Skip To Content

Beste VPN for gaming

espen
Espen Jakobsen

Publisert juli 30, 2021

Sist oppdatert mars 21, 2022

Gamere har også behov for VPN. De største og mest etablerte VPN-tjenestene har da også mye funksjonelt ekstrautstyr spesielt med tanke på akkurat gamere.

Det vesentligste for deg som spiller på nettet er en VPN som scorer høyt på generelle VPN- faktorer som sikring og anonymisering av Internett-trafikken din, skjuling av IP-adressen og tilgang på innhold som er geografisk blokkert fra utlandet, samtidig som den opprettholder høy hastighet og ivaretar gameres behov på den beste måten.

Vi har sett på de aller beste VPN-tjenestene som finnes for gaming i dag.

Updated mars 2022

  #1 – Mest populær

  NordVPN

  NordVPN er en prisvennlig VPN-tjeneste med utmerket hastighet og brukervennlig applikasjon. Den beste VPN-tjenestene for Norge i 2022. Tilbyr svært gode priser på lengre planer og får derfor førsteplassen.

  • Veldig rask hastighet

  • Prøv gratis i 30 dager

  • 5.533 høyhastighets serverer i 59 land

  • Fungerer med alle streamingtjenester

  • Verifisert "zero-logs policy" og ingen IP eller DNS lekkasje.

  • Mange ekstra egenskaper som DoubleVPN og ad blocker.

  • Utmerket 24/7 support med live chat

  5 / 5

  Prøv NordVPN
  Annonselenke

  #2

  Surfshark VPN

  Surfshark er en veldig rimelig VPN fylt med avanserte funksjoner. Den er ideel for streaming.

  • Imponerende hastighet.

  • Lar deg bruke alle streamingtjenester

  • AES-256 kryptering og ingen personlig dataloggføring

  • 3000+ servere i 94 land

  • Brukervennlige apper og SmartDNS for høy kompatibilitet.

  • Utmerket 24/7 support med live chat

  4.9 / 5

  Prøv Surfshark
  Annonselenke

  #3

  expressVPN

  ExpressVPN er den av de beste VPN-tjenesten i 2021. Den har lynrask hastighet over 3000+ servere. Den er bygget for anonym torrenting og den låser opp over 19 Netflix regioner. Alle ExpressVPN sine apper er sikre og svært brukervennlig.

  Spar 49 % med dette spesialtilbudet

  • Imponerende hastighet

  • Prøv gratis i 30 dager

  • Lar deg bruke alle streamingtjenester

  • AES-256 kryptering og ingen personlig dataloggføring

  • 3000+ servere i 94 land

  • Brukervennlige apper og SmartDNS for høy kompatibilitet

  • Utmerket 24/7 support med live chat

  4.9 / 5

  Prøv ExpressVPN
  Annonselenke
VPN for gaming

Hva gjør en VPN?

Det blir mer og mer vanlig å komplettere sin Internett-leveranse med en VPN (Virtuelt privat nettverk). Det kommer samtidig som folk blir mer og mer oppmerksom på å ivareta personvernet sitt mens de surfer.

Her er det ikke noen forskjell om du bruker Internett til gaming, strømming, bruk av private eller offentlige tjenester eller for lesing av aviser. Dine persondata er utsatte. Det er vel verdt å beskytte dem.

Måten en VPN sikrer deg på er å utstyre deg med en annen IP-adresse enn den som er tildelt den enheten du surfer fra. Det er IP-adressen som gjør deg gjenkjennbar for nettsidene du besøker, og som gir Internett-leverandøren din mulighet til å loggføre all trafikken din.

Ved å føre trafikken gjennom en VPN-server som er plassert i et annet land, kan du også få tilgang til innhold som kun er tilgjengelig i dette landet. Vi kaller det geoblokkeringer. Det omfatter for eksempel amerikansk Netflix og en rekke populære spill som ennå ikke er lansert i Norge.

Vi går nærmere inn på hvordan en VPN er bygd opp etter anmeldelsene.

expressVPN

ExpressVPN er en av de beste VPN-tjenesten for Norge i 2021. Veldig rask, sikker og lar bruke alle streamingtjenester uten problemer.

