Å endre IP-adresse er et behov som oppstår etter hver som man får forståelse for hvordan Internett faktisk fungerer.

endre ip adresse

Det er nødvendig å ha en IP-adresse for den enheten du ønsker å koble deg opp mot Internett med. Det er nemlig den som sørger for at informasjonen kommer fram til mottakeren. Kommunikasjonen mellom deg og den nettsiden du ser på er som en telefonlinje. Det må være et nummer i begge ender av tråden for at det skal fungere.

Men det er også et verktøy som kan brukes til å identifisere deg, overvåke deg og begrense Internett-aktiviteten din. IP-adressen blir en signatur du legger igjen overalt der du ferdes på Internett.

Herav har dette ønsket om å skjule eller endre IP-adressen oppstått.

Hvordan endre en IP-adresse?

Dette er også fullt mulig. Du bør bruke en VPN-tjeneste på enheten din.

I korthet går en VPN-tjeneste ut på at du krypterer trafikken din fram til en ekstern server som disponeres av tjenesten.

Det vil derfor være serverens IP-adresse som er synlig og etterlater seg spor når du går videre ut på nettet fra denne.

Fordelene med dette er at du kan ferdes anonymt på nettet med en annen IP-adresse, og samtidig få tilgang på innhold som er geoblokkert i utlandet. Det kan for eksempel være forskjellige underholdningstilbud som amerikansk Netflix eller BBC.

For deg som synes dette er nok informasjon, og vil endre IP-adresse straks, vil vi gå gjennom de beste VPN-tjenestene du kan bruke til dette formålet.

Dersom du ønsker å vite mer om hvordan du kan bruke en VPN, går vi i dybden på temaet lenger ned.

De beste VPN-tjenestene

expressvpn

ExpressVPN er en av de beste VPN-tjenestene for Norge i 2021. Veldig rask, sikker og lar deg se Hulu i Norge uten problemer.

nordvpn

NordVPN er en prisvennlig VPN-tjeneste med utmerket hastighet og brukervennlig applikasjon. Et godt alternativ til ExpressVPN og lar deg også se Hulu i Norge til en rimeligere pris

SurfShark

Surfhark er en rimelig VPN med mange avanserte egenskaper. Den er ideell for streaming og fungerer utmerket med Hulu i Norge. Her får du mye for pengene. 

Hva er en IP-adresse?

Det er denne vi ønsker å endre.

Egentlig er IP-adressen fundamental for å ferdes på nettet. Det er den som sørger for at bestilt innhold kommer fram på skjermen din. Vi kan sammenlikne det med en telefonlinje. For å kommunisere er man avhengig av at både avsender og mottaker har sitt unike nummer.

Av den grunn må alle enheter som ferdes på nett ha sin unike IP-adresse.

IP-adressen din får du tildelt av Internett-leverandøren din. Hver Internett-leverandør disponerer IP-adresser for sine brukere.

IP-adresser kan være både statiske og dynamiske.

Statisk betyr at det du har den samme IP-adressen hver gang du logger på. Dette er vanlig for bedrifter.

Privatpersoner kan derimot få en ny IP-adresse for hver pålogging eller en begrenset periode. Grunnet til dette er systemet med IP-adresser, den såkalte IP4-versjonen, er i ferd med å slippe opp for nummer. (4,3 milliarder ble etter hvert litt knapt). Med et dynamisk system kan det samme nummeret benyttes av flere brukere.

Nå vil internettleverandøren din føre en oversikt over hvilke kunder som bruker hvilke IP-adresser, så du blir ikke nødvendigvis så mye mer anonym. I henhold til Datalagringsdirektivet skal dette oppbevares minst seks måneder bakover.

IP4 vil gradvis bli erstattet med IP6, som vil kunne tilby et nærmest ubegrenset antall IP-adresser. Det er ikke helt avklart om systemet med dynamiske IP-adresser da vil bli opprettholdt.

