1. Start img/svg
 2. Strømimg/svg
 3. Strømavtaleimg/svg

Variabel strømpris

Variabel strømpris er strømavtalen for deg som vil ha forutsigbarhet men samtidig få utbytte av opp og nedganger i variabel strømpris på strømmarkedet.

 • check Sammenlign 400+ strømavtaler
 • check Gratis og uforpliktende
 • check Bytt nå og spar penger!

Ditt årlige strømforbruk?16800kwh/år

(Velg boligtype eller dra knapp til ønsket kWh)

apartment Leilighet 40kvm

Leilighet 80kvm

Enebolig 120kvm

Enebolig 160kvm

Velg avtaletype:
loader

Innholdsfortegnelse

 • 01
  Variabel strømpris - med viss forutsigbarhet
 • 02
  Variabel strømpris har 14 dagers forvarsel
 • 03
  Variabel strømpris og prisutvikling
 • 04
  Hvorfor velge variabel pris strøm?
 • 05
  Fordeler med variabel pris strøm
 • 06
  Ulemper med variabel pris strøm
 • FAQ
  Vanlige spørsmål
Variabel strømpris - med viss forutsigbarhet

Variabel strømpris - med viss forutsigbarhet

Variabel pris strøm er en strømavtale som følger den relative utviklingen i strømmarkedet men som ikke tar hensyn til alle svingninger i pris.


Variabel pris strømavtale passer deg som vil ha oversikt men samtidig få utbytte av opp og nedganger i prisen på strømmarkedet. Variabel pris på strøm er altså mer stabilt enn spotpris strøm og mindre stabilt enn fastpris strøm.Variabel strømpris har 14 dagers forvarsel

Variabel strømpris har 14 dagers forvarsel

Du får 14 dagers forvarsel på endring i variabel strøm. Dette betyr at om du har variabel pris strøm så skal strømleverandøren gi deg beskjed minst 14 dager før de endrer prisen på strømmen. De kan kommunisere prisendringer på forskjellige måter . Vanligvis på nettsiden, via SMS eller med e-post. Dette medfører at du som forbruker må ha oversikt over oppdateringer fra leverandøren så du kan bytte strømavtale om du ser at den blir for dyr. 

Variabel strømpris og prisutvikling

Det faktum at strømleverandøren må gi deg forvarsel minst 14 dager før de endrer strømprisen gjør at variabel pris strøm er dyrere enn spotpris strøm. Ofte legger strømleverandørene på en bra marginal for å sikre seg mot tap og om du kan risikere at den billige avtalen du engang skrev under kan utvikle seg til en dyrere strømavtale på sikt. Det lønner seg å sammenligne strømavtale ofte, og med variabel strømpris er det eksta viktig å følge med på eventuelle endringer i strømprisen.

Forbrukerrådet har gjennomført undersøkelser som viser at hele 74 prosent av de med variabel pris vet ikke hva de betaler pr kWt for strømmen. 


Hvorfor velge variabel pris strøm?

Det eneste som taler for at du skal velge variabel strømpris er om du vil ha forutsigbarhet i 14 dagers intervaller samtidig som du får opp og nedturene i strømprisen. Med variabel strømpris får du utfallet av konkurransen mellom strømleverandørene og strømprisen reguleres etter markedet - på en 14 dagers basis. Strømprisen svinger like mye som spotpris og innkjøpspris men er et dyrerer alternativ da den er mer forutsigbar. 

Det lønner seg å sammenligen alle strømavtaler nøye og velge den som gir billigst strøm til rett forutsettninger for din økonomi. 

Fordeler med variabel pris strøm

Fordeler med variabel pris strøm

 • Med variabel pris strøm er du beskyttet mot de største prisforandringene i markedet. 
 • Du vet alltid strømprisen 14 dager fram i tid og slipper strømsjokk på de kaldeste vinterdagene.

Ulemper med variabel pris strøm

Ulemper med variabel pris strøm

 • Du får ikke glede av de største prisfallene i strømmarkedet. 
 • Du betaler mye for en relativ kortsiktig trygghet.

Variabel strømpris - vanlige spørsmål

Variabel pris på strøm er en strømavtale som sikrer deg  får du samme strømpris i en periode på minimum 14 dager. Strømprisen varierer basert på utviklingen i strømmarkedet, men du vet alltid strømprisen 14 dager frem i tid.

Med variabel strømpris får du en strømpris som følger strømmarkedets skiftninger, men du får mer forutsigbarhet og slipper store prissjokk på strøm.

Britt Pedersen
SEO & Content Manager