Skip To Content

Se Norsk TV i utlandet

espen
Espen Jakobsen

Publisert juni 12, 2021

Sist oppdatert februar 18, 2023

Norsk tv er for nordmenn som bor i Norge. I utgangspunktet..

Hvis du befinner deg utenfor rikets grenser, og prøver å se en populær serie som Rådebank på NRK, vil du få den kjedelige meldingen: «Ikke tilgjengelig utenfor Norge». Det samme gjelder de fleste øvrige tv-programmer fra NRK, TVNorge og TV2 Sumo. Til og med Netflix som du betaler for, vil ha et annet innhold enn det du får i Norge.

Updated februar 2023

  #1 – Mest populær

  NordVPN

  NordVPN er en prisvennlig VPN-tjeneste med utmerket hastighet og brukervennlig applikasjon. Den beste VPN-tjenestene for Norge i 2022. Tilbyr svært gode priser på lengre planer og får derfor førsteplassen.

  • Veldig rask hastighet

  • Prøv gratis i 30 dager

  • 5.533 høyhastighets serverer i 59 land

  • Fungerer med alle streamingtjenester

  • Verifisert "zero-logs policy" og ingen IP eller DNS lekkasje.

  • Mange ekstra egenskaper som DoubleVPN og ad blocker.

  • Utmerket 24/7 support med live chat

  5 / 5

  Prøv NordVPN
  Annonselenke

  #2

  Surfshark VPN

  Surfshark er en veldig rimelig VPN fylt med avanserte funksjoner. Den er ideel for streaming.

  • Imponerende hastighet.

  • Lar deg bruke alle streamingtjenester

  • AES-256 kryptering og ingen personlig dataloggføring

  • 3000+ servere i 94 land

  • Brukervennlige apper og SmartDNS for høy kompatibilitet.

  • Utmerket 24/7 support med live chat

  4.9 / 5

  Prøv Surfshark
  Annonselenke

  #3

  expressVPN

  ExpressVPN er den av de beste VPN-tjenesten i 2021. Den har lynrask hastighet over 3000+ servere. Den er bygget for anonym torrenting og den låser opp over 19 Netflix regioner. Alle ExpressVPN sine apper er sikre og svært brukervennlig.

  Spar 49 % med dette spesialtilbudet

  • Imponerende hastighet

  • Prøv gratis i 30 dager

  • Lar deg bruke alle streamingtjenester

  • AES-256 kryptering og ingen personlig dataloggføring

  • 3000+ servere i 94 land

  • Brukervennlige apper og SmartDNS for høy kompatibilitet

  • Utmerket 24/7 support med live chat

  4.9 / 5

  Prøv ExpressVPN
  Annonselenke
se norsk tv i utlandet

Grunnen til dette er ikke vrangvilje fra tv-stasjonene, men et spørsmål om rettigheter. Dersom for eksempel NRK ikke eier alle rettigheter til det aktuelle programmet selv, kan de bare sende det i Norge. Også Netflix betaler for rettighetene enkeltvis for alle filmer og serier som ikke er merket som Original Netflix.

For deg som ønsker å se norsk tv i utlandet, er det likevel muligheter. Den såkalte portabilitetsforordningen kan gi en utvidet adgang for nordmenn på ferie innenfor EØS-området.

For en permanent ordning vil det imidlertid være best å installere en VPN-tjeneste på den data-enheten du ønsker å strømme nett-tv med. Da får du en norsk IP-adresse og dermed full tilgang på norsk tv i utlandet.

Vi vil i det følgende gå nærmere inn på hvordan du går fram for å utvide tv-tilbudet, og hvordan du får best utbytte av en VPN for å se norsk fjernsyn i utlandet.

expressVPN

ExpressVPN er en av de beste VPN-tjenesten for Norge i 2021. Veldig rask, sikker og lar bruke alle streamingtjenester uten problemer.