Spar 49 % med dette spesialtilbudet

Prøv ExpressVPN
Annonselenke
I DENNE GUIDEN
De beste VPN-tjenestene for Apple-TV
 • expressvpn

  ExpressVPN regnes av mange som den beste VPN-tjenesten vi har i dag. Les sammendrag

 • Nordvpn

  NordVPN er en prisvennlig VPN-tjeneste med utmerket hastighet og brukervennlig applikasjon. Et godt alternativ til ExpressVPN. Les sammendrag

 • surfshark

  Surfshark passer utmerket for deg som ønsker prøve en VPN tjeneste, men vil ha kundeservice, hastighet og alle sikkerhetsfunksjoner uten å binde deg til et dyrt abonnement. Les sammendrag

 • private internet access vpn

  Private Internet Access er en svært brukervennlig VPN tjeneste som leverer sterke resultater på alle arenaer. Les sammendrag

Spesielt om VPN for gamere

Før vi går inn på de nærmere beskrivelsene av de VPN-tjenestene vi mener gir best utbytte i gaming, er det nødvendig å klargjøre noen viktige begreper og fenomener som griper inn i akkurat dette.

“Ping”

Når du foretar en hastighetstest på nettet (for eksempel med hastighetsmåleren til Okla) får du som regel tre målinger. Opplastings- og nedlastingshastighet måles i Mpbs, og bør være oppunder det du har betalt for hos Internettleverandøren din.

I tillegg måles “ping”. Det er den tiden det tar fra du sender et signal til en mottaker på nettet, og til du får en reaksjon tilbake. Denne måles i ms. Lave tall her betyr god hastighet.

Ping er spesielt viktig når du gamer på nettet. Hvis du ser motspillere som i stedet for å bevege seg jevnt nærmer seg med rykkvise bevegelser, er det tegn på dårlig ping, Spesielt i skytespill er dette sjenerende ettersom det gjør det umulig å sikte.

“Jitter”

“Jitter” er et uttrykk vi bruker for å beskrive stabilitet i ping-verdiene. Selv om en test viser en god ping-verdi, kan du få et annet resultat om du kjører en til. Det kommer an på om du har en jevn og stabil nettlinje eller ikke.

Du vil ikke merke jitter når du surfer for å søke opp informasjon på nettet, men den er veldig tilstedeværende når du strømmer eller gamer. Da vil du få de hakkete bevegelsene som ødelegger opplevelsen din.

Struping (kveling)

Aktiviteter som strømming og gaming tar relativt stor kapasitet og nettbredde. Av den grunn er det enkelte bredbåndsleverandører som “struper” (kveler) slik aktivitet.

Det kan de gjøre fordi de har oversikt over hvilke tjenester du bruker. De kan for eksempel sakke ned signalene fra Netflix slik at det blir vanskelig å se filmen i full kvalitet. Det samme kan de gjøre med spesielt krevende gamingsider.

Dette er noe du kan løse med en VPN. Du vil da surfe gjennom den anonymiserte VPN-serveren, og bredbåndsleverandøren vil ikke kunne se hvilke steder på Internett du besøker herfra. Følgelig har de heller ingen mulighet til å strupe enkelte nettsider.

DDoS-angrep

DDoS (distributed denial of service)-angrep er kanskje kjent for deg dersom du har deltatt i internasjonale gaming-konkurranser.

Det er det som skjer når andre spillere prøver å bremse ned forbindelsen din eller stenge deg ute av spillet, og gjennom dette skaffe seg et konkurransefortrinn.

Det skjer på den måten at flere datamaskiner jobber sammen om å oversvømme IP-adressen din med søppeldata (malware), men den hensikt å overvelde nettverket ditt.

Har du aktivert en VPN vil denne ta i mot det meste av dette. Du har også muligheten til å bytte server slik at de mister sporet.

Spillkonsoll

Du kan spille på datamaskinen eller smarttelefonen, eller du kan ha en egen spillkonsoll fra Nintendo, Playstation eller Xbox.

På datamaskinen eller smarttelefonen installeres VPN via en app.