Hvis du lurer på hva din IP-adresse er, kan du bare gå inn på hovedsidene til VPN-leverandører som ExpressVPN og NordVPN. For å vise hvor synlig du er på Internett, vil de umiddelbart vise IP-adressen din, navnet på Internett-leverandøren din og ikke minst hvor serveren du surfer fra befinner seg.

Du vil alltid legge igjen IP-adressen din på nettsider du besøker. Der er det også ulike typer informasjonskapsler (cookies) som registrerer hvem du er og hva du gjør. Det er som regel uskyldig,

Det kan være statistiske formål som hjelper dem å finne ut hva slags innhold som slår an hos brukerne. Eller det kan være for å sende deg (irriterende) målrettet reklame.

Det er også mulig å bruke dette til å kartlegge politiske holdninger, eller rett og slett til overvåking. Vi vet at for eksempel Facebook har blitt brukt i politiske kampanjer for å vise politisk propaganda som overstemmer med den enkelte velgerens preferanser.

Denne synligheten er en mer enn god nok grunn til å endre eller skjule IP-adressen.

Beste VPN-leverandører for å endre IP-adresse

Det er faktisk hundrevis av VPN-tjenester der ute. Behovet er åpenbart. Stadig flere blir bevisst på det overvåkingspotensialet av ditt privatliv som ligger i det at alt du gjør på nett kan være synlig for andre.

Men som for andre tjenester er det stor variasjon i kvalitet. De vi nevner her er tjenester som har vist at de presterer. De er også gjengangere blant vinnere i uavhengige tester av VPN-tjenester.

expressvpn

ExpressVPN er i svært mange sammenhenger kåret til den beste VPN-tjenesten. Det er også et av de beste alternativene når du skal se på Hulu fra Norge. Systemet er lagt opp til rask og enkel tilgang til Hulu.

Fordeler:
 • Veldig sikker VPN
 • Rask og pålitelig hastighet over hele verden
 • Åpner opp Netflix, BBC Plater, Huli, NRK, TV2 sumo
 • Ubegrenset torrentrafikk på alle servere
 • Brukervennlige apper og Smart DNS-verktøy
Ulemper:
 • Høyere priset enn konkurrentene
 • Ingen kill-switch på iOS
Konklusjon:

Blant fagtidsskrifter innen datateknologi blir ExpressVPN ofte anbefalt når det er snakk om beste VPN-leverandør. Selskapet, som opererer med VPN-tjenester over hele verden, har selv valgt å innrette seg på De britiske Jomfruøyer.

Det betyr at de ikke omfattes av restriksjoner som finnes eller på et senere tidspunkt vedtas av EU eller USA.

De befinner seg trygt utenfor alle disse landenes jurisdiksjon.

Antallet servere, kvaliteten på disse og hvor mange steder de har utplassert dem, er viktige momenter når du skal velge en VPN-tjeneste som oppfyller dine behov med hensyn til å skjule eller bytte IP-adresse.

ExpressVPN har muskler til å tilby deg servere i hele 94 land. Samtidig er det snakk om raske servere. Konsekvensen av dette er at den forsinkelsen som naturlig oppstår når internettrafikken din går gjennom en ekstra server, ikke blir merkbar.

Du kan både strømme., spille og surfe på vanlig måte uansett om serveren du gjør det fra befinner seg på den andre siden av kloden.

Det viktigste med en VPN er å ivareta sikkerheten til brukeren. Det oppfyller ExpressVPN gjennom en ekstremt god kryptering på linje med det amerikanske forsvaret. Andre sikkerhetsfunksjoner inkluderer egne krypterte DNS, kill switch og mer.

Hertil kommer garantien om null loggføring. ExpressVPN lagrer ikke informasjon om din trafikk på nettet, slik din Internett-leverandør gjør.

ExpressVPN med sin ekstremt gode sikkerhetsprofil og sitt store antall servere koster noe mer enn de øvrige tjenestene. Men det er ikke så mange pengene det er snakk om. dersom du ønsker det beste.