Spar 49 % med dette spesialtilbudet

Prøv ExpressVPN
Annonselenke
De beste VPN-tjenestene for å se norsk TV i utlandet
 • ExpressVPN er en av de beste VPN-tjenestene for Norge i 2021. Veldig rask, sikker og lar deg se Hulu i Norge uten problemer. Les oppsummering

 • NordVPN er en prisvennlig VPN-tjeneste med utmerket hastighet og brukervennlig applikasjon. Et godt alternativ til ExpressVPN og lar deg også se Hulu i Norge til en rimeligere pris. Les oppsummering

 • Surfhark er en rimelig VPN med mange avanserte egenskaper. Den er ideell for streaming og fungerer utmerket med Hulu i Norge. Her får du mye for pengene. Les oppsummering

Norsk TV blir geoblokkert

Rettigheter er altså stikkordet her.

De eies som regel av produksjonsselskapet.

Mens NRK før i tiden laget alle de norske programmene sine selv, er det nå eksterne produsenter som lager det meste av serier og underholdningsprogrammer for alle tv-kanalene.

De har da en kontrakt med NRK om at de bare får vise det i Norge.

Det samme gjelder selvfølgelig for alle programmer NRK får fra utlandet, som tv-serier, filmer, dokumentarer, og så videre.

Stort sett er det vel bare nyhetene og noen få underholdnings-programmer som statskanalen fortsatt har alle rettighetene til, og som dermed også vil være tilgjengelig på nett fra utlandet.

Tilsvarende gjelder for tv-programmer fra TV2 Sumo, TVNorge og andre norske tv-sendere.

Strømmetjenester som Netflix, HBO Nordic, Viaplay og Amazon Prime er i en liknende situasjon. Hvert enkelt program, tv-serie eller film de ikke har produsert selv er forhandlet fram for hvert enkelt land.

Da oppstår den merkelige situasjonen at dersom du går inn på Netflix-kontoen din for å se tv fra et annet land, vil du se et annet innhold enn det du får i Norge. Mange filmer og serier fra de nordiske landene vil blant annet være utelatt.

Teknisk utføres dette med noe som kalles geoblokkering.

Det er faktisk ikke noe problem for nettsiden du surfer på å se hvor du befinner deg i verden. Det kan leses ut fra IP-adressen din, som er unik for hver data-enhet. Både pc-en din, mobiltelefonen, ruteren og andre ting som kan kobles til nett har sitt nummer.

NRK, TV2 og andre norske kanaler vil derfor blokkere alle IP-adresser hvor det ikke fremkommer at de befinner seg hjemme i Norge.

Men du kan altså omgå dette og se norsk tv i utlandet med en VPN.

Hvordan se norsk tv i utlandet med en VPN

En VPN er et helt lovlig verktøy du kan bruke til å manipulere IP-adressen din slik at det framstår som du befinner deg i et annet land enn du faktisk gjør.

Det gjør at du kan se Norsk TV i utlandet hvor du enn befinner deg i verden.

En VPN-tjeneste fungerer slik at du kobler deg til en VPN-server i et annet land. All internettrafikken din omdirigeres gjennom denne serveren for at du skal se NRK og andre norske tv-kanaler. Alt som skjer mellom din enhet og den eksterne serveren er grundig kryptert. Det vil dermed ikke være mulig å se din egentlige IP-adresse.

Den videre ferden ut på Internett og alskens nett-tv skjer fra VPN-serverens ståsted. Denne serveren har sin egen IP-adresse, avhengig av landet den befinner seg i.

Det betyr at geoblokkeringen ikke lenger gjelder for deg!

Du kan dermed fritt se norsk tv i utlandet, binge NRK-serier, nyte filmene de har på programmet og få med deg alle direktesendingene med norsk fotball eller ski-VM.

Det samme gjelder øvrige norske kanaler, norsk Netflix, Viaplay og HBO Nordic.

Om du befinner deg nær en av Karibias strender, langt opp i Andesfjellene, i den afrikanske jungelen eller i et mongolsk ørkenlandskap kan du se på norsk tv! (Så fremt du har Internett-tilgang).

