Bondevik bekymret for kongefamilien

Statsminister Kjell Magne Bondevik mener debatten rundt Slottet kan ha vært belastende for kongefamilien.

Kulturskatt

- Kan du forsvare en slottsombygging som kan komme til å ende på en milliard kroner?

- En milliard kroner er mye penger. Det er helt klart mye som kan sies om manglende økonomisk styring. Men når vi først skal rehabilitere den kulturskatten Slottet er, må vi ta de kostnadene som kommer. Jeg er trygg på at Stortinget bevilger det som er nødvendig.

- Vi vil praktisere mest mulig åpenhet. Til høsten vil Stortinget få en bred gjennomgang av kostnadsoverslag og framdriftsplaner, varsler Bondevik.

Han sier han ikke har noe grunnlag for å uttale seg om politikerne har vært lurt tidligere i prosessen.

Vil ikke svare

Dagbladet skrev i går at kongen tok opp saken med tidligere statsminister Thorbjørn Jagland. Han skal også ha vært bekymret for at byggestansen som ble iverksatt i november 1996 av daværende finansminister Jens Stoltenberg, skulle bli langvarig. I dokumentene som AAD offentliggjorde i går ettermiddag går det fram at kongen selv ønsket å prioritere kvalitet på byggearbeidene framfor framdrift.

På spørsmål om Bondevik selv har diskutert saken med kongen, svarer statsministeren:

- Jeg har diskutert saken i ulike sammenhenger. Jeg føler det ikke nødvendig å gå nærmere inn på det.

Må selv bestemme

- Hva synes du om forslaget om å åpne Slottet for omvisning?

- Det er en god idé. Jeg regner med at det vil bli vurdert når Slottet er ferdig. Men til sjuende og sist er det kongefamilien som må ta den avgjørelsen. Det er tross alt deres arbeidsplass og bosted, sier Bondevik.