Skip To Content

Hva er VPN og hvordan bruker du det?

espen
Espen Jakobsen

Sist oppdatert 30. november 2021

VPN står for Virtual Private Network, men forkortelsen duger like bra for den norske oversettelsen; virtuelt privat nettverk. Fordeler med VPN er at du vil kunne surfe tryggere på Internett, uten at dataene dine eller internett-trafikken din er synlig for uvedkommende.

hva er en vpn

VPN har også den tilleggsfordelen at du får tilgang til geoblokkert innhold, som tv-sendinger som kun er tilgjengelig i det landet tv-selskapet befinner seg. Mange bruker VPN for å se NRK i utlandet. 

Måten de gjør dette på er å kryptere forbindelsen mellom dine dataenheter og det store Internett. Din IP-adresse vil dermet ikke lenger være synlig.

Det er enkelt å sette opp VPN på datamaskinen din og de mobile enhetene du bruker.

I denne artikkelen skal vi gå nærmere inn på hvordan VPN fungerer og hvilke alternativer du har.

NordVPN

NordVPN er en prisvennlig VPN-tjeneste med utmerket hastighet og brukervennlig applikasjon.

Prøv NordVPN
Annonselenke

Hva er en VPN-tjeneste?

En VPN-tjeneste er et program du kan laste ned og installere på enheten din.

Behovet for trygghet på nettet ønsket om flere muligheter, har gjort slike tjenester stadig mer populære. Med det har det også dukket opp et stort antall aktører på området.

Som med andre tjenester er det store forskjeller på hva man eventuelt kan vente å få for pengene.

I hvert fall for de betalte tjenestene skal man forvente en stor grad av trygghet med hensyn til sikring av dine personlige data og din anonymitet på nettet. Samtidig bør det ikke gå for mye på bekostning av hastigheten. Det vil forringe opplevelsen av for eksempel strømming av filmer og tv-serier.

Det samme gjelder for stabiliteten. Brudd er irriterende, og kan også føre til at dataene din plutselig ligger vidåpne.

De beste VPN-tjenester har imidlertid installert mekanismer slik at dette ikke skjer.

Antallet servere en VPN-leverandør har tilgang til, og hvor spredt disse er geografisk, er en nyttig indikator når du velger hvilken du vil bruke.

Brukervennlighet er også et stikkord.

VPN er ikke lenger bare for spesielt datakyndige. En VPN-tjeneste bør være enkel i bruk, og gjerne også ha anvisninger på norsk. Det skader heller ikke med en oppegående kundeservice.

Under ser du en presentasjon av noen av de mest brukte VPN-tjenestene i Skandinavia.

De er etter vår oppfatning også de som kan regnes som de tryggeste for øyeblikket. Les mer og gjør deg opp en mening om hva som kan være den beste VPN for deg.

Anbefalte VPN-tjenester

1. NordVPN

NordVPN var tidlig ute med å tilby VPN til folket. De forsvarer fortsatt sin posisjon i toppsjiktet blant VPN-tjenestene.

Rangert #1 av 11
Fordeler
 • Veldig rask hastighet

 • 5.533 høyhastighets serverer i 59 land

 • Prøv gratis i 30 dager

 • Fungerer med Netflix, NRK, TV2 sumo og mer

 • Verifisert "zero-logs policy" og ingen IP eller DNS lekkasje.

 • Svært gode priser på lengre planer

 • Utmerket 24/7 support med live chat

Ulemper
 • Treg respons til server lekkasjer

 • Begrenset VPN protokollvalg på Windows og Android

 • Hulu fungerer ikke på desktop.

 • Krever manuell setup for å virke i Kina

Kort anmeldelse:

Med hele 6 000 servere i kontinuerlig bruk overgår NordVPN de andre VPN-tjenester med god margin. Over 70 av disse serverne befinner seg i Norge. De øvrige er spredt i mer enn 60 land. Antallet servere en VPN disponerer har stor innvirkning på kvaliteten til tjenestene.