Velger du å faktureres hver måned, blir det omtrent en hundrelapp. Tegner du et abonnement på Express VPN for lengre perioder, blir prisen gradvis lavere.

Les full anmeldelse

nordvpn

NordVPN kan nok måle seg med ExpressVPN på de fleste områder. Man kan si disse topptjenestene følger hverandre og gjør hverandre bedre gjennom kontinuerlig konkurranse.

Fordeler:
 • Veldig rask hastighet over hele nettverket
 • Lar deg se Amerikansk Netflix, NRK og TV2 sumo i utlandet
 • Gode priser på lengre abonnement
 • Støtter P2P på de fleste servere
Ulemper:
 • Aksepterer ikke PayPal betalinger
 • Liten breach i Finland i 2018
 • Begrenset med VPN protocoller på Windows og Android apper
Konklusjon:

NordVPN er en VPN-leverandør som gjerne nevnes i samme åndedrag som ExpressVPN, og kan på mange områder måle seg med denne.

De satser da også spesielt på Norden, hvor det er svært mange som bruker den til å endre IP-adressen sin.

NordVPN har en godt utviklet og informativ nettside på norsk, og en god del servere som plassert i Norge. Dette er viktig for deg som befinner deg i utlandet, og som ønsker å få tilgang på norsk tv.

NordVPN holder seg også utenfor stormaktenes kontroll ved at det har plassert hovedkontoret sitt i Panama. Dette er godt utenfor USAs og EUs jurisdiksjoner. De behøver dermed ikke å rette seg etter pålegg som måtte komme derfra. Et slikt pålegg kunne være å lagre data om brukerne sine. Dette er ikke aktuelt for NordVPN.

Den godt utrustede serverparken til NordVPN er fordelt på 59 land, deriblant alle de viktigste. Mange og gode servere gjør at du ikke vil merke noen reduksjon i hastigheten når du går inn på nettet via denne VPN-tjenesten.

Når det kommer til sikkerhet, er det ingen nevneverdige forskjeller på ExpressVPN og NordVPN. De bruker stort sett samme type krypteringer og har installert de samme sikkerhetsforanstaltningene.

Prismessig ligger NordVPN litt under ExpressVPN, spesielt hvis du velger en lengre bindingsperiode.

Les full anmeldelse

Ulempene ved IP-adresser

I forlengelsen av det som er beskrevet ovenfor er det altså mulig for andre å overvåke det du foretar deg på Internett. Det høres kanskje litt avansert ut, men man behøver faktisk ikke så inngående kunnskaper dersom man har det rette verktøyet til det.

En hacker vil for eksempel kunne få inngående kjennskap til en persons privatliv ved å følge med på hva vedkommende driver med på nett. Noen ganger leder det til pengeutpresning.

Husk også at vi i dag foretar alt som er av finansielle transaksjoner over nett. Hvis du legger igjen informasjon om personnummeret ditt, bankkontiene dine, eller liknende, er det en risiko for at hackeren kan bruke det til å tappe kontoen din for penger.

Identitetstyveri er en annen kriminell handling som er på frammarsj. Ved å få tak i en rekke forskjellige personlige data om deg kan forbryteren bruke dem til å ta opp lån eller inngå andre forpliktelser i ditt navn.

Dette er gjerne en kjempejobb å ordne opp med i ettertid. Bankene forlanger klare bevis på at det ikke var din uaktsomhet som førte til at de delte ut et forbrukslån eller et kredittkort til en annen person enn deg selv.

Også bortsett fra dette er det ikke så morsomt å vite at man blir overvåket. Det gjelder om det er naboen som titter inn gjennom nøkkelhullet, eller om det noen som helt usynlig følger med på hvert tastetrykk du utfører på datamaskinen eller på mobilen din.

Myndighetene kan også få en rettelig kjennelse for å få utlevert IP-adressen din og undersøke trafikken. Vi går ut fra at de kun gjør det med de som mistenkes for kriminelle handlinger, Det føles uansett ikke så bra at de har mulighet til å gjøre det, selv om du ikke har noe å skjule.

