Djevelsk gode hjemmesider

Å surfe på nettet er å vade gjennom hjemmesider. World Wide Web har gjort det mulig for alle å presentere seg selv for hele nett-verdenen. Vi ser på noen norske favoritt-sider. På internett er det skarp konkurranse om å lage de beste hjemmesidene. Forfatteren Torgrim Eggens hjemmeside ble kåret til fjorårets beste av fagbladet Computerworld, mens Hell kommune har vunnet internasjonalt renommé for sin «Hell homepage».

Selv synes Eggen det er tøffest «hjemme hos» Børre Ludvigsen - verdens første - og eneste? - hjem lagt ut på nettet. Høgskoledosent Børre Ludvigsen underviser i multimedia, og har rigget til et videokamera hjemme beregnet på internettbrukere. På oppfordring viser han fram hjemmet sitt «live» på internett. Toalettet er eneste rommet uten videokamera.

- Hjemmesiden hans er bokstavelig talt «home on the web». Det har han blitt internasjonalt berømt for.

Sammenfallende

Eggen har egentlig Ludvigsens hjemmeside som favoritt av en helt annen og mye mer seriøs grunn.

- Vi har sammenfallende interesser når det gjelder Midtøsten. På hans «Al-Mashriq - The Levant Cultural MultiMedia Servers»-side har Ludvigsen en imponerende samling av informasjon, historiemateriale, bilder og artikler om landene i Midtøsten og spesielt Libanon som jeg er veldig interessert i.

Idealist

- Ludvigsens innstilling til internett generelt fascinerer meg. Han virker grunnleggende idealistisk i det han gjør, roser Eggen.

Hvis du ikke har vært i en moské før, så har du sjansen på Eggens hjemmeside. Han inviterer til den ultimate flua på veggen-visitten til Badshahi-moskeen i Lahore i Pakistan, oppført i 1674. God tur.

Hett som helvete

Gunhild M. Haugnes (31), journalist i Computerworld og trønder, har valgt en djevelsk side fra det norske stedet Hell som sin hjemmeside-favoritt.

- Et samarbeid mellom turistkontoret på Hell og reklamebransjen har gitt det verdensberømte stedet Hell i Norge en egen hjemmeside. Siden er så djevelsk bra at den er blitt en av de aller mest besøkte på hele Internett. Den er også rangert som en av de «hotteste» i USA. Hell-siden er visuelt god, full av humor, ironi og satire og er en fin reklame for Norge - og for Hell, skryter Gunhild.

Fra Hell-siden kan du sende postkort stemplet Hell, lese om Hell Sation, Hellywood, Miss Universe Mona Grudt og mye mer. Du kan også sende meldinger av typen; «Love you like hell» og «Go 2 Hell». Kortet koster fem dollar og kan betales med kredittkort. Favoritt: Kaffetrakter

Stig Jakobsen (27), redaktør av Ungdomsmagasinet Spirit og vokalist i Vampire State Building, har kaffetrakteren i datarommet på Universitetet i Cambridge som sin nettfavoritt.

- Generelt har jeg en fascinasjon for det unyttige. På nettet har jeg sansen for det rene visvas, det fullstendig meningsløse. Men jeg liker at det er gjennomført. Å delta i diskusjoner på nettet om man liker puppene til Pamela, eller ikke, er også det rene visvas. Selv har han ingen egen hjemmeside, men han har lagt bladet sitt ut på Internett.

- Videoen av kaffetrakteren på datarommet på Universitetet i Cambridge er den hjemmesiden som har moret meg mest hittil. Den dukket opp på Internett i 1991 etter at 15 akademikere lenge hadde sittet til langt på kveld og lidd av kaffetørst.

Siri med egen nett-fanklubb

Siri Kalvig (25), meteorolog i TV 2, har sin egen fanklubb på Internett, men selv foretrekker hun Tarzan-brølet, eller Arnold Schwarzeneggers stemme når hun surfer på nettet med lydkort.

- Jeg har stor glede av web-sidene. Særlig lyder synes jeg er morsomt å laste ned lyder som Arnold Schwarzeneggers kjente filmreplikk «I'll be back» og det originale Tarzan-hylet, sier Siri og guider oss til kilden med faguttrykkene «slæsj», «dått» og «ønderskår».

Batman og Clint

Andre filmstjerner og artister som du kan låne øre til via samme nettside er for eksempel Batman, Blues Brothers, James Bond, Clint Eastwood, Crocodile Dundee. I tillegg byr siden på dyrelyder, presidentrøster, lydeffekter og masse mer en meteorolog ikke har bruk for i sitt daglige arbeid.

- Værnettet med kart og målinger fra hele verden er min nyttige og faglige favoritt. Men siden jeg har tilgang til alle nyhetstjenester gjennom TV 2, bruker jeg det ikke hver dag.

Arbeidsledig

Siri er i det nyttige hjørnet og anbefaler videre Arbeidsformidlingens side.

- Som student var jeg veldig fornøyd med dette tilbudet. Siden er enormt enkel og oversiktlig å bruke. Dessuten slipper studenter med dårlig råd å kjøpe en haug med aviser for å søke jobber. Jeg har ikke brukt den etter at jeg begynte i TV 2, forsikrer Siri.

Egen hjemmeside?

Siri hadde sin egen hjemmeside mens hun var student. Nå planlegger hun å skaffe seg en ny igjen.

- Da vil jeg følge den norske oppskriften på hjemmesiden til Geofysisk Institutt i Bergen. Den er praktisk og grei og har nyttige linker. Man kan jo bli lei av å surfe, forklarer Siri.

Ta også en titt på hjemmesiden til Siris fanklubb. Siri M. Kalvigs fanklubb-sider vedlikeholdes av en entusiastisk Molde-student. Her er mye snadder for den vær-interesserte.