I likhet med ExpressVPN benytter NordVPN den utrolig sikre AES 256-bit krypteringen. Sammen med andre tiltak sørger dette for svært trygge og stabile tilkoblinger.

Bruker du en av gratistjenestene for VPN vil du til tider oppleve at tilkoblingen hopper ut. I det øyeblikket dette skjer, vil identiteten din også bli synlig. Det vil normalt ikke hende med betalt tjeneste fra NordVPN. Som et ekstra sikkerhetstiltak, bruker de en såkalt kill switch. Den fungere slik at forbindelsen blir umiddelbart kuttet hvis tjenesten skulle falle ut.

Høy sikkerhet er en av grunnene til at mange velger NordVPN, særlig av folk som ønsker å bruke den til rask nedlasting fra fildelingstjenester (torrenting). Et annet tilbud for ekstra sikkerhet fra denne tilbyderen er såkalt dobbel VPN, også benevnt som VPN over VPN eller Tor over VPN.

Hovedkontoret til NordVPN befinner s eg til Panama. Det er dermed ikke underlagt begrensninger og restriksjoner fra for eksempel USA og EU.

Vi må heller ikke glemme brukermenyen. Den er lagt opp for lett framkommelighet og gjennomførbarhet. Du vil umiddelbart se hvor du finner de nødvendige funksjonene når du åpner siden.

Prismessig kommer også NordVPN godt ut. Vi mener at du får god valuta for pengene dersom du går for dette alternativet.

Les full anmeldelse av NordVPN

NordVPN
NordVPN
 • $3,71 / mnd

  Laveste pris

 • 93 Mbps

  topp nedlastningshastighet

Prøv NordVPN
Annonselenke

2. ExpressVPN

ExpressVPN er en gjenganger blant testvinnere på VPN-tjenester. Den koster noe mer enn de øvrige tjenestene, men tilbyr også svært mye for pengene.

Rangert #3 av 11
Fordeler
 • Spar 49 % med dette spesialtilbudet

 • Veldig god hastighet

 • Fungerer med alle kjente streaming tjenester

 • Svært god sikkerhet

 • 3000+ servere i 94 land

 • AES-256 kryptering og ingen personlig dataloggføring

 • Fungerer med Netflix, NRK, TV2 sumo og mer

 • Utmerket 24/7 support med live chat

Ulemper
 • Dyrere en konkurrentene

 • Ingen VPN kill switch på iOS

 • Ingen Linux GUI

Kort anmeldelse:

ExpressVPN tilbyr over 3 000 servere fordelt på 94 land.

Samtidig holder serverne et veldig høyt nivå. Både med hensyn til hastighet og med tanke på stabilitet overgår ExpressVPN de fleste konkurrentene. Du blir neppe utsatt for at tjenesten faller ut. Tester som er utført gir gode skussmål til de norske serverne til ExpressVPN.

Når det gjelder sikkerheten bruker ExpressVPN det samme systemet for kryptering som det amerikanske forsvaret. Det er det som blant spesialister går under navnet AES 256-bit kryptering.

Andre sikkerhetsfunksjoner som er inkludert i denne tjenesten er kill switch, beskyttelse mot DNS-lekkasje, PTP-servere og mer. Samlet sett bringer dette sikkerheten ved bruk av ExpressVPN helt i toppsjiktet.

Det er selvfølgelig viktig at systemet er enkelt i bruk. Brukermenyen, som for øvrig er tilgjengelig på norsk, føles lett og intuitiv. Ved å følge klare anvisninger kobler du deg enkelt på en server etter fritt valg etter at du har lastet ned tjenesten på vanlig måte.

Dessuten finnes det plattformer og apper til enheter som Android, iPhone, PC, Mac, Windows og flere til.  Det er egne utvidelser tilpasset Chrome, Firefox og andre mye brukte nettlesere.

Alt dette gjør ExpressVPN til et godt valg.

