Viggo Kristiansen kjemper for å bli frifunnet av av Baneheia-saken. Gjenopptakelseskommisjonen har gjenåpnet saken.
Viggo Kristiansen kjemper for å bli frifunnet av av Baneheia-saken. Gjenopptakelseskommisjonen har gjenåpnet saken. Vis mer

Fredag 22. oktober 2021 klokka 09.12.

Politihuset i Oslo, Viggo Kristiansen

Vennskapet og turen i Baneheia

Publisert
Sist oppdatert

Viggo Kristiansen møter til sitt første avhør på politihuset på Grønland den 22. oktober, to dager etter at Jan Helge Andersen er ferdig med sitt tre dager lange avhør. Han er klar for å komme i gang, og sier han har ventet på dette.

Bare dere ikke har det tunnelsynet dere hadde i 2000. Det var nok det som gjorde at det gikk galt.


Han forteller videre at han ikke har opplevd noe ubehagelig etter at han kom hjem til Kristiansand, verken av stygge blikk eller kommentarer. Med unntak av ett negativt brev i posten, har det bare vært positivt. Men han holder en litt lav profil.

Om forholdet til Jan Helge Andersen, forteller Kristiansen at han ikke har hatt kontakt med ham siden pågripelsen i 2000. Han har heller ingen hevntanker.

Avhører går så over til å snakke om trafikkdata og mobiltelefon i forbindelse med Baneheia-saken.

Kristiansen forteller at han ikke har peiling på det som omhandler mobiltelefon, antenner, celler og liknende. Han har imidlertid fått hjelp til å forstå dette.

«Mobiltelefonen var hans beste venn, den var med siktede overalt. Han var nesten avhengig».


Politiet refererer til Kristiansen som «siktede».

Kristiansen legger til at telefonen ikke alltid lå i lomma hans, men stort sett hadde han den med seg. Den kunne bli igjen hjemme når han for eksempel spilte fotball. Han har hatt flere telefoner, men på slutten var det en Nokia 8210.

«På spørsmål om han lånte den bort svarer siktede nei, den var min», skriver politiet.

I bua hans ble det i tillegg funnet to andre telefoner – en Siemens og en annen Nokia. Andersen har fortalt at han på et tidspunkt fikk eller lånte to mobiltelefoner av Kristiansen i månedene før drapene. Dette husker han ikke. Han husker heller ikke hvorvidt det lå en telefon fast i bua hans – et nummer han selv hadde lagret som «Viggo 2» og som på Andersens telefon var lagret som «Bunker/Bua».

Bua i nærheten av Kristiansen bolig var svært sentral i etterforskningen. Foto: Tor Martin Lien
Bua i nærheten av Kristiansen bolig var svært sentral i etterforskningen. Foto: Tor Martin Lien Vis mer

Avhøret går over til å dreie seg om dagen før drapene i Baneheia og telefonbruk denne datoen (18. mai 2000). Kristiansen knytter en del av anropene til bedriftsfotball. Det har i ettertid kommet fram at han spilte fotballkamp denne kvelden, da navnet hans er ført opp på et dommerkort. Det er også to samtaler med Andersen klokka 22 og 22.03 samme kveld.

«Avhører spør om siktede var sammen med Jan Helge den 18.05.2000. «Ikke som jeg kan erindre», siktede tror ikke det», heter det i politiets gjengivelse.

Viggo Kristiansen på et lagbilde med bedriftsfotballaget.
Viggo Kristiansen på et lagbilde med bedriftsfotballaget. Vis mer

Avhøret går så over til 19. mai 2000, dagen drapene i Baneheia skjedde. Kristiansen blir forelagt en oversikt over teledata fra hans mobil og foreldrenes fasttelefon for denne datoen. I oversikten vises to samtaler med Andersen denne formiddagen og en på ettermiddagen. Sistnevnte hevder han var med Andersens far, fordi Andersen selv ikke var hjemme.

På lista vises også de mye omtalte SMS-ene som ble sendt og mottatt fra Kristiansens telefon i tidsrommet drapene skjedde, og som skjer mens mobiltelefonen er koblet til basestasjon EGA som ikke har dekning på åstedet.

I neste sekvens går avhøret over til 20. mai. Det pågikk da omfattende søk etter de to jentene i Baneheia og området rundt.

«Siktede blir spurt hva han gjorde den 20.05.2000. Siktede sier at han ikke husker. spørsmål om han var i Baneheia sier siktede at han ikke tør svare det, det er 21 år siden».


Også fra denne dagen gjennomgås teledata, med anrop og SMS-er til og fra Kristiansens mobiltelefon. Hva som ble snakket om i samtalene, vet han lite om i dag.

Huset der Viggo Kristiansen bodde like like ved Baneheia. Foto: Heiko Junge / NTB
Huset der Viggo Kristiansen bodde like like ved Baneheia. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

«Siktede husker ikke hva han har snakket med de folkene på tabellen om denne dagen», skriver politiet i sitt avhørsdokument.

Han husker heller ikke om han var i Baneheia søndag den 21. mai, men presiserer at det ikke var noe ved verken Andersen eller andre han snakket med som han reagerte på disse dagene.