Generelt er det mange som ikke ønsker å bli overvåket. Du ville neppe likt at en annen person fulgte etter deg hjemme og på gaten, og så alt du gjorde. Det blir det samme på nettet, da det alltid er noen som kan få klarering til å spore IP adressen din, dersom de har noe belegg for å gjøre dette. I slike tilfeller er det fristende å endre IP adressen sin.

For øyeblikket kan vi vel ikke peke på noen åpenbar misbruk fra myndighetene i Norge, men vi vet aldri hva framtiden bringer.

I land som Kina, Russland, Indonesia og flere skjer det kontinuerlig overvåking av hva borgerne gjør på Internett ved registrering av IP-adresser.

hulu norge

Du endrer IP-adresse med en VPN

Som nevnt kan du enkelt endre IP-adresse ved bruk av en VPN-tjeneste.

Men før du installer den, kan det kanskje være greit å vite hva det er og hvordan det fungerer.

Installeringen er stort sett en ukomplisert affære som utføres fra nettsiden til VPN-leverandøren.

Du laster enkelt ned et program til datamaskinen, eller en app til telefonen og andre enheter.

Da har du det du trenger for å velge en server. Disse er plassert ut i forskjellige land. Dette er viktig dersom du vil bruke VPN til å utnytte tjenester som er forbeholdt landets innbyggere, som strømming av tv-programmer eller lignende.

Det viktigste med en VPN er det som skjer mellom din enhet og VPN-serveren.

Her krypteres nemlig alle data som formidles fram og tilbake. De beste VPN-tjenestene bruker den samme krypteringsteknologien som det amerikanske forsvaret.

Det blir med det umulig for utenforstående å se forbindelsen mellom din IP-adresse og serveren. Vi kaller det en sikker tunnel.

Når du så skal koble deg på Internett, gjør du det fra serverens utgangspunkt. For de som vil overvåke trafikken din ser det ut som du har samme IP-adresse som serveren, og at du selv befinner deg i det landet serveren er.

Du har med det endret både IP-adressen og landet du befinner deg i. Ved å skjule IP-adressen på denne måten, blir du fullstendig anonym, Samtidig kan du få strømme amerikansk Netflix og annet geoblokkert innhold.

Det eneste som kan skje er at serveren slutter å virke. Det vil ikke hende ofte med en oppegående VPN-tjeneste.

Men det kan alltid oppstå et strømbrudd eller liknende.

Problemet er at når serveren blir borte, blir IP-adressen din synlig.

Mottiltaket fra mange VPN-leverandører er å innføre en funksjon som gjør at din tilgang til Internett-tilgangen din blir avbrutt samtidig som serveren kobler ut. Det kalles en kill switch. Sjekk gjerne om VPN-leverandøren tilbyr en slik funksjon når du undersøker forskjellige tjenester.

Etter at kill switch-funksjonen har stoppet Internettilgangen din, kan du bare koble deg til en annen server.

Flere fordeler med å endre IP-adresse

Hensynet til ditt personvern er nok det som veier tyngst når du endrer IP-adresse. Storebror ser deg i kanskje enda større grad enn det George Orwell skrev sin kjente roman (1984) om overvåkingssamfunnet slik han så det for seg.

Men det er også flere fordeler som følger med.

Mye av innholdet på Internett er nemlig geoblokkert. Nettsiden du vil inn på kan enkelt se hvor du befinner deg ut fra nummeret på IP-adressen din, og deretter velge å blokkere den. Det er tilfellet med blant annet NRK, hvor det meste av innholdet kun kan strømmes gjennom en server som fysisk befinner seg i Norge.

Når du endrer IP-adressen gjennom en VPN, vil det ut som du surfer fra VPN-serveren du har valgt.