På spillkonsoller går det ofte over ruteren. Her er det en fordel å ha en ruter med et ferdig oppsett for VPN. Du kan eventuelt også konfigurere ruteren selv. Det er guider for de de forskjellige ruterne på markedet.

De gode VPN-tjenestene vil også kunne tilby smarte DNS-tjenester som gjør at du kan stille inn direkte fra konsollen. Dette utgjør ingen fullverdig VPN-tjeneste ettersom den ikke krypterer trafikken din, men den kan låse opp regionalt beskyttet innhold som følge av geoblokkering.

De beste VPN-tjenestene for gaming

I det følgende presenterer vi fem VPN-er som utmerker seg generelt, og i det å gjøre livet enklere for gamere spesielt.

1. NordVPN

NordVPN er et utmerket valg for gaming. Den opprettholder konstant lave ping-verdier på rundt 4 ms. Den passer til alle plattformer, men tar vel pokalen når det kommer til de usedvanlig brukervennlige appene for iOS og Android. Kanskje er dette det beste alternativet for spill på smarttelefoner.

Rangert #1 av 11
Fordeler
 • Veldig rask hastighet

 • 5.533 høyhastighets serverer i 59 land

 • Prøv gratis i 30 dager

 • Fungerer med Netflix, NRK, TV2 sumo og mer

 • Verifisert "zero-logs policy" og ingen IP eller DNS lekkasje.

 • Svært gode priser på lengre planer

 • Utmerket 24/7 support med live chat

Ulemper
 • Treg respons til server lekkasjer

 • Begrenset VPN protokollvalg på Windows og Android

 • Hulu fungerer ikke på desktop.

 • Krever manuell setup for å virke i Kina

Konklusjon

NordVPN fungerer raskt både på lokale og internasjonale sider. Dette gjør den egnet til å låse opp innhold som er blokkert geografisk.

Det som er viktig for gaming er selvfølgelig at ping-verdiene viser lave tall. Den eventuelle forsinkelsen ved å bruke VPN er nærmest minimal.

NordVPN har hele 5 000 servere de har spredt rundt i 59 land. Det er gunstig med tanke på gaming, ettersom det gir mulighet for å finne en ledig server nær spillserverne. Kort geografisk avstand gjør også at dataene kommer raskere fram.

Dersom du spiller et spill som krever en P2P-forbindelse, velger du bare en lokal P2P-server. Slik unngår du forsinkelser.

Til konsollspillere har NordVPN en egen DNS-tjeneste som gjør det mulig å rute trafikken din direkte fra innstillingen på konsollen. Den krypterer ikke dataene slik en fullverdig VPN skal gjøre, men den er god nok til å omgå geoblokkeringer. Det er en egen guide for oppsett av denne på brukersiden til NordVPN

Du kan også installere NordVPN på en ruter for kryptering av konsolltrafikken. Bruker du PC. Mac, Android eller iOS når du spiller, er det brukervennlige apper som gir deg full pakke med tilgang til alt geoblokkert innhold og særfunksjoner som kill switch og mer. Alle appene gir adgang til å velge mellom ulike protokoller, samt det siste innen avansert kryptering.

Hvis du lurer på noe med NordVPN, er det en åpen chat-support døgnet rundt. I tillegg har de et mangfold av installasjonsguider på siden sin.

Det går også greit å prøve ut NordVPN helt gratis ved å benytte seg av deres egen 30 dagers pengene tilbake garanti.

Les full anmeldelse av NordVPN

NordVPN
NordVPN
 • $3,71 / mnd

  Laveste pris

 • 93 Mbps

  topp nedlastningshastighet

Prøv NordVPN
Annonselenke

2. ExpressVPN

ExpressVPN er en VPN-tjeneste som egner seg for de fleste områder innen gaming. Den er rask, gir lave ping-verdier og har apper tilgjengelig som dekker det meste. Den har også en smart DNS-tjeneste til bruk for konsoller.