ExpressVPN
expressVPN
 • $8,32 / mnd

  Laveste pris

 • 88 Mbps

  topp nedlastningshastighet

Prøv ExpressVPN
Annonselenke

3. Surfshark

SurfShark er en nykommer blant VPN-tjenestene. Når vi likevel velger å ta den med i vår oversikter over de beste VPN tjenestene, er det på grunnlag av hva de har oppnådd på den korte tiden de har eksistert. Her er det mye som lover godt også for framtiden.

Rangert #2 av 11
Fordeler
 • Svært god pris

 • Fungerer med Netflix, BBC player, Amazon Prime +

 • Støtter torrents

 • Mange avanserte egenskaper og protokoller

 • Personvernvennlig jurisdiksjon

 • Ubegrenset med enheter

Ulemper
 • Liten forsinkelse med oppkobling til noen servere

 • Ikke veldig transparent selskap

 • Ingen port videresending

 • Ingen revisjon for å bekrefte logging policy

Kort anmeldelse:

Foreløpig har den verdensomspennende serverparken til SurfShark passert 500 servere. Disse befinner seg i mer enn 50 land. Også i Norge finner vi en god andel servere fra leverandøren.

Tester har vist at disse serverne er både raske og stabile. De gir gode resultater både ved strømming og med å omgå geoblokkeringer.

Vi må også nevne brukermenyen før vi går videre. Her har SurfShark minimalisert, effektivisert og optimalisert menyer slik vi kjenner dem i dag. Med et minimum av tastetrykk vil du kunne installere tjenesten og koble deg til en valgfri VPN server.

Bare sørg for å velge riktig programvare ut fra hva som disponeres av enheten du skal bruke VPN-tjenesten på. Hos SurfShark får du programmer tilpasset Android, iPhone, iPad, Mac, Windows, Linux og flere. Det er også tilgjengelige utvidelser for nettlesere som Firefox og Chrome.

SurfShark holder det samme høye nivået på sikkerheten som vi finner hos ExpressVPN og NordVPN.

Det viktigste elementet her er at krypteringen holder høy kvalitet. SurfShark garanterer videre at det ikke foretas noen form for loggføring av aktiviteten din. Dessuten har de tilleggsfunksjoner som Kill switch, som er med på å konsolidere tryggheten ytterligere.

Surfshark klarer også å holde prisene nede. For øyeblikket ligger de godt under de to andre tjenestene vi har anbefalt over, og gjør likeledes Surfshark til et annet godt valg.

Du kan velge en prøveperiode med 30 dagers pengene tilbake garanti.

Les full anmeldelse av Surfshark

Surfshark
Surfshark VPN
 • $2,04 / mnd

  Laveste pris

 • 85 Mbps

  topp nedlastningshastighet

Prøv Surfshark
Annonselenke

Surfing uten VPN

For å forstå nytteverdien av å ha installert VPN når du beveger deg der ute på det store Internett, er det av betydning å ha litt innsikt i hvor mye av internettrafikken din som faktisk er synlig for så godt som alle og enhver, og hvordan dette kan bli utnyttet til formål du helst ikke ønsker.

Som du er kanskje er kjent med, har alle enheter som er på nett sitt eget identifikasjonsnummer, et IP-nummer. Det er en betingelse for tilkobling til nettet.  

ExpressVPN er et bra valg for brukere som er opptatt av personvern og privatliv. Selskapet er basert i De britiske Jomfruøyer, borte fra EU og USA sin jurisdiksjon, og er dermed ikke lovpålagt å samle informasjon fra brukerne.

IP-nummeret blir et fingeravtrykk du setter igjen overalt der du ferdes på nettet. I første omgang er det internettleverandøren din og de nettsidene du besøker som holder oversikt over dette. Men derfra er det ikke langt til at også andre kan innhente informasjonen, som myndighetene eller i verste fall kriminelle.

Du har sikkert selv observert at det dukker opp målrettet reklame hele tiden når du surfer rundt på nettet. Det er ikke tilfeldig at du ser annonser på golfkøller umiddelbart etter at du har vært på noen golfsider. Det betyr bare at det er noen der ute som vet ganske mye om deg.

Vi vet også at Facebook har blitt brukt til å utarbeide politiske profiler.

Når du surfer ved bruk av VPN vil ikke IP-adressen din være synlig. Du kan kun spores tilbake til VPN-serverens nettadresse, som altså godt kan befinne seg i et helt annet land. Herfra skal det ikke være mulig å finne tilbake til deg, og hva du ellers har bedrevet med på nett.

Slik fungerer en VPN

Dette blir selvfølgelig ganske teknisk, men i hovedsak er det vanlig å beskrive hvordan VPN fungerer på denne måten:

Først opprettes det en sikker bane mellom deg og en VPN-server som all trafikken sendes gjennom. Det kalles en sikker tunnel.

I denne tunnelen krypteres all informasjon, både den du sender til serveren og den du får tilbake. VPN-klienten pakker ut den krypterte informasjonen på enheten din.

Intet skal derfor kunne spores av det som skjer mellom deg og denne VPN-serveren. Det er VPN-tjenestens server som blir utgangspunktet for din videre ferd på nettet. All trafikken din vil spores tilbake til denne, og den IP-adressen den bruker.

Ettersom VPN-tjenesten har serverne sine forskjellige steder rundt omkring i verden, tolker lokale nettsider det som at du befinner deg i det samme landet som serveren.

Det betyr for eksempel at du kan bruke Netflix-abonnementet ditt på det lokale tilbudet. Netflix USA har blant annet mye mer innhold enn det du får tilgang til fra Norge.

Spesielt praktisk er det hvis du befinner deg utenfor Norge. Da kan du surfe som du fortsatt hjemme, uten at tilbudet fra NRK blir begrenset av at de ikke har rettigheter til å vise programmet i utlandet.

Kilde: top10vpn.com

Dette kan du bruke VPN til

Vi har sett på hvordan det er å surfe rundt uten å ha installert en VPN-tjeneste, og på hvordan VPN fungerer teknisk.

Her er de vanligste bruksområdene hvor en VPN kan være til nytte:
 • VPN skjuler IP-adressen din og sikrer deg anonymitet

 • VPN gir økt trygghet på nett

 • Du unngår geoblokkeringer med VPN

 • Med VPN kan du se blokkerte nettsider

 • VPN gir deg mulighet til å unngå overvåking

Skjul IP-adressen din med VPN

Uansett om du bruker hjemmedatamaskinen, den bærbare laptoppen, jobb pc-en, nettbrettet, smarttelefonen eller smartklokka, vil du med vanlig surfing annonsere at «her kommer jeg».

IP-adressen er et unikt nummer for hver av disse enhetene. Netthistorikken blir loggført for hver enkelt, og samlet gir de et ganske treffsikkert bilde av hvem du er og hva du interesserer deg for.

I den fysiske verden kan det sammenliknes med at et overvåkingskamera utenfor vinmonopolet kobles med ansiktsgjenkjenning og lagrer besøket ditt.

Når du kobler Internett-bruken din med en VPN-tjeneste, vil du ikke legge igjen IP-nummeret ditt på denne måten.

Din forbindelse går gjennom den krypterte tunnelen fram til den aktuelle VPN-serveren. Her endres IP-adressen slik at den ikke kan knyttes til enheten du bruker.

Internettleverandøren din vil heller ikke kunne logge aktiviteten din. Det samme gjelder markedsførere med sine evinnelige cookies, som gjør at du tvangsfores med målrettet reklame.

VPN gir deg økt trygghet på nett

Datasikkerhet er et stort tema i disse tider. I og med at Internett preger en så stor del av hverdagen vår, legger vi også igjen svært mye informasjon der.

Det gjelder forstås alle finansielle opplysninger. Vi avlegger knapt et fysisk besøk i banken lenger, ettersom alt foregår via nettbanken. Det kan også være sensitive opplysninger til Nav eller helsevesenet som ikke bør komme på avveie.