I avhøret følger politiet opp med spørsmål om møtet mellom Andersen og Kristiansen ved Svarttjønn i Baneheia 19. mai 2000, bare et par timer før drapene skjedde. Kristiansen har forklart at han skulle finne Andersen for å få tak i noen nøkler til bua si. Han syklet inn til bommen i Baneheia, men så ikke Andersen der.

Andersen og Kristiansen møttes i Baneheia på drapsdagen 19. mai 2000. Her parkeringsplassen og bommen ved Svarttjønn. Foto: Lise Åserud / NTB
Andersen og Kristiansen møttes i Baneheia på drapsdagen 19. mai 2000. Her parkeringsplassen og bommen ved Svarttjønn. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Kristiansen fortsatte derfor inn til nordenden av 3. Stampe, men fant fortsatt ikke Andersen og snudde. På vei tilbake oppdaget han Andersen, som kom ned fra en sti. Ifølge Kristiansen må han ha kommet ned én av to mulige stier, og spør om ikke politiet har visst hvor Andersen kom gående tidligere. Det svares at dette ikke har vært så detaljert kjent.

NYE AVHØR: Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen har vært inne til flere nye avhør i Baneheia-saken. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Foto: Arkiv, NTB, Vedlog, Dagbladet. Vis mer

Ifølge Kristiansen dro de to så tilbake til bommen. I avhøret korrigerer han politiets opplysninger om at de to da skal ha gått sammen. Han syklet på den ene sida av Svarttjønn, mens Andersen gikk på den andre. De møttes i enden av tjønna og gikk så sammen til bommen. De satte seg ifølge Kristiansen ned ved noen lekeapparater litt lenger ned og snakket om løst og fast. Andersen skal da ha vært bestemt på at han skulle ut og trene med Heimevernet.

«Siktede sier at det med at saken har vært for dårlig undersøkt før, er skremmende for ham».


Det følges opp med spørsmål om samme kveld, da Andersen skal ha kommet hjem til Kristiansen. Dette skal ha skjedd etter drapene, men før Andersen dro hjem for å dusje. Kristiansen forteller at han ikke vet hvorfor Andersen kom hjem til ham. Han blir også informert om at han i rundspørringa i 2000 sa at Andersen kom til ham 19.30, mens i det første avhøret sa han 19.15.

Viggo Kristiansen har hele tida nektet straffskyld. Her en tegning av ham under rettssaken i 2001. Tegning: Arne Roar Lund
Viggo Kristiansen har hele tida nektet straffskyld. Her en tegning av ham under rettssaken i 2001. Tegning: Arne Roar Lund Vis mer

«Siktede blir gjort kjent med at dette framstår som rart for politiet når vi vet at Jan Helge var på åstedet. Siktede sier han ikke kan tidfeste det ved å knytte det til noe som helst. Det var noe han sa fordi det var sånn det virket da han forklarte seg», skriver politiet.

«For siktede var ikke 19.05.2000 noen ekstraordinær dag. Han hadde derfor ikke noen grunn til å skulle gå rundt og memorere alt mulig av telefoner og ting han gjorde og så videre», står det videre.

I forbindelse med politiets rundspørring 22. mai 2000, fortalte Kristiansen at han 20. mai hadde vært i Baneheia i 13-tida for å se hva som foregikk. Hva han så i området, husker han ikke i dag.

«Han sier at han ikke har peiling, han husker det ikke. spørsmål om hvor de gikk svarer siktede at han ikke tør svare det. Han husker ikke hvem han var der sammen med»


«Siktede spør om avhører skal lede han ut på glattisen når han får flere spørsmål etter hverandre vedrørende Baneheia og han sier at han ikke husker. Han tenker at når han ikke husket hvem han var der sammen med er det innforstått at han heller ikke husker hvor han var. Han husker ikke å ha vært i Baneheia», står det i gjengivelsen.

Han avviser også å ha deltatt i leteaksjonen etter jentene. Dette er noe Gjenopptakelseskommisjonen har pekt på som påfallende. Kristiansen avviser at det er av betydning, og at han ikke ville gå inn på profesjonelle folks territorier.

Flyfoto av Kristiansand med Grim i forkant og Baneheia og. Foto: Kjell Inge Søreide
Flyfoto av Kristiansand med Grim i forkant og Baneheia og. Foto: Kjell Inge Søreide Vis mer

Avhører går så inn på rundspørringa i forbindelse med at jentene var borte. Kristiansen sier han husker lite fra dette, både når det gjelder spørsmål og gjennomføring. Han konfronteres med at Gjenopptakelseskommisjonen har vært skeptiske til at han på dette tidspunktet ikke forteller at han var i Baneheia noen timer før drapene skjedde.

Kristiansen forklarer at dette skyldes at han var ved Svarttjønn og Stampa (3. Stampe). Han sier dette har blitt brukt mot ham hele tida, at det har blitt framstilt som at han har løyet om hvor han har vært fordi han ikke har sagt Baneheia, mens han egentlig bare har glemt det fordi 19. mai i 2000 var en helt vanlig dag for ham.

Avhøret avsluttes klokka 15.54.

Dette er det første avhøret med Viggo Kristiansen. Les det neste her:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer