Skotsk åpning

PARIS: Fotballen satt løst og de skotske skjørtene flagret da fotball-VM ble innledet av en gigantparade i Paris i går. Stemningen var ellevill mens de fire heller smakløse kjempene vagget fram til Concordeplassen og festen kunne begynne.

- Se selv. Det er ikke bare et rykte. Vi har ingenting under, lo Malcolm og Gordon MacKay, Paul Nelson, David Mooney og Mark Timmons fra Glasgow, i fin form allerede, til Dagbladet i går kveld.

BLEIK:-Se selv! Skottene innleder VM uten underbukse. Susann Rugaas og Veronika Leithe fant tonen med skottene i går.

I neste øyeblikk kastet de seg over vikingkledde Susann Rugaas fra Helgeland og Veronika Leithe fra Averøy i Møre og Romsdal, som tappert forsvarte de norske fargene. Alt mens kjempen Pablo, som representerte det amerikanske kontinentet, sakte skred forbi på Champs-Élysées.

Bratbakk

- Norge ender på bunnen. Dere skulle hatt med Harald Martin Bratbakk. Hvorfor er ikke han med? Han kjenner vi fra Glasgow Celtic, mente de skotske herrer, mens damene selvsagt holdt på Norge.

En million mennesker sto langs de fire kortesjene, og de 12000 aller heldigste hadde fått plass på tribunene på Concordeplassen. Der satt også de mektige og beskuet fotballens fire kjempeguder, eskortert av 4500 dansere, akrobater på stylter eller rulleskøyter, gresstrå, insekter, tusenvis av små fotballspillere og andre buskvekster.

Redde

- Det er heslig, mente et par bak barrierene langs Champs-Elysees. Oppblåste Pablo var ikke særlig pen, og små barn ble redde for øynene hans som beveget seg. Men her lå det dyp filosofi bak.

- Vi ønsker at VM i Frankrike skal ha en større dimensjon enn arrangementet av en sportskonkurranse, sa selveste VM-sjefen Michel Platini.
I går skulle det være universelt og medmenneskelig. Det var det nok, og det ble lekrere etter at mørket hadde falt, men det virket av en eller annen grunn veldig lite raffinert fransk. Mange langs rekkene gikk trolig glipp av showets poetiske dimensjon.

På hodet

Nei, showet var i gatene i går, med et sterkt innslag av skotter og brasilianere, foran åpningskampen i dag. Paris sto på hodet, med skrik og skrål og små improviserte matcher langs avenyene. VM er behørig innledet, og Norge kan gå i ilden i kveld med følgende prognose fra en marokkansk tilhenger:

- Uavgjort.