Det er derfor avgjørende at ikke noen av denne informasjonen kommer uvedkommende i hende.

Din sikkerhet er faktisk ikke bedre enn det wi-fi nettverk du bruker. Spesielt offentlige nettverk du bruker på kafeer og andre steder er utsatt i denne sammenheng.

Disse kan være infiltrert av hackere og lignende som håper på at du taster inn viktige passord eller annen informasjon de kan bruke mot deg.

Med en sikker VPN-tilkobling og kryptering vil dette ikke kunne skje.

Unngå geoblokkering 

Geoblokkering er en teknologi som begrenser tilgangen til internettinnhold eller nettsider på grunnlag av brukerens geografiske plassering.

Det betyr at det å få tilgang til bestemt nettbasert innhold avhenger at du befinner deg i det landet det er ment for. (Eller i det minste at det ser ut som datamaskinen din er der).

Det typiske eksemplet på geoblokkering er strømmetjenester.

NRK har for eksempel ikke lov til å vise det meste av innholdet sitt i utlandet. Det er opphavsrettslige hensyn som ligger til grunn for dette. Det gjelder både programmer som er kjøpt inn fra andre land, og innhold som er produsert direkte for NRK.

Når du ikke er i Norge, har du dermed heller ikke tilgang på norsk tv.

Med mindre du altså har en VPN-tjeneste installert på enheten din. Da åpner du bare programmet, og trykker av for at du vil knyttes til en server som er fysisk plassert i Norge. Dermed har du fri tilgang til favorittprogrammene dine.

For nordmenn som nyter sitt otium i land som Spania eller Thailand, vil en VPN være ganske så uunnværlig.

Det samme gjelder for andre land. Før i tida anskaffet nordmenn svenskeantenne for å utvide programtilbudet sitt med SVT 1 og SVT2. Nå gjør vi det samme med en VPN.

Les mer: Se norsk TV i utlandet

Netflix har også ulike tilbud ut fra hvilket land man er lokalisert i. Mange har ved bruk av sin VPN funnet ut at programtilbudet i USA er mye større enn det er i Norge. Likeledes når du oppholder deg utenlands, vil du ikke få tilgang på det norske innholdet på Netflix uten en VPN.

Hulu er en annen populær strømmetjeneste som man ikke vil få tilgang til uten å bruke en VPN. Lær hvordan du kan få tilgang til Hulu i Norge.

Et annet eksempel på rettighetsbaserte tjenester som med geoblokkering er Nasjonalbiblioteket. En stor del av innholdet der er forbeholdt brukere med norske IP-adresser. Det gjelder blant annet alle bøker som er publisert før år 2000

Blokkering/sensur av nettsider

Tenk deg at myndighetene ønsker å innskrenke din internettilgang ved å sensurere store deler av det.

Det kan gjøre at du for eksempel plutselig ikke lenger får logget deg inn på Facebook-kontoen din. Hva gjør du da?

Nå er vel ikke dette noen aktuell problemstilling for øyeblikket her i Norge. Men i land som Russland, Kina, Iran og Nord-Korea er det en realitet. Her blir flere nyhetstjenester og sosiale medier som Facebook og Twitter blokkert. Dette er selvfølgelig på grunn av totalitære regimers behov for total kontroll over informasjon og ytringer gjennom sensur av Internett.

Med tilgang til en utenlandsk server omgår du dette. Men i slike land vil antakelig også VPN-leverandørenes sider være blokkert. Du må derfor ha tjenesten installert på enhetene dine før du reiser inn i landet.

Beskytt privatlivet ditt mot overvåking

Storebror ser deg. Det er en realitet.

Internett har gitt oss svært mye. Men samtidig er det også en kilde til overvåking av alle de bevegelsene og handlingene du foretar deg.

Informasjonskapslene (cookies) som brukes av så godt som alle nettsider og internettleverandørens logger, er én side av det. Det blir fort en vane at nettbruken blir overvåket på den måten. Men begynner man å tenke over det, føles det ubehagelig.

