Brudd, kaos...

- Det forlagene gjør er omtrent som å starte tredje verdenskrig, for så