På samme måte kan du fra Norge få full tilgang på Svensk TV, BBC og amerikansk Netflix. Det er nemlig utrolig mer innhold på amerikansk Netflix enn det vi får i Norge.

Portabilitetsforordningen gir unntak fra geoblokkering

Dersom du er på ferie i et EU-land, har du mulighet for å se Norsk TV uten en VPN.

Det er den såkalte portabilitetsforordningen som ble vedtatt i 2019 som regulerer det. Men den har noen vesentlige begrensninger.

Du må nemlig først gjennom en verifiseringsprosess. Du må godtgjøre at du har et norsk personnummer og at du har bostedsadresse i Norge. Det kan for eksempel gjøres ved bruk av Bank ID.

Kravet om norsk bostedsadresse utelukker dessverre alle nordmenn som bor permanent i utlandet. Det samme gjelder utlendinger som lærer norsk og kan ha interesse å se norsk tv.

Begrensningen til EU-land og EØS-land kommer selvfølgelig av at dette er en forordning utstedt av EU, og i etterkant akseptert av norske myndigheter. Den gjelder således alle EØS-landene, men ikke Europa og verden for øvrig.

Forordningen gjelder egentlig kun for betalte strømmetjenester, og ikke vanlige tv-kanaler. NRK har valgt å følge dette også for sine tjenester slik at du kan så se på norsk tv fra utlandet.

NRK TV fungerer imidlertid ikke på alle plattformer. Statskanalen opplyser at for øyeblikket støtter programmet nettlesere på datamaskin og mobil, iPhone, iPad og Apple TV 4. Det er ikke planlagt noen støtte for Apple TV 2 og3, men de ønsker på sikt å støtte nyere Tv-er av typen Android TV.

De beste VPN-tjenestene for å se norsk tv i utlandet

VPN blir stadig mer populært. I tillegg til å gi tilgang til norsk fjernsyn i utlandet, vil en VPN gi en stor grad av anonymitet ved bruk av Internett.

Av den grunn dukker det stadig opp nye VPN-leverandører. Mange av dem er imidlertid ikke gode nok til å strømme norsk tv fra utlandet.

Det krever litt bakgrunnskunnskap å kunne vurdere faktorer som kapasitet, sikkerhet, brukervennlighet og ikke minst hva du egentlig får for prisen på en VPN.

Her har vi plukket de tre beste VPN-tjenestene i henhold til en rekke uavhengige tester.

1. ExpressVPN

Det er tett i toppen, men vi velger å presentere ExpressVPN først. Med en ExpressVPN vil du alltid kunne strømme norsk TV sømløst fra alle verdens kanter.

Rangert #3 av 11
Fordeler
 • Spar 49 % med dette spesialtilbudet

 • Veldig god hastighet

 • Fungerer med alle kjente streaming tjenester

 • Svært god sikkerhet

 • 3000+ servere i 94 land

 • AES-256 kryptering og ingen personlig dataloggføring

 • Fungerer med Netflix, NRK, TV2 sumo og mer

 • Utmerket 24/7 support med live chat

Ulemper
 • Dyrere en konkurrentene

 • Ingen VPN kill switch på iOS

 • Ingen Linux GUI

Konklusjon

Ved å åpne VPN-tjeneren blar du deg fram til det symbolet som viser det norske flagget.  Da vil du få tilgang på en norsk server. Når den er bekreftet, går du inn på for eksempel tv.nrk.no og velger ditt favorittprogram. Det vises da umiddelbart.

At tjenesten har en server plassert i Norge er en forutsetning for å se norsk fjernsyn. Jo flere, desto bedre. ExpressVPN har mange av dem. Disse har også den kvaliteten som må til for en god lasting av programmet, slik at det kan vises uten avbrytelser.