I tillegg til den ovennevnte lovlige overvåkingen kommer den som kan utøves av hackere og personer med onde hensikter.

Har du et ønske om å beskytte privatlivet ditt, er VPN den beste løsningen på dette. Når trafikken din på nett blir kryptert ved hjelp av denne, blir overvåkingsmappen din liggende igjen med blanke ark.

Spar penger med å bruke en VPN

Norge er et land med sterk kjøpekraft. Det gjenspeiler seg i prisnivået.

Det gjelder faktisk også når du handler fritt på Internett. Det er ikke uvanlig at salgssteder opererer med ulike priser ut fra hvilket land du befinner deg i. Med VPN kan du hele tiden sjekke prisene på det produktet ønsker også i andre land.

Et eksempel på dette er flybilletter. Her er prisene som de fleste har registrert ganske flytende, og det er muligheter for å spare mye ved å bestille på riktig tidspunkt og med riktig selskap. Det er kanskje ikke like kjent at det varierer mye ut fra hvor du bestiller fra.

Å sjekke land som USA og India er nærliggende hvis du ønsker lavere priser.

Innen EU/EØS-regionen er det ikke lov å operere med forskjellige tilbud innenfor medlemslandene, men dette blir svært ofte omgått.

Valg av riktig VPN-protokoll

Ved å koble deg til en VPN-tjeneste, vil du kanskje få opp en fane hvor du velger hvilken eller hvilke VPN-protokoller du vil bruke. Dersom du ikke har spesielle ønsker eller forhåndskunnskaper, vil det som regel være angitt et anbefalt eller automatisk valg fra leverandøren ut fra kvaliteten på internettilkoblingen din.

Valget av VPN-protokoller har innvirkning på internetthastigheten og på sikkerhetsnivået. Grunnen til dette er at det er protokollene som bygger den sikre tunnelen du surfer gjennom. Til det kan de bruke forskjellige standarder for kryptering eller autentiseringsmetoder.

De mest vanlige VPN-protokoller er

 • OpenVPN
 • IPsec/L2TD
 • Wireguard
 • Softether
 • PPTP

OpenVPN

OpenVPN er ofte et foretrukket eller anbefalt valg for forbrukere fra de fleste VPN-leverandørene.

Dette er en åpen kilde-protokoll som er lett å konfigurere. Kildekodingen gjør den tilgjengelig på alle plattformer. Den regnes også for å være svært trygg.

L2TP/IPsec

Her har vi egentlig to protokoller.

L2TP (Layer 2 Tunneling Protocol) setter opp tunnelen, mens IPSEC sørger for AES-256-kryptering.

Denne protokollen fungerer på ulike plattformer, og er av den grunn en ofte brukt løsning.

Wireguard

Wireguard er en ny og lovende VPN-protokoll.

Den er foreløpig ikke tatt bruk i av alle VPN-leverandører, men man anser at den med litt tilpasning til kommersielle tjenester vil bli mer vanlig etter hvert.

Som OpenVPN er det en protokoll med åpen kilde. Potensialet ligger i at kodene for kryptering er mye kortere enn den standarden som er brukt for protokoller til nå. Det innebærer at den blir raskere og krever mindre energi. Den tapper dermed ikke batteriet på mobiltelefonen like raskt som andre protokoller.

Softether

I likket med Wireguar er Softether en ny VPN protokoll med åpen kildekode.

Foreløpig virker det som den er raskere og mer stabil enn OpenVPN, men den krever ytterligere uttesting før den slipper til blant de etablerte VPN-tjenestene.

Softether anses altså for å være svært lovende.

PPTP

PPTP (Point to Point Tunneling Protocol) er en av de aller eldste protokollene som fortsatt er i bruk. Imidlertid regnes den som utdatert, og også avhengig av utdaterte autentiseringspakker.

PPTP scorer fortsatt høyt på hurtighet, men tilsvarende lavere på sikkerhet. Det innebærer at trafikken din vil være synlig for nettleverandøren, Wi-Fi-operatøren og offentlige overvåkningsorganisasjoner.

