Skip To Content

Hvordan kombinere Tor og VPN for ekstra sikkerhet

espen
Espen Jakobsen

Publisert september 18, 2021

Sist oppdatert august 9, 2023

Hvis du er blant de som setter litt ekstra pris på personvern på nett, bør du sette deg godt inn i hvordan du kan benytte TOR sammen med en VPN for ekstra sikkerhet. Vi vil derfor ta en nærmere titt på hva de to tjenestene har å tilby, før vi går nærmere inn på hvordan du kan kombinere dem for ekstra sikkerhet på nett.

Som en liten bonus vil vi også se nærmere på hvordan du får optimal ytelse ut av begge deler med maksimal sikkerhet og hastighet.

Hvordan kombinere Tor og VPN for ekstra sikkerhet

I en verden hvor vi tilbringer stadig mer tid i digitale rom, får stadig flere øyne opp for hvor viktig personvern på nett er. Enda viktigere er det å finne en løsning som er godt egnet for din type bruk slik at du ikke opplever restriksjoner når du er på nett. En VPN lar deg bruke eksterne servere til å omgå geoblokkert innhold, samt kryptere utgående informasjon fra din enhet.

Dette sikrer deg økt personvern gjennom anonymitet på nett og holder nysgjerrige tredjeparter unna sensitive persondata.

Med andre ord finnes det en lang rekke gode alternativer for deg som vil ha tilgang til streamingtjenester fra et annet land, øke sikkerheten rundt personvern, eller kanskje du ønsker å logge deg på sociale medier fra Kina.

Uansett hva formålet måtte være er Tor og VPN løsninger det mest vanlige å bruke, men om du virkelig ønsker det ypperste innen personvern bør du vurdere å kombinere de to tjenestene.

expressVPN

ExpressVPN er en av de beste VPN-tjenesten for Norge i 2023. Veldig rask, sikker og lar bruke alle streamingtjenester uten problemer.

Spar 49 % med dette spesialtilbudet

Prøv ExpressVPN
Annonselenke

1. ExpressVPN

ExpressVPN er blant de aller største VPN aktørene på markedet i dag. Selskapet tilbyr mer enn 3000 servere globalt fordelt over 160 lokasjoner i 94 land. VPN løsningen endrer raskt din IP-adresse ved et enkelt klikk. De raske serverne gjør også at du kun merker en marginal forskjell på hastighet sammenlignet med å surfe uten en aktiv VPN.

Rangert #4 av 14
Fordeler
 • Veldig god hastighet

 • Fungerer med alle kjente streaming tjenester

 • Svært god sikkerhet

 • 3000+ servere i 94 land

 • AES-256 kryptering og ingen personlig dataloggføring

 • Fungerer med Netflix, NRK, TV2 sumo og mer

 • Utmerket 24/7 support med live chat

Ulemper
 • Dyrere en konkurrentene

 • Ingen VPN kill switch på iOS

 • Ingen Linux GUI

Les full anmeldelse av ExpressVPN

ExpressVPN
expressVPN
 • $8,32 / mnd

  Laveste pris

 • 88 Mbps

  topp nedlastningshastighet

Prøv ExpressVPN
Annonselenke

2. NordVPN

NordVPN er en annen stor spiller i markedet for VPN tjenester. Selskapet har blant de største nettverkene av servere globalt og kan tilby hele 5000 servere fordelt på 60 land. Det er riktignok ikke et like stort antall land som ExpressVPN tilbyr sine kunder, men høy hastighet i alle de populære landene gjør at de aller fleste finner det de ønsker.

Rangert #1 av 14
Fordeler
 • Veldig rask hastighet

 • 5.533 høyhastighets serverer i 59 land

 • Prøv gratis i 30 dager

 • Fungerer med Netflix, NRK, TV2 sumo og mer

 • Verifisert "zero-logs policy" og ingen IP eller DNS lekkasje.

 • Svært gode priser på lengre planer

 • Utmerket 24/7 support med live chat

Ulemper
 • Treg respons til server lekkasjer

 • Begrenset VPN protokollvalg på Windows og Android

 • Hulu fungerer ikke på desktop.

 • Krever manuell setup for å virke i Kina

Les full anmeldelse av NordVPN

NordVPN
NordVPN
 • $3,71 / mnd

  Laveste pris

 • 93 Mbps

  topp nedlastningshastighet

Prøv NordVPN
Annonselenke

Hva er Tor og hvordan fungerer det?

Tor er en løk, altså ikke bokstavelig talt, men TOR står for “The Onion Router.” Bak dette ligger faktum at Tor er et åpent nettverk med høyt sikkerhetsnivå som lar deg surfe på nett helt anonymt. Måten den gjør dette på er ved at Tor omfatter et enormt nettverk av servere over hele verden som gjør at brukerne kan kommunisere privat og anonymt på tvers av nettverket. Med andre ord er det flere lag med servere over hele verden, litt som en løk.

Tor nettverket fungerer både med og uten en VPN, men vi kommer tilbake til dette senere.

