010626
gjennomsnittlig måned854,1765885

*Tabellen over er basert på tall fra NVE og viser årlig strømkostnad (inkl. mva.) for variabel-, spot- og 1-årig fastpriskontrakter for en gjennomsnittlig husholdningskunde med et årlig forbruk på 20 000 kWh i Øst-Norge i årene 2009 til 2020.

Så mye sparer du med spotprisavtale historisk sett:

Så mye sparer du med spotprisavtale historisk sett:

 • I kroner og øre har man i snitt spart 1060 kr per år ( eller 10,4% ) med spotpris sammenlignet med variabel pris
 • I kroner og øre har man i snitt spart 1446 kr per år ( eller 13,6% ) med spotpris strømavtale sammenlignet sammenlignet med fastpris

Merk! Historisk spotpris på strøm er ingen garanti for fremtidige strømpriser.

Er spotpris alltid billigst?

Over lengre tidsperioder har det historisk lønt seg med spotpris strøm. Det har derimot være år da fastpris strøm har vært billigere enn spotpris. I grafen over ser man tydelig at det var billigere med fastprisavtaler i årene 2010, 2016, 2017 og 2018. Tall fra NVE viser at man i snitt sparer  ca. 100 kroner per mnd. med spotpris framfor andre strømavtalene.

Spotpris strøm - vanlige spørsmål

Strømprisene med spotpris varierer men over tid jevner det ut seg og er som sagt et av de billigste alternativene over tid.

Spotpris strøm er den prisen som strømmen koster på  kraftmarkedet Nord Pool. Spotprisen varierer - men strømavtaler med spotpris har vist seg å være det billigste alternativer over tid og er anbefalt av forbrukerrådet. 

Dagens spotpris er 0 kr / KWh

Spotpris beregnes utfra innkjøpsprisen som strømleverandøren kjøper inn strømmen for. Spotpris strøm er et gjennomsnitt av spotprisen per time over en mnd.

Britt Pedersen
SEO & Content Manager