De fleste VPN-tjenester vil normalt ikke anbefale å bruke PTPP.

Er det mulig å få gratis VPN?

Det finnes en del tjenester som markedsfører gratis VPN. Men ut fra uttrykket om det ikke er noe som heter gratis lunsj, bør man undersøke grundig før man vurderer å bruke noe slikt. Man bør også ta i betraktning at en betalt VPN-tjeneste tross alt har lave kostnader, normalt fra 40 til 70 kroner per måned. De fleste gir også samtidig en 30 dagers pengene tilbake garanti, dersom man vil sjekke ut tjenesten gratis.

For det første er det slik at de beste gratis-tjenestene gjerne har et begrenset tilbud opp mot 500 megabyte. Dersom du etter hvert vil ha mer, må du plutselig betale. Det føles da litt misvisende å bruke ordet gratis.

Strømming av tv-programmer som er noe av det VPN oftest brukes til, vil da gjerne være utelukket.

Dernest bør du sjekke hvor godt gratistilbudet egentlig er. Den beste indikatoren på det uten at du først har prøvd ut tjenesten, er så se hvor mange servere de disponerer og hvor mange land de er utplassert i. Har de for eksempel ingen servere i Norge, kan du vinke farvel til å se NRK fra utlandet.

Et litt usympatisk trekk ved enkelte gratistjenester, er at de faktisk selger informasjon om brukerne sine til tredjeparter. Det skal imidlertid opplyses om dette i de brukervilkårene du må akseptere før du laster inn tjenesten, og som de fleste ikke tar seg tid til å lese.

I slike tilfeller forsvinner litt av hensikten med å installere en VPN etter vår mening.

Ut fra dette er det opp til deg om du vil prøve ut en gratistjeneste, eller gå for en betalt versjon først som sist. Det koster som nevnt ikke mye, og du kan spare deg for mange irritasjonsmomenter.

Er VPN lovlig?

Vi nordmenn er litt forsiktige av oss, og vil selvfølgelig ikke installere en VPN hvis det ikke er lov.

Vi kan berolige med at dette er fullt ut lovlig. Både tjenestene selv og selskapene som driver dem opererer helt i takt med norsk lovgivning.

Det som ikke er lov er imidlertid å bruke VPN til å begå eller dekke over kriminelle handlinger. Vi vet jo det er slik at den som bruker Internett med uærlige hensikter heller ikke ønsker å bli sett.

Du som bare ønsker å bruke VPN til å beskytte privatlivet ditt eller nyte strømmetjenester som er blokkert for utenlandske brukere, vil ikke få noen problemer med norsk lov.

Spørsmål og svar om VPN

Hva er en VPN?

VPN betyr Virtual Private Network. VPN bruker kryptering og tilknyttede servere for å skjule IP-adressen din og sikrer deg anonymitet på nett.

Hvorfor trenger jeg en VPN?

En VPN-tjeneste gjør at myndigheter, markedsførere og hackere ikke kan overvåke det du gjør på nettet.

Spesielt er VPN egnet til å skape sikre forbindelser på åpne nettverk. Mange bruker også VPN for å laste inne geoblokkert innhold, som strømming av tv-programmer etc.

Hvor kan jeg få VPN?

Det er mange som tilbyr VPN-tjenester, også på norsk. Vi kan trygt anbefale ExpressVPN, NordVPN eller Surfshark.

Finnes det gratis VPN?

Det er mange gratis VPN-tjenester, men de kan ikke alltid tilby like mye når det kommer til sikkerhet, stabilitet, hastighet og kundeservice som de betalte tjenestene.

De fleste betaltjenestene gir også ofte en 30 dagers pengene tilbake garanti, slik at de kan prøves ut kostnadsfritt.

Er VPN lovlig?

Ja, VPN er fullt lovlig. Det som ikke er lov er å benytte den til å utføre ulovlige handlinger.