Innhold Innhold

Spotpris strøm - det billigste alternativet over tid

Spotpris strøm er anbefalt av forbrukerrådet da det har vist seg være det billigste alternativet over tid. Det er derimot ingen garanti for dette da strømprisen styres av tilbud og etterspørsel og påvirkes av både vær, vind og forbruk. 

 • checkSammenlign 400+ strømavtaler
 • checkGratis og uforpliktende
 • checkBytt nå og spar penger!

Årlige strømforbruk?16800kwh/år

Leilighet 40kvm

Leilighet 80kvm

Enebolig 120kvm

Enebolig 160kvm

loader

Spotpris strøm - hva er det?

Spotpris strøm er den prisen som strømmen koster på Nord Pool. Spotpris strøm på Nord Pool varierer fra time til time. Spotprisen baseres på gjennomsnittlig spotpris på kraftbørsen Nord Pool. Utover spotprisen kommer moms, faste avgifter og såkalte påslag til strømleverandøren. 

Mange tror at spotpris og innkjøpspris det samme, men dette stemmer ikke helt. Innkjøpspris på strøm er den faktiske prisen per time for strømmen mens spotpris er en gjennomsnittlig pris per time for hele måneden.

logo

Sammenlign spotpris

Spotpris gir lavere priser når spotprisene er lave, og koster mer når spotprisen er høyre. Spotprisen er alltid lik for alle strømleverandører så eventuelle forskjeller i kostnader ligger i avgifter og påslag utover spotprisen. Du kan som forbruker spare mye på å sammenligne strømleverandører og spotprisavtaler.  

Du kan selv som forbruker gå inn på NordPool og holde øye med spotprisen. Strømprisen på Nord Pool oppdateres hver dag og kan gi deg et overblikk over hva strømregningen kommer ligge på. Tenk på at strømregningen viser forrige måneds spotpris, analyserer du de daglige strømprisene i inneværende måned og deler på antall dager får du snittet for hva strømregningen kommer bli denne måneden. Ser du at spotprisen begynner å stige over tid kan det være lurt å binde strømprisen.  

Spotprisavtaler er ofte løpende, men det finnes også bindende spotprisavtaler.


Strøm spotpris - hvilke faktorer påvirker?

Velger du en strømavtale med spotpris så følger strømprisen Europas ledende kraftmarked Nord Pools priser. Med en spotprisavtale kan prisene svinge ut fra hva som fastsettes på Nord Pool og strømprisen kan derfor variere fra måned til måned. Spotpris er ofte det billigste alternativet over tid, men vær oppmerksom på at det ofte tilkommer ekstra avgifter på den prisen som vises på Nord Pool. På grunn av svingninger i strømprisen beroende på vær og vind passer spotprisavtaler best for deg med litt spillerom i privatøkonomien. 


Spotpris strøm i dag

Strøm prisen påvirkes av mange faktorer og kan svinge kraftig mellom de forskjellige årstidene. Strømmarkedet er et internasjonalt marked så hendelser i andre land er også med å påvirker strømprisene i Norge. Den enkleste måten for forbrukere å få konkurransedyktig og billig strømpris er å sammenligne alle strømleverandører på markedet. Dette bør du som forbruker gjøre med jevne mellomrom for å sikre deg den billigste strømmen.

Norge har fem prisområder for strøm, og strømprisene kan variere avhengig av hvor du bor. Spotpris på strøm varierer mellom disse områdene. Spotpris strøm i dag i et område trenger ikke være det samme som spotprisen er i et annet. Vi bor i et langt land med store forskjeller i værforhold og klima. Spotpris strøm i dag varierer etter produksjon og tilgang.

logo

Hva er dagens spotpris strøm på Nord Pool?

Nord Pool er Europas ledende kraftmarked som tilbyr handel med strøm i 16 europeiske land. Nord Pool tilbyr transparent og pålitelig kraftpris time for time, hver dag. Hele 360 selskaper fra 20 land handler på Nord Pools markeder i Norden og Baltikum, i Tyskland samt i det britiske og polske markedet. Prisene på Nord Pool vises i euro - men du kan bytte til Norske kroner i menyen. Tenk også på NordPool bruker Mega Watt og at strømregningen din viser kilowatt. 

Det kan være vanskelig for en vanlig forbruker å forstå alle tall på Nord Pools side. Det som er viktig å tenke på er:

 • Velg rett geografisk område
 • Velg Norske kroner i listen
 • Del tallet på 10 for å få kWh (kilowatt) ( de vises i mWh Mega Watt)
 • Legg til moms (ikke Nord Norge)

Se dagens spotpris strøm nordpool her

Hvorfor varierer spotprisen på strøm?

Spotpris strøm kan svinge kraftig mellom årets ulike måneder. Vinterhalvåret vil dra opp prisen mens sommermånedene er mindre kostbare. Strømprisene med spotpris varierer men over tid jevner det ut seg og er som sagt et av de billigste alternativene over tid. Velger du spotpris og det blir en mild vinter sparer du på det. Blir det derimot en kald vinter med lite vann i vannmagasinene kan spotprisen bli dyr. 


Spotpris kan også variere fra fylke til fylke. Grunnen til dette er at været og tilgang på vann i vannmagasinene kan variere mye i vårt langstrakte land. Vi har også mildere vintre i sør-norge enn i nord og dette påvirker også spotprisen .

Du kan også velge andre strømavtaler som fastpris strøm og variabel pris strøm. Les mer om andre strømavtaler her.


logo

4 tips til deg som har spotpris strøm

 • Sett av en buffer som kan dekke eventuelle svingninger i strømprisen
 • Sjekk Nord Pool for aktuell strømpris hver måned
 • Juster strømbruk etter aktuell Spotpris
 • Sammenlign Spotprisavtaler jevnlig - bytt til den billigste

Timespot - timebasert måling av strømforbruk

Med en såkalt smartmålere, en AMS-måler i boligen får du bedre oversikt over strømforbruket ditt og kan styre dette bedre. Har du mulighet til å bruke strøm når den er som billigst på døgnet - altså når ikke alle andre bruker strøm så er den desidert billigste strømavtale en timespotavtale. Med timespot må du også betale et påslag (en øresats per kWh du bruker) og eventuelt et fast månedsgebyr. Timespot er regulert og både prisen og strømforbruket avregnes hver time. 

Med en timespot avtale betaler du markedspris for strømforbruket ditt time for time. Utover dette kommer påslag og eventuelt månedsgebyr. Om du har denne avtalen og bruke strøm på tidspunkt den er billigst kan du spare mange penger. Bruker du derimot mye strøm på tidspunkt som mange andre bruker strøm er en vanlig spotprisavtale bedre.


Spotpris strøm - vanlige spørsmål

Varierer spotprisen på strøm?

Strømprisene med spotpris varierer men over tid jevner det ut seg og er som sagt et av de billigste alternativene over tid.

Hva er spotpris strøm?

Spotpris strøm er den prisen som strømmen koster på  kraftmarkedet Nord Pool. Spotprisen varierer - men strømavtaler med spotpris har vist seg å være det billigste alternativer over tid og er anbefalt av forbrukerrådet.