Måten Tor fungerer på i praksis er at du ruter dataen gjennom nettverket av servere. Fordelen med dette er at du oppnår anonymitet, men ulempen kan i mange tilfeller være at de ekstra lagene med sikkerhet ofte fører til en treg prosess.

Selv om du oppnår anonymitet via Tor nettverket må du anta at deler av nettverket kan være under overvåkning. I utgangspunktet lagrer ikke Tor noen logger, men ondsinnede tor-nodes kan ved noen unntak lagre svært begrensede mengder informasjon.

Hensikten med Tor er å gjøre alle brukere av nettverket helt like. På denne måten vil det være umulig å spore og overvåke deg på nett. Helt enkelt kan vi si at Tor fjerner muligheten til å etterlate seg “fingeravtrykk” på nett i form av informasjon ved at all trafikk blir kryptert tre ganger hver gang den sendes gjennom serverene og derfor tilnærmet umulig å spore.

Hva er en VPN og hvordan fungerer den?

VPN eller Virtual Private Network som det egentlig står for er en måte å skjule IP-adressen din på. Enkelt forklart er en VPN en programvare som sender all din data gjennom en tunnel, denne dataen går gjennom en eller flere eksterne servere før den går ut på nettet.

Alt dette foregår med omfattende kryptering som gjør at du f.eks. kan befinne deg utenlands, men takket være en VPN fortsatt ha norsk IP-adresse.

I en verden med stadig mer fokus på personvern har VPN blitt et populært alternativ. VPN er en pålitelig og sikker måte å kryptere dataen din og dermed også skjule IP-adressen din. Den økte sikkerheten kommer ved at selskapene ikke lagrer logger på brukeraktivitet, tilbyr omfattende kryptering av trafikken din og gjør det svært vanskelig for noen å finne den fysiske lokasjon. Ikke minst har VPN blitt populært for å omgå geoblokkeringer på blant annet Netflix.

Det finnes en lang rekke gratis VPN tjenester, men vi anbefaler i de aller fleste tilfeller at man holder seg unna disse. Uklare brukervilkår og dårlig kapasitet gjør oftest at disse jobber mot sin hensikt mer enn de tilbyr økt sikkerhet. Benytter du derimot en betalt tjeneste som NordVPN eller ExpressVPN vil du få høy hastighet, robust sikkerhet og full funksjonalitet fra klienten.

Du kan med andre ord oppnå høy sikkerhet og anonymitet uten å benytte Tor, men om du virkelig ønsker å ta personvern på alvor bør du vurdere å kombinere Tor og VPN løsningen.

Hvorfor og hvordan kombinerer man Tor og VPN for økt sikkerhet

Først og fremst må du installere Tor klienten og skaffe deg tilgang til en VPN-tjeneste. Når du skal logge deg på anbefaler vi at du først kobler deg til VPN-tjenesten, før du tar i bruk Tor. Motsatt vei er oftest mer tungvint og det kan i mange tilfeller være vanskeligere å opprette en tunnel gjennom Tor-nettverket som deretter skal kobles opp mot VPN serveren. Du ender oftest bare opp med å bryte anonymiteten og opprette en utrolig treg forbindelse.

Du må derfor først koble deg til VPN-løsningen du har valgt, for deretter å koble til Tor-nettverket for optimal forbindelse og full anonymitet. Dette hindrer også at ondsinnede Tor-nodes får muligheten til å lagre IP-adressen din under oppkobling, noe du ellers risikerer når du bruker Tor uten VPN.

En annen fordel er at du unngår at internettleverandøren din oppdager at du bruker Tor. Selv om selve bruken av Tor er helt lovlig, skjer det gjerne mye ulovligheter knyttet til bruken av Tor. Du risikerer derfor at både internett leverandøren din og eventuelle etterretningstjenester kan fatte mistanke om du hyppig logger deg på Tor-nettverket.

Dette slipper du om du kombinerer Tor med VPN. Alt forskjellige mekanismer på nettverket ditt vil se er utgående trafikk som sendes kryptert til VPN-tjenesten din, ikke at den går videre til Tor-nettverket.

Du vil også kunne få tilgang til Tor-nettverket på steder hvor Tor ellers er blokkert eller ilagt sensur ved å bruke en VPN. Det finnes noen land, samt en del skole- og bedriftsnettverk som har blokkert Tor. Samtidig vil du beskytte deg mot eventuelle feil og sårbarheter som måtte finnes i Tor-nettverket ved å først opprette en trygg tilkobling gjennom VPN-tjenesten din.

Selv om teknologien bak både VPN og Tor kan høres komplisert ut er det svært enkelt å bruke Tor over en VPN. Du kobler enkelt og greit opp VPN-tjenesten din, finner den serveren som har best hastighet for ditt formål og starter deretter opp Tor. Når dette er gjort kan du fritt surfe, laste ned eller overføre data med ekstra beskyttelse.