Rangert #3 av 11
Fordeler
 • Spar 49 % med dette spesialtilbudet

 • Veldig god hastighet

 • Fungerer med alle kjente streaming tjenester

 • Svært god sikkerhet

 • 3000+ servere i 94 land

 • AES-256 kryptering og ingen personlig dataloggføring

 • Fungerer med Netflix, NRK, TV2 sumo og mer

 • Utmerket 24/7 support med live chat

Ulemper
 • Dyrere en konkurrentene

 • Ingen VPN kill switch på iOS

 • Ingen Linux GUI

Konklusjon

ExpressVPN har en klar politikk om ingen loggføring av brukernes aktiviteter. Krypteringen mellom brukerenheten og VPN-serveren er 256 bits AES. Denne er i praksis er ugjennomtrengelig. Serverne er også frie for lekkasjesvikt,

VPN fra ExpressVPN tillater P2P-trafikk. Det betyr at det fungerer spesielt bra med ulike former for fighter games som krever akkurat dette.

ExpressVPN kan vise til konstant lave pingverdier, som regel vesentlig under de tilsvarende verdiene konkurrentene presenterer. Det kan føres tilbake til det store server-nettverket med over 3 000 servere fordelt på 94 land, og også til deres velutviklede Lightway protokoll.

Den store fordelen med et slikt svært nettverk er muligheten til knytte seg opp til en VPN-server nærmest mulig serveren til den spilltjenesten man er interessert i. Det reduserer forsinkelsen som følge av VPN-bruk til et absolutt minimum.

Hastigheten holder et bra nivå selv over lengre distanser, Det passer spesielt bra når du skal åpne lokalt innhold. Men ikke regn med å få full effekt hvis du vil konkurrere med noen på den andre siden av kloden. Foreløpig er det ingen VPN-tjenester som kan tilby dette.

ExpressVPN er nok en av de mest brukervennlige og allsidige VPN-tjenestene. Her er det tilpassede apper for Android, iOS, MacOS, Windows og flere til. Alle disse er utstyrt med en kill switch som beskyttelse dersom VPN-serveren skulle falle ut.

Det går ikke å installere VPN-tjenesten direkte på konsollen, men det kan gå via ruteren. En annen mulighet er å dele forbindelsen fra datamaskinen slik at spillingen rutes gjennom denne.

Enda et alternativ er å bruke en DNS-tjeneste fra ExpressVPN på konsollen din Den kalles MediaStreamer DNS, og kan installeres direkte. Da komme du deg gjennom geografiske blokkeringer til tross for at det ikke er en fullverdig VPN.

Befinner du deg i land som Iran eller Kina hvor det er et høyt sensurnivå, vil ExpressVPN være det mest effektive verktøyet for å presse seg gjennom når du ønsker å spille på nettet. Du bør ha installert VPN på den enheten du skal spille på før du kommer dit.

ExpressVPN har døgnåpen kundeservice hvis det skulle være noe du lurer på. Her er det mye kunnskap å hente om VPN og tilhørende områder.

Har du lyst til å prøve ut tjenesten før du binder deg til den, tilbyr de en 30 dagers pengene tilbake garanti.

Les full anmeldelse av ExpressVPN

ExpressVPN
expressVPN
 • $8,32 / mnd

  Laveste pris

 • 88 Mbps

  topp nedlastningshastighet

Prøv ExpressVPN
Annonselenke

3. Surfshark

Surshark er enda et godt og trygt VPN-valg for deg som spiller. Spesielt gjelder dette for siste generasjons konsollene. Den gjennomsnittlige pingverdien befinner seg rundt 5 ms. Det er ganske bra, selv om enkelte profesjonelle spillere ville ønske enda hurtigere reaksjoner under spillet.

Rangert #2 av 11
Fordeler
 • Svært god pris

 • Fungerer med Netflix, BBC player, Amazon Prime +

 • Støtter torrents

 • Mange avanserte egenskaper og protokoller

 • Personvernvennlig jurisdiksjon

 • Ubegrenset med enheter

Ulemper
 • Liten forsinkelse med oppkobling til noen servere

 • Ikke veldig transparent selskap

 • Ingen port videresending

 • Ingen revisjon for å bekrefte logging policy

Konklusjon

Den stadig voksende VPN-tjenesten Surfshark tilbyr i dag servere i 66 land. Tolv av dem har også flere lokasjoner å velge mellom. De er selvfølgelig ekstra godt dekket i USA, men du finner også store gaming-land som Spania, Japan, Sør-Korea og Tyskland på listen. Det er noe du kan benytte deg av for å få tilgang på regionalt innhold eller å oppnå raskest mulig hastighet.

