Ådne (70) ble forbruker-helt

STAVANGER (Dagbladet): Høyesterett ga Ådne Føreland (70) medhold i at det var fem års reklamasjonsrett på videospilleren. Flere års forbrukerkamp om en regning på en snau hundrings er dermed avgjort av rikets øverste domstol.

VIDEOSEIER: I går vant Ådne Føreland (70), med sin snart ti år gamle videospiller, i Høyesterett.

Av KJELL PERSEN

70-årige Ådne Føreland var glad i går. Ikke bare på egne vegne, for dommen fra Høyesterett er en prinsipielt viktig dom for landets forbrukere.

Retten slår klart fast at forbrukere ikke skal belastes med utgiftene når forbruksvarer som skal vare en stund, går i stykker før det er gått fem år etter innkjøp.

Våland-pensjonistens kamp mot bransjen startet da videomaskinen av merket Nokia var nærmere fire år gammel.

Sluttet å virke

- I september 1993 sendte jeg videomaskinen inn til reparasjon fordi fjernkontrollen hadde sluttet å virke. Jeg hadde lest i Forbrukerrapporten at det var fem års reklamasjonsrett på ting som var bygd for å vare en stund, forteller Føreland.

Forretningen som solgte ham videospilleren, var nedlagt, så Ådne tok kontakt med leverandøren.

- Det var lite fruktbart, kan du si. Så jeg tok kontakt med det lokale forbrukerkontoret og ble orientert om at saken kunne bringes inn for Forbrukertvistutvalget. Der fikk jeg medhold, sier 70-åringen.

Men dette likte ikke leverandøren av videospilleren, som i 1995 stevnet ham inn for Stavanger byrett. På dette tidspunktet var det klart at Forbrukerrådet så denne saken som så prinsipielt viktig at de stilte med advokat til Føreland.

Medhold i retten

Byretten kom i desember 1995 fram til at Ådne Føreland var i sin rett: Han skulle ikke få svi økonomisk, for han hadde kjøpt en vare som skulle holde lenger enn fem år.

Men motparten ga seg ikke.

- Saken kom opp i lagmannsretten, og da var Leverandørforbundet min motpart. Ikke at det spilte noen rolle. Jeg fikk medhold i lagmannsretten også, flirer Ådne.

Så også i Høyesterett. Den blide pensjonisten vet han har vunnet en viktig kamp. Men har han vært seierssikker hele veien?

- Vel, etter hvert ble jeg veldig sikker når ekspertuttalelsene kom. I begynnelsen var jeg opprørt og tenkte at «disse karene må jo se til å følge loven», sier en glad Føreland som fikk en strøm av gratulasjonstelefoner i går.