Skip To Content

Slik beskytter du personlig informasjon og data når du handler på nett

espen
Espen Jakobsen

Publisert februar 18, 2023

Når man handler på nett, er det viktig å være oppmerksom på sikkerheten rundt betalingen. Kredittkortinformasjon er en sensitiv og verdifull informasjon, som kan være attraktivt for hackere og nettkriminelle.

Derfor bør man alltid bruke en sikker og pålitelig tilkobling når man skal betale på nett. En av de mest effektive måtene å sikre tilkoblingen på er ved bruk av en VPN.

Slik fungerer en VPN-tjeneste

VPN er en forkortelse for virtuelt privat nettverk, og er en teknologi som lar deg koble deg til internett gjennom en kryptert tunnel. Dette betyr at all informasjon som sendes mellom din datamaskin og nettstedet du besøker, er kryptert og beskyttet mot uautorisert tilgang.

Dette gjør det mye vanskeligere for hackere å få tak i din kredittkortinformasjon eller andre sensitive opplysninger.

Derfor bør du bruke VPN når du handler på nett

En av grunnene til at VPN er så viktig når man handler på nett, er fordi mange tilkoblinger på nett er usikre. Dette gjelder spesielt for offentlige Wi-Fi-nettverk, som man ofte bruker når man er på farten eller på kafeer og restauranter.

Disse nettverkene er ofte åpne og ubeskyttede, noe som gjør det enkelt for hackere å fange opp all trafikk som sendes over nettverket. Dette betyr at hvis du handler på en nettbutikk mens du er tilkoblet et usikkert Wi-Fi-nettverk, kan informasjonen din om kredittkort eller annet betalingskort bli stjålet.

- Vi mottar en rekke henvendelser vedrørende trygg netthandel når det kommer til å betale med kredittkort eller andre betalingskort. Vi råder alle til å forholde seg til nettbutikker man stoler på og som er kjent for å være solide selskaper, sier Stian Skjelbred, Innehaver av Beste-kredittkort.no

En annen grunn til å bruke VPN når man handler på nett, er fordi det gir deg et ekstra lag med sikkerhet og anonymitet. Når du bruker en VPN, får du en ny IP-adresse som er forskjellig fra den du vanligvis bruker.

Dette betyr at nettstedene du besøker, ikke kan spore deg eller samle inn informasjon om deg basert på IP-adressen din. Da blir det mye vanskeligere for nettkriminelle å spore deg eller samle inn informasjon om deg, noe som igjen gjør det vanskeligere for dem å utføre identitetstyveri eller andre former for kriminalitet.

Med VPN får du tilgang uansett hvor du befinner deg

En annen fordel med VPN er at det kan hjelpe deg med å omgå geografiske restriksjoner og blokkeringer. Noen nettbutikker og nettsteder er bare tilgjengelige i visse land eller regioner, og hvis du befinner deg utenfor dette området, vil du ikke kunne få tilgang til nettstedet.

Ved å bruke en VPN, kan du velge å koble deg til en server i et annet land, og dermed omgå disse geografiske restriksjonene. Dette kan være spesielt nyttig hvis du ønsker å kjøpe noe fra en nettbutikk som ikke er tilgjengelig i ditt eget land.

Sikkert bruk av internett
Med riktig VPN kan du være sikker på at du har en tryggere tilkobling - Hvor som helst i verden. | Foto: iStock.com

Hva bør jeg se etter når jeg skal velge VPN?

Det er verdt å nevne at ikke alle VPN-tjenester er like pålitelige og sikre. Det er viktig å velge en anerkjent og pålitelig VPN-tjeneste som tar sikkerhet og personvern på alvor. Sørg for å lese anmeldelser og vurderinger av ulike VPN-tjenester før du velger en som passer for dine behov og budsjett.

Når du velger en VPN-tjeneste, bør du se etter en som har sterke krypteringsprotokoller og som ikke logger noe av din personlige informasjon eller nettaktivitet. En annen viktig faktor er hastighet og pålitelighet på serverne, spesielt hvis du ønsker å bruke VPN-tjenesten til å strømme eller laste ned innhold.

Husk at selv om VPN kan gi et ekstra lag med sikkerhet og anonymitet, er det ikke en garanti for at du er 100% sikker på nett. Det er alltid en risiko for at hackere eller nettkriminelle kan finne måter å omgå sikkerhetstiltakene på, så det er viktig å alltid være forsiktig og oppmerksom når du handler på nett.

Det finnes flere tiltak for økt beskyttelse

I tillegg til å bruke VPN, er det flere andre tiltak du kan ta for å beskytte deg selv når du handler på nett.

En av de viktigste er å kun handle på nettbutikker som du stoler på, og som har et godt omdømme for sikkerhet og personvern. Du bør også alltid sjekke at nettbutikken har en SSL-sertifikat, som er en indikasjon på at tilkoblingen er kryptert og sikker.

Unngå for alt det er verdt å oppgi sensitiv informasjon på nett, spesielt hvis du blir bedt om å gjøre det via e-post eller uventede meldinger. Dette kan være et forsøk på phishing eller andre former for svindel, så det er viktig å være skeptisk og dobbeltsjekke alltid.

Se for øvrig: Forbrukertilsynet sine tips til tryggere netthandel

Dette er konklusjonen

På generelt grunnlag er VPN et kraftig og nyttig verktøy for å beskytte dine personlige opplysninger og informasjon om ditt kredittkort eller andre betalingskort når du handler på nett.

Ved å kryptere din tilkobling og skjule din IP-adresse, gir det et ekstra lag med sikkerhet og anonymitet som kan hjelpe deg å unngå identitetstyveri og andre former for kriminalitet på nett.