For minimal forsinkelse anbefales imidlertid en server som befinner seg nær deg.

Bemerk at for P2P-spill må du manuelt velge en server som er dedikert til dette. Det er imidlertid et godt utvalg av slike.

Også på Surfshark finner du en DNS-tjeneste som kan kontrolleres direkte fra konsollen. Det holder lenge hvis formålet er primært å løse opp geografiske blokkeringer, men tilbyr altså ikke full kryptering og maksimal sikkerhet.

Derimot fungerer den hvis du vil strømme regionalt begrenset innhold på selve konsollen, som amerikansk Netflix og BBC iPlayer.

Men for en total VPN-pakke må du installere Surfshark på enheten din; datamaskinen, nettbrettet, smarttelefonen eller ruteren. Her er det tilgjengelige apper for alle de store operativsystemene som MacOS, Windows, iOS og Android, med innlagt AES 256 kryptering, kill switch og åpne VPN protokoller. Ved å installere den på ruteren beskytter du hele nettverket ditt.

Det er samtidig en fryd å kommunisere med kundeservice på Surfshark. Her er det folk som vet hva de snakker om. Hvis det bikker under installering på ruter eller ved aktivering av DNS-tjenesten på konsollen, bør du ikke ha noen terskel for å kontakte dem.

Surfshark holder også er svært behagelig prisnivå. Spesielt gjelder dette når du tenker på hva du får for prisen. Det blir litt dårligere ping enn NordVPN og ExpressVPN, men det gir de til gjengjeld betydelig avslag for.

Les full anmeldelse av Surfshark

Surfshark
Surfshark VPN
 • $2,04 / mnd

  Laveste pris

 • 85 Mbps

  topp nedlastningshastighet

Prøv Surfshark
Annonselenke

4. Private Internet Access (PIA)

PIA er en amerikansk-basert VPN-tjeneste som absolutt kan vise til ping-verdier som gjør den egnet til gaming. De er også ledende på Wireguard VPN-protokoller med inkludert AES 256-kryptering, Dette gir særlig gode utslag for gaming via PC.

Rangert #9 av 11
Fordeler
 • Høy hastighet

 • Veldig rask, særlig på oppkobling over kort distanse

 • Fungerer med Netflix, BBC iPlayer, Hulu og flere

 • Torrenting er tillatt på alle servere

 • Muligheten til å skreddersy egen kryptering

Ulemper
 • Hovedkontor i USA

 • Ingen Smart DNS tilgjengelig

 • Fire TV applikasjonen er lite utviklet

Konklusjon

På PIA er det mulig med P2P-gaming på alle serverne. Det gjør den til et godt valg for alle spill som ikke benytter seg av sentrale servere.

PIA er en vel utviklet tjeneste, og har de nødvendige appene for Windows, Mac, iOs og Android. De kan ikke alltid måle seg med brukervennligheten på NordVPN og ExpressVPN, men funksjonalitetene er utmerkede. De inkluderer kill switch, avansert AES 256 -kryptering,  og de fleste andre VPN-verktøy man forventer.

Den har imidlertid ingen DNS-tjeneste for direkte installering på konsoller. Du er da henvist til å spille gjennom ruteren,

Over 25 000 servere i 77 land gir derimot et godt globalt utvalg, Du kan enkelt finne en server med ideell lokasjon for det du driver med, og tilpasse til minimal forsinkelse ved bruk.

Dekningen er naturlig nok best i Nord-Amerika, Europa og Asia. Den kunne imidlertid vært bedre i Sør-Amerika og Afrika.

Prismessig ligger PIA på det jevne. Prøv den ut, og hvis ikke spillopplevelsen når opp til forventningene, har du alltids en 30 dagers pengene tilbake garanti.