ExpressVPN holder til på De britiske Jomfruøyer. Verken EU eller USA har noen jurisdiksjon her. Det betyr at ExpressVPN kan garantere null loggføring, og at du kan strømme tv uten at noen overvåker deg.

ExpressVPN ligger litt over i pris, men byr også på en fantastisk kvalitet som lar deg se tv i HD-kvalitet. Prisen er likevel ikke høyere enn rundt 100 kroner i måneden. Med et abonnement hos ExpressVPN, kan prisen reduseres. Du kan også få pengene tilbake etter 30 dager dersom du ikke er fornøyd.

Les full anmeldelse av ExpressVPN

ExpressVPN
expressVPN
 • $8,32 / mnd

  Laveste pris

 • 88 Mbps

  topp nedlastningshastighet

Prøv ExpressVPN
Annonselenke

2. NordVPN

NordVPN må jo være ideelt for oss nordboere når vi skal se tv i utlandet. Det er den da også. Mange og solide servere av høy kapasitet sørger for god dekning i alle de nordiske landene.

Rangert #1 av 11
Fordeler
 • Veldig rask hastighet

 • 5.533 høyhastighets serverer i 59 land

 • Prøv gratis i 30 dager

 • Fungerer med Netflix, NRK, TV2 sumo og mer

 • Verifisert "zero-logs policy" og ingen IP eller DNS lekkasje.

 • Svært gode priser på lengre planer

 • Utmerket 24/7 support med live chat

Ulemper
 • Treg respons til server lekkasjer

 • Begrenset VPN protokollvalg på Windows og Android

 • Hulu fungerer ikke på desktop.

 • Krever manuell setup for å virke i Kina

Konklusjon

Juridisk holder NordVPN derimot til på den solfylte Panamakysten, langt fra norsk vinter og regnvær. Men fra så vel Panama som Amerika og de øvrige verdensdelene kan du altså se NRK, og nyte norsk tv like bra som om du satt hjemme i Norge. Med litt hjelp fra NordVPN.

Tilhørigheten til Panama er valgt av samme grunn som ExpressVPN holder til på Jomfruøyene. Det er godt utenfor EU og USAs jurisdiksjoner og dermed ikke underlagt reguleringer derfra. De kan ikke pålegges å loggføre aktiviteten til brukerne, og gjør det heller ikke.

Å kunne levere høy hastighet er avgjørende når du strømmer gjennom en VPN. I og med at trafikken går gjennom en ekstern server, vil det alltid skje en forsinkelse med VPN. Det som skiller de gode fra de mindre gode tjenestene, er at med de førstnevnte er denne forsinkelsen minimal, eller nærmest ikke merkbar i det hele tatt.

Med de gode serverne til NordVPN og ExpressVPN vil du ikke merke noe lugging eller andre problemer med overføring på grunn av VPN-et.

NordVPN ligger marginalt under ExpressVPN prismessig. Betaler du forskuddsvis for et lengre abonnement hos NordVPN, kan du imidlertid få en ganske god rabatt.

Begge tjenestene har også en 30 dagers pengene tilbake garanti. Det er altså bare å teste dem ut en måneds tid slik at du kan få bekreftet at de er pengene verdt.

Les full anmeldelse av NordVPN

NordVPN
NordVPN
 • $3,71 / mnd

  Laveste pris

 • 93 Mbps

  topp nedlastningshastighet

Prøv ExpressVPN
Annonselenke

3. Surfshark

Surfshark er en noe nyere tjeneste enn de to nevnte. Den har vokst ganske raskt, og i dag regnes den blant de ledende leverandørene når det gjelder VPN-tjenester.

Rangert #2 av 11
Fordeler
 • Svært god pris

 • Fungerer med Netflix, BBC player, Amazon Prime +

 • Støtter torrents

 • Mange avanserte egenskaper og protokoller

 • Personvernvennlig jurisdiksjon

 • Ubegrenset med enheter

Ulemper
 • Liten forsinkelse med oppkobling til noen servere

 • Ikke veldig transparent selskap

 • Ingen port videresending

 • Ingen revisjon for å bekrefte logging policy

Konklusjon

Surfshark har en godt utviklet tjeneste som også inkluderer en rekke gode servere på det norske fastlandet. Det betyr god strømming av norsk tv fra utlandet. Alle tv-kanalene du kjenner hjemme i Norge blir med det tilgjengelige fra utlandet.

De opererer på linje med ExpressVPN fra Jomfruøyene, og kan dermed gå god for at aktiviteten din ikke blir loggført.

Prisen er omtrent den samme som de øvrige per måned, men de kan tilby vesentlig lavere pris dersom du binder deg på en periode på 24 måneder. Surfshark har samme pengene tilbake garanti som de nevnte over. Du kan få pengene tilbake etter 30 dager hvis du ikke ønsker å fortsette.

Les full anmeldelse av Surfshark

Surfshark
Surfshark VPN
 • $2,04 / mnd

  Laveste pris

 • 85 Mbps

  topp nedlastningshastighet

Prøv Surfshark
Annonselenke

Hva du skal se etter i en VPN-tjeneste for å se Norsk TV i utlandet

Det er som nevnt mange andre VPN-leverandører enn vi har omtalt.

De tre som er nevnt er imidlertid noen vi uten videre kan gå god for. Du kan også ta en titt på IPVanish eller CyberGhost.

Dersom du vil prøve andre, er det viktig å vite hva du bør se etter.

Det er i hovedsak fem punkter du bør sjekke ut. Svarene kan du normalt finne ved å lese leverandørens nettside, studere brukervilkårene og ikke minst undersøke anmeldelser av tjenesten. Du kan blant annet se anmeldelsene av alle de aktuelle VPN-tjenestene på denne siden.

De fem punktene er:
 • Servere i Norge

  Det er uunnværlig at VPN-leverandøren kan skilte med en eller flere servere i Norge. Uten det kan du ikke få norsk IP-adresse, og heller ikke strømme geoblokkert innhold.

  VPN-leverandørene jobber på det internasjonale markedet, og det varierer mye hvor mange land de har servere i, og hvilke land det i så fall er snakk om.

  Selv om vi er kjøpekraftige i Norge, er vi et lite land med fem millioner innbyggere. Det er derfor ikke det første landet som blir prioritert ved etablering av en VPN-tjeneste.

 • Sikkerhet

  Mange anskaffer seg en VPN for å surfe trygt og anonymt på nettet.

  Det innebærer at din Internett-leverandør ikke lenger kan kontrollere eller loggføre aktiviteten din.

  Den vil imidlertid være synlig for VPN-leverandøren. Det er derfor viktig at denne kan stille med en garanti for at det du gjør på nett ikke blir registrert ved loggføring eller på annen måte. Det vil da også en seriøs leverandør kunne gjøre.

  Imidlertid finnes det gratis VPN-leverandører som ikke bare loggfører, men også videreselger disse informasjonene. Vurderer du en VPN utenom våre anbefalinger, er dette det første du bør sjekke ut. Studer vilkårene eller søk på Google etter andre erfaringer med tjenesten.

 • Hastighet

  Det er svært mye data som formidles over nettet i løpet at en strømming. Det er av stor betydning at disse sendes raskt nok. I motsatt fall vil du oppleve at overføringen stopper opp, at den lugger eller i verste fall at den slett ikke kommer fram.

  Mange og gode servere som de som forvaltes av de bedre tjenestene er en forutsetning for å levere tilstrekkelig hurtighet.

 • Kundeservice og brukervennlighet

  Alle som tilbyr en tjeneste, bør også ha en oppegående kundeservice. Det er det likevel ikke alle som har. De har sikkert selgere på jobb hele tiden, men etter at du har kjøpt kan det variere hvor mye hjelp du får.

  Dette er også et område hvor man kan skille klinten fra hveten når det gjelder VPN-leverandører.

  Det kan være mye teknisk i forbindelse med et VPN-abonnement, så det er nødvendig med litt mer hjelp enn en FAQ-seksjon med svar på de mest vanlige spørsmålene.

  Dersom det blir et brudd akkurat når du ser nattfilmen på NRK, vil du være takknemlig for at du valgte en leverandør med kundeservice 24/7.

 • Pris

  VPN-tjenester er generelt lavt priset på grunn av all konkurransen. Prisforskjellene vil ofte svare til forskjellene i kvalitet.

  Men en god forbruker bør selvfølgelig alltid sammenlikne priser, og se til at han eller hun får den kvaliteten som bør forventes.

  Men det vil altså ikke være all verden å spare på å velge en leverandør framfor en annen.

Om gratis VPN-tjenester

Det er også noen VPN-tjenester som markedsfører seg som gratis. Disse vil ikke nødvendigvis kunne oppfylle de behovene du har for strømming av Norsk TV i utlandet.

For det første vil de ofte ikke ha noen servere plassert i Norge. Da kan du også vinke farvel til å få tilgang til Norsk TV, NRK, TV2, TvNorge og andre norske tv-kanaler.

Les mer: Beste gratis VPN tjenester

Dersom de har en server eller flere servere der, vil de ikke nødvendigvis kunne tilby den hastigheten og kvaliteten som er nødvendig for å strømme Norsk TV utenfor Norge.

Dertil er det mange VPN-leverandører som markedsfører seg gratis, men i realiteten byr på en redusert versjon av sin betalte tjeneste. Det betyr at du kan bruke din gratis VPN fram til en bestemt grense hver måned. Deretter må du betale hvis du vil ha mer. Den begrensede gratisversjonen vil som regel ikke kunne by på mye strømming før din tilgang stopper opp.

Med en gratis-tjeneste vil du sannsynligvis bli utsatt for mer reklame, og du får neppe mye hjelp fra kundeservice.

Og som vi har nevnt over bør du være spesielt oppmerksom på VPN-leverandører som tjener sitt brød ved å selge informasjon om nett-bruken din til tredjeparter.

Vi tilføyer at de betalte tjenestene tross alt er veldig rimelige, og at det ut fra det vi har skrevet over sannsynligvis vil spare deg for ganske mange av de irritasjonsmomentene som kan følge med betalingsfrie tjenester.

ExpressVPN klarer å omgå geobegrensningene fra samtlige land, ikke bare USA.
expressVPN
 • $8,32/mnd over 24måneder

  LAVESTE PRIS

 • 88Mbps

  TOPP NEDLASTNINGSHASTIGHET

Prøv ExpressVPN
Annonselenke

Spørsmål og svar om å se Norsk TV fra utlandet

Hvorfor kan jeg ikke se norsk tv i utlandet?

NRK og andre norske tv-kanaler har kun rettigheter for å sende de fleste programmer i Norge. Derfor blokkerer de utenlandske IP-adresser.

Hva er en IP-adresse?

IP-adresse er et nummer som identifiserer enheten du kobler deg opp til nettet med. Den gjør det mulig å se hvilket land du befinner deg i.

Hvordan ser jeg norsk tv i utlandet med en VPN?

En VPN kan gi deg en ny IP-adresse via en ekstern server i et annet land. Du får se norsk tv ved å koble deg til en norsk server som disponeres av VPN-tjenesten.

Kan alle VPN-tjenester brukes til å se norsk tv i utlandet?

Nei. Det er ikke alle VPN-tjenester som har server i Norge. Av gratistjenestene vil de fleste heller ikke ha tilstrekkelig kapasitet og hastighet til å kunne strømme filmer eller tv-serier.

Hvilke andre tilbud er tilgjengelig med en VPN?

Uansett hvor i verden du befinner deg, vil du kunne se Nrk, TV2 Sumo, TVNorge, HBO Noridc, Viaplay, amerikansk Netflix og annet innhold som er geoblokkert.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com