Trump and biden

Alt om presidentvalget 2020

Joe Biden
BATTLE for the SOUL of the NATION
Donald Trump
Keep America Great!

Dette er Joe Biden

Tidligere visepresident og mangeårig senator Joe Biden er Demokratenes presidentkandidat i år. Han var visepresident for Barack Obama i åtte år og senator for Delaware i 36 år. Han regnes å tilhøre den moderate i fløyen i Det demokratiske partiet.

Dette er Donald Trump

Milliardæren, reality-kjendisen og eiendomsmogulen Donald Trump er USAs sittende president. Han stiller til gjenvalg for Det republikanske partiet. Før New York-eren Trump ble politiker, var han kanskje best kjent for nordmenn som programleder i TV-serien «The Apprentice»

Visepresidentkandidater

Kamala Harris Kamala Harris representerer California i Senatet. Hun er den tredje kvinnelige visepresidentkandidaten gjennom tidene, og vil, hvis Biden vinner, bli den første kvinnelige visepresidenten noensinne. Harris har indisk mor og jamaicansk far, og regnes å tilhøre en mer liberal fløy i Det demokratiske partiet enn Biden.

Mike Pence Mike Pence Den kristenkonservative republikanske politikeren Mike Pence er USAs sittende visepresident. Han var guvernør i Indiana i fire år fra 2013 til 2017, og i tolv år før det satt han i Representantenes hus i Kongressen. Han regnes å tilhøre den mer konservative fløyen i Det republikanske partiet.

Fakta om valget i USA 🇺🇸

Når er det valg i USA?

Det amerikanske presidentvalget legges alltid til den første tirsdagen etter den første mandagen i november. Det betyr at valgdagen i år er lagt til tirsdag 3. november.

Vanligvis blir valgresultatet klart allerede seint samme dag, men den pågående coronapandemien kan forårsake forsinkelser. Flere velgere enn tidligere ventes å avgi sine stemmer via post, og det kan medføre utfordringer.

Hvor mye tjener USAs president?

I tillegg får presidenten bruke 50 000 dollar - om lag 450 000 kroner - til ikke-spesifiserte utgifter, 100 000 dollar - om lag 900 000 kroner - til reiseutgifter og 19 000 dollar - om lag 170 000 kroner - til underholdningsutgifter.

Milliardæren Donald Trump har valgt å ikke ta i mot verken lønn eller godtgjørelser, og donerer den heller til ulike veldedige formål - i likhet med flere presidenter før ham.

Hva står Demokratene for?

Det demokratiske partiet er ansett for å være USAs liberale parti, men definisjonen av et liberalt parti i USA, er annerledes enn det er for eksempel i Norge.

I sosiale spørsmål, som for eksempel spørsmålene om likekjønnet ekteskap og kvinners rettigheter, anses partiet å være liberalt.

Hva står Republikanerne for?

Republikanere er forkjempere for en mindre stat, færre statlige reguleringer og et lavere skattetrykk.

Økonomisk har de tradisjonelt kjempet for næringslivet og privatisering av tjenester slik at staten skal besørge så få oppgaver som mulig.

Hvor lenge kan USAs president sitte?

I motsetning til for eksempel Norge, har USA begrensninger på hvor lenge en amerikansk president kan sitte, og begrensningen er nedfelt i det 22. grunnlovstillegget, som ble vedtatt i 1947, men ikke innført før i 1951.

Den sier at en president bare kan sitte i to perioder. Én periode er på fire år. Det betyr at en amerikansk president bare kan sitte i åtte år til sammen.

Hvilken president i USA har sittet lengst?

Han vant fire valg, men døde nesten tre måneder inn i sin fjerde periode som president. Da hadde han vært president i 4422 dager.

Roosevelt var president fra 1933 til 1945, og det var blant annet hans tredje og fjerde valgseier som for alvor satte i gang diskusjonene om man skulle begrense antall perioder en president kan sitte med makta.

Før det 22. grunnlovstillegget ble vedtatt og innført, var det bare tradisjon som forhindret presidenter fra å stille til valg flere enn to ganger. Det var USAs første president, George Washington, som etablerte tradisjonen.

Hva er forskjellen på statsminister og president?

I parlamentarismen, styresettet Norge har, er det flertallet på Stortinget som avgjør hvem som skal danne regjering, og et flertall på Stortinget kan når som helst avsette statsministeren.

I et presidentsystem stemmer velgerne direkte på presidenten, som ikke kan avsettes uten å bli felt i en riksrettssak.

I et presidentsystem, som for eksempel i USA, er presidenten både landets overhode og regjeringssjef, mens i Norge, er kong Harald formelt Norges overhode, mens statsministeren er regjeringssjef.

Valgprognoser

Grafen viser sannsynlig fordeling av stemmer til kandidatene. Kilde: FiveThirtyEight.com

  • Trump
  • Trump min/max
  • Biden
  • Biden min/max

JoeBiden

53.4%

DonaldTrump

45.4%

348

190

Grafen viser fordeling av valgmenn basert på de siste meningsmålingene. *Prosent av totale velgere (popular vote)

**Grafen tar ikke høyde for statistisk usikkerhet, så kandidaten vinner alle valgmennene for området hvis de har mer enn 50 % sannsynlighet for å vinne.

Kartet viser valgprognose per delstat i forkant av valget. Sist oppdatert 01.11.20 Kilde: FiveThirtyEight.com

  • Sasha Gryshchuk Utvikler
  • Tor Henning Ueland Utvikler
  • Kristopher JordanUtvikler
  • Mia Tollaksvik Designer
  • Jesper Nordahl Finsveen Journalist

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer