Bestemt og begavet

Gwyneth Paltrow omtales som vanskelig, er ikke redd for å si hva hun mener og vet hva hun vil. Og hva hun ikke vil.

Av ROLF FISKE

- Den var liksom ikke min film, sier Gwyneth Paltrow (24) til Dagbladet. Filmen det er snakk om, og som hun ble tilbudt hovedrollen i, heter «Titanic». Når sant skal sies så har jeg heller ikke skjønt hva som er så bra med den filmen, sier Paltrow.

Hun tok heller en sjanse på lavbudsjettfilmen «Sliding Doors» (norsk premiere neste helg). Det er en britisk lavbudsjettfilm som har vunnet et stort publikum i USA, og plassert seg pent på listen over Englands mest sette filmer gjennom tidene.

- Det viktigste for meg er å bli en god skuespiller. Heller det enn en Hollywood-stjerne. Vil du bli stjerne, så velg «Baywatch». Vil du bli en god skuespillerinne så ta noen sjanser!

«SLIDING DOORS» er en romantisk komedie som foregår på to plan. Filmens utgangspunkt er at Gwyneths kjæreste har et sidesprang, og viser to måter å takle denne situasjonen på. I den ene tar Gwyneth kjæresten på fersken, mens hun i parallellhandlingen ikke vet om hans sidesprang.

- Jeg vet ærlig talt ikke hva jeg ville gjort dersom jeg hadde tatt kjæresten min i senga med en annen kvinne. Men slikt er definitivt ikke inspirerende for et kjærlighetsforhold, sier hun.

Selv har Paltrow alltid hatt kjæreste. Forholdet til Brad Pitt var det som fikk størst oppmerksomhet, og de to skulle også gifte seg. Bryllupet ble imidlertid avlyst. Nå er hun sammen med Ben Affleck, en annen av de unge, kjekke og lovende i Hollywood.

Gwyneth Paltrow vil overhodet ikke snakke om Brad Pitt og bryllupsplanene som gikk i vasken. Hun vil heller fortelle at hun liker å spille filmer som inneholder elementer av heftig kjærlighet.

- Jeg spiller nå inn en ny film. Den heter «Shakespeare og kjærligheten», og handler om kjærlighetsforholdene som inspirerte forfatteren til å skrive «Romeo og Julie».

GWYNETH ER ARVELIG BELASTET. Hennes foreldre, filmprodusenten Bruce Paltrow og skuespillerinnen Blythe Danner, tok henne med på jobb og når de besøkte andre filmvenner. De oppfordret Gwyneth til å stå på for å skape sin egen karriere. Hun fulgte tydeligvis rådene. I en alder av 24 år kan hun vise til 17 filmer, hvorav flere har blitt store kritiker- og kassasuksesser.

- Jeg har alltid visst at jeg skulle bli skuespiller. Det var rett og slett min skjebne. Helt siden jeg var svært ung følte jeg at jeg skulle ende opp i dette yrket. Likevell forsøkte jeg å sikre meg ved å begynne på college. Men skolegangen ble lite givende, og etter å ha kranglet med mor og far fikk jeg lov å slutte. Min lykkeligste dag var da pappa kom bort til meg på filmsettet og sa at jeg ikke trengte å dra tilbake til skolen, forteller Gwyneth Paltrow.

SIN UNGE ALDER TIL TROSS har Gwyneth Paltrow allerede klart å tråkke på overraskende mange ømme tær i sin egen bransje. Den siste hun ertet på seg var 53 år gamle Michael Douglas.

I «A Perfect Murder», nyinnspillingen av Alfred Hitchcocks «Dial M for Murder», spiller hun kona til Douglas. Da hun uttalte at det føltes galt å spille hans kone, ettersom aldersforskjellen mellom de to var så stor, fikk hun Douglas til å rase. Douglas på sin side mente Gwyneth kanskje burde gifte seg, få barn og gi opp filmkarrieren. Han påsto også at den eneste grunnen til at hun hadde kommet seg så langt opp og fram i Hollywood var hennes kjærester.

Også andre av hennes skuespillerkolleger har kommet med kritiske bemerkninger. Den britiske veteranen Judi Dench klaget på hennes oppførsel og mente hun oppførte seg som diva på filmsettet.

Selv tar Gwyneth Paltrow kritikken med stor ro. Hun legger ikke skjul på at hun har en tendens til å si gale ting til galt tidspunkt, men hun står for det hun sier.

- Du sammenlignes med Audrey Hepburn og Grace Kelly?

- DET ER SELVSAGT RØRENDE å bli sammenlignet med Audrey Hepburn, men jeg har problemer med å se likheten. Når det gjelder Grace Kelly, så setter jeg langt mere pris på å bli sammenliknet med henne enn for eksempel Pamela Anderson.

- Hvem er dine egne favoritter?

- Jeg har mange, men kanskje først og fremst Jessica Lange og Meryl Streep. Min store drøm er å lage en film sammen med Meryl Streep og min mor Blythe Danner.

Gwyneth Paltrow liker også å ta sjanser privat. Hun vil ikke leie bodyguards, og hevder at de skuespillerne som bruker store menn til å passe på seg trenger hjelp selv.

- Jeg vil heller være meg selv. Da har jeg i alle fall kontroll over mitt eget liv!