Kom i gang med Tor-nettverket

Fordelen med Tor-nettverket er at det er svært brukervennlig og lett å komme i gang. Du installerer Tor som en hvilken som helst annen nettleser direkte fra den offisielle nettsiden. Deretter følger du bare instruksjonene som dukker opp på skjermen din. Tor er tilgjengelig på de aller fleste operativsystem inkludert Windows, MacOS og Linux. I tillegg finnes det en egen versjon for Android enheter.

Så snart Tor enheten er ferdig installert kan du koble deg opp mot nettverket. Skal du benytte den sammen VPN eller via en proxy kan du konfigurere Tor-nettleseren slik at du oppnår egen tilkobling. I de aller fleste tilfeller vil det være tilstrekkelig å bare trykke på “connect” om du ønsker koble deg rett på Tor-nettverket.

Det finnes enormt mange gode veiledninger både på nettforum og på Tor Project sine egne sider. Skulle du derfor ha behov for spesifiserte konfigurasjoner eller ekstra sikkerhet vil du finne mye nyttig veiledning der.

ExpressVPN er den beste VPN for Apple TV streaming uansett hvor du befinner deg.
expressVPN
 • $8,32/mnd over 24måneder

  LAVESTE PRIS

 • 88Mbps

  TOPP NEDLASTNINGSHASTIGHET

Prøv ExpressVPN
Annonselenke

Kom i gang med en VPN

Når det kommer til VPN-tjenester er de aller fleste svært enkle å komme i gang med. Du trenger bare skaffe deg et gyldig abonnement på den tjenesten du har valg, samt opprette den nødvendige profilen. Oftest benyttes VPN tjenester av bedrifter som ønsker ekstra sikkerhet utenfor det lokale bedriftsnettverket, eller privatpersoner som ønsker økt personvern på nett.

Etter at strømmetjenester ble mer utbredt har VPN også blitt et populært verktøy for å omgå geoblokkeringer.

Det finnes et stort utvalg av VPN-tjenester tilgjengelig på nett og det kan derfor være lurt å sammenligne forskjellige tjenester før du binder deg til et abonnement. Stadig flere premium aktører tilbyr nemlig enten en gratis prøveperiode, eller 30-dagers pengene tilbake garanti som gjør at du kan teste funksjonaliteten helt gratis før du bestemmer deg.

Blant de mer seriøse aktørene på markedet som NordVPN og ExpressVPN vil du finne et omfattende utvalg servere over hele verden. De fleste er også svært brukervennlige og krever lite konfigurasjoner før du kan ta i bruk tjenesten. Følg instruksjonene som følger med VPN-tjenesten og ta kontakt med kundeservice om du skulle ha problemer.

I dag finnes det VPN løsninger for de aller fleste operativsystemer inkludert Linux, MacOs, Windows, iOS og Android.

Ulemper ved bruk av VPN

Benytter du en premium VPN er det få ulemper verdt å nevne, men vi har fortsatt funnet frem noen av de vanligste feilene man opplever når man bruker en VPN aktivt. Årsaken til at det kan oppstå problemer underveis er at man sender all data gjennom en ekstern server før den går ut igjen på nettet og til destinasjonen man forsøker innhente.

 • Noen opplever dårligere hastighet når de benytter en VPN. Dette bør dog kunne unngås dersom du velger en aktør med stort utvalg servere og høy kapasitet.

 • Ettersom VPN tjenesten endrer din IP-adresse og sørger for anonymitet kan det i noen tilfeller være ugunstig å besøke f.eks. lokale nettsteder. Disse vil ikke oppdage at man befinner seg i nærheten og derfor ikke presentere siden på en optimal måte.

 • Noen kan oppleve problemer med språk når de benytter en VPN. F.eks. om man benytter seg av en server i et land der sidene er på det lokale språket kan dette by på utfordringer.

Spørsmål og svar

Nedenfor har vi samlet noen av de vanligste spørsmålene knyttet til både VPN og Tor-nettverket. I tillegg kan du finne mye nyttig informasjon på aktørenes egen hjemmeside, samt på Tor Project sine egne brukerforum, samt spørre andre brukere

Er det lovlig å bruke en VPN?

I de aller fleste land er det helt lovlig å benytte en VPN, dette inkluderer bruken av VPN til å omgå geoblokkert innhold.

Hvordan fungerer Tor-nettverket?

Fordelen med Tor er at den er satt opp som en helt vanlig nettleser. Du laster derfor enkelt ned programmet fra nettsiden til Tor Project for deretter å installere det.

Når du er ferdig med installasjonen kan du koble deg opp mot nettverket og bruke nettleseren fritt.

Er det vanskelig å sette opp Tor?

Fordelen med Tor er at den er satt opp som en helt vanlig nettleser. Du laster derfor enkelt ned programmet fra nettsiden til Tor Project for deretter å installere det. Når du er ferdig med installasjonen kan du koble deg opp mot nettverket og bruke nettleseren fritt.

Hvilken VPN burde man velge?

Det finnes et bredt utvalg VPN aktører på markedet, men for deg som er på jakt etter en allsidig VPN tjeneste som også kan kombineres med Tor-nettverket anbefaler vi at man tester ut ExpressVPN og NordVPN.

Disse fungerer begge utmerket til de aller fleste formål.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com