Les full anmeldelse av PrivateVPN (PIA)

Private Internet Access
private internet access vpn
 • EUR 2,08 / mnd

  Laveste pris

 • 98 Mbps

  topp nedlastningshastighet

Slik fungerer en VPN

Du bruker altså en VPN til å bytte ut din egentlige IP-adresse slik at du ikke kan identifiseres. Den beskytter enheten din mot sporing og hakking, samtidig som du kan få tilgang på lokalt innhold ved å velge en VPN-server i det aktuelle landet.

Men hvordan får de det til?

Kjernen i en VPN-tjeneste er det som foregår mellom din enhet og VPN-serveren. Enheten kan være datamaskinen, mobiltelefon eller en ruter.

Nå du har lastet ned en VPN-tjener oppretter du umiddelbart forbindelse med en av VPN-tjenestens servere. Den kan være innenlands eller utenlands

Det viktige her er at alle data som sendes fram og tilbake mellom deg og VPN-serveren krypteres slik at de blir umulig å spore for en tredjepart. Her brukes gjerne den mest avansert krypteringen som kalles AES 256-bits kryptering. Denne brukes av alle de omtalte tjenestene, og faktisk også av det amerikanske forsvaret.

Forbindelsen mellom deg og VPN-serveren kalles en sikker tunnel. Hos noen tjenester kan du også få en delt tunnel, slik at du kan velge hvem som skal kunne se deg eller ikke.

Når du starter din ferd på Internett gjør du det fra VPN-serverens ståsted, og med dennes IP-adresse. Slik framstår det for utenforstående som at du befinner deg i det samme landet som serveren er plassert.

Dette er forsåvidt en omvei til nettet, men den sikrer en stor grad av trygghet, De gode VPN-tjenestene har så mange og så gode servere at det knapt vil merkes noen forsinkelse.

På NordVPN er det også mulig å la trafikken din gå gjennom ytterlige en kryptert server, også kalt dobbelt VPN. Det kan for eksempel være at trafikken fra et høyrisikoland som USA først går gjennom en server i et lavrisikoland, før den sendes videre til din enhet.

Du skal forøvrig ha et ekstremt behov for sikkerhet hvis dette er nødvendig.

Spørsmål og svar om VPN for gaming

Hvilken er den beste VPN-tjenesten for gaming?

I den grad hastighet er viktig for deg når du spiller, ville vi valgt NordVPN.

Allsidige VPN-tjenester som ExpressVPN og Surfshark vil også med stor sannsynlighet dekke dine behov.

Alle strømmetjenestene dine vil da være tilgjengelige i form av apper på skjermen.

Du får også direkte tilgang på App Store og mulighet til å laste ned programmer derfra.

Hvilke fordeler har en VPN for gaming?

En VPN beskytter deg mot DDoS-angrep fra andre spillere, og mot forsøk på struping fra Internett-leverandøren din.

Du kan også få tilgang på spill som ennå ikke er klarert for det norske markedet.

Kan jeg kjøre VPN på en spillkonsoll?

Ja. Ved å installere VPN på ruteren din kjører den også på konsollen. Noen VPN-tjenester tilbyr i tillegg en såkalt smart DNS-tjeneste du kan legge inn direkte på konsollen.

Denne kan oppheve geografiske blokkeringer, men er for øvrig ikke en fullverdig VPN.

Hva er DDoS-angrep?

Avanserte brukere kan angripe maskinen din under en konkurranse. Det gjør de ved å bombardere den med malware under spillet.

Det vil sinke ytelsen din, og noen ganger kaste det ut av spillet. En VPN beskytter deg mot slike angrep.

Et det andre ting jeg kan bruke en VPN til?

Det beste med en VPN er at den lar deg surfe fritt og anonymt på nettet med en IP-adresse som ikke kan føres tilbake til deg. Da får du også tilgang på innhold som er geografisk blokkert.

Her har vi strømmetjenester som amerikansk Netflix, Hulu og BBC iPlayer. Den kan også hjelpe deg til å se norsk tv fra utlandet.
servere, dårlig hastighet eller begrenset månedlig bruk.

Enkelte oppfyller heller ikke brukernes behov for personvern da de loggfører aktiviteten deres.