Vi kan bruke Netflix som eksempel. Netflix har egen programpakke for hvert enkelt land. Det kommer av at når de kjøper rettigheter, må det forhandles for hvert land hvor de vil sende den aktuelle filmen eller tv-serien. Det gjelder for alt som ikke er merket som originale Netflix-filmer eller serier

Det er dermed svært mye interessant som ikke kommer så langt som til Norge. I USA finner du derimot det meste og det beste. Den gode nyheten er at du får tilgang til dette fra Netflix-abonnementet ditt dersom du logger deg på en amerikansk server med VPN-tjeneren din.

Det samme gjelder for HBO og Hulu. Du kan også se svensk eller dansk tv med fullt utvalg. Tips: Det er ofte mange flere og mer spennende filmer på SVT Play enn det du finner på NRK.

Så må vi ikke glemme våre landsmenn der ute i verden. Er du en av dem, kan du alltid kose deg med NRK eller annen norsk TV via en VPN. Du må bare forsikre deg at din VPN-leverandør stiller med server også i Norge.

Les mer: Se norsk TV i utlandet

Det kan også være at du er på reise i land som driver omfattende geoblokkering av tjenester utenfra. I Kina eller Russland kan du for eksempel ikke regne med å komme inn på Facebooksiden din eller på Youtube hvis du ikke har installert en VPN i forkant. "The Great Firewall of China" har man humoristisk kalt de kinesiske myndigheters forsøk på begrensning av informasjon fra andre enn dem selv.

hulu norge

Betalte og gratis VPN-tjenester

Det er en grunn til at noen tjenester koster noe, og andre ikke. La oss ta hovedpunktene. En «gratis» VPN har som regel få servere, dårlig hastighet og lite kapasitet. I og med at den er kostnadsfri, vil de ikke ha midler til å investere i en god serverpark. Det vil derfor være vanskelig for eksempel å strømme tv-programmer og filmer

En gratis VPN-tjeneste kan være helt annonsefinansiert.

Det vil si at du må tåle en del reklame i løpet av en dag. Det er også tilfeller hvor gratis VPN-tjenester selger informasjon om deg til tredjeparter.

Dette er selvsagt ikke ok, og du bør forsikre deg om at din tjeneste ikke er en av dem hvis du velger et kostnadsfritt alternativ.

Av de bedre gratistjenestene er det mange som tilbyr en betalversjon i tillegg. Det betyr at du får en viss mengde trafikk gratis i måneden, men må betale hvis du plutselig ønsker mer.

Vi bemerker at betalt VPN ikke koster mye.

Det er altså ikke mye å spare på å velge en gratistjeneste framfor ExpressVPN og NordVPN, som vi har anbefalt over. Du bør også sjekke ut Surfshark og Cyberghost som også tilbyr solide VPN-pakker.

Spørsmål og svar om å endre IP-adresse

Hva er en IP-adresse?

En IP-adresse er et unikt nummer for hver data-enhet som er koblet til på nettet. 

Hvorfor bør jeg endre IP-adresse?

De fleste endrer IP-adresse av sikkerhetshensyn, og for bedre personvern. Nettleverandøren din holder oppsyn med trafikken fra IP-adressen din. Den vil også være synlig for eierne til de forskjellige nettsidene du er inne på. Ved å endre IP-adresse kan du også på tilgang på innhold som er geoblokkert, som tv-programmer fra utlandet eller norsk tv når du er ferie utenlands.

Hvordan endrer jeg IP-adresse?

Den enkleste måten å endre IP-adresse på, er å installere en VPN. Med en VPN får du en sikker kryptert tunnel fram til en server. Denne serveren utstyrer deg med en ny IP-adresse.

Hva koster det å endre IP-adresse?

En betalt VPN-tjeneste du kan bruke til å endre IP-adressen din koster ikke mer enn ca 100 kroner i måneden. Tegner du et abonnement for en lengre periode, reduseres prisen betraktelig. Du kan også få pengene tilbake etter 30 dager dersom du ikke er fornøyd. Det finnes noen gratis VPN-tjenester, men holder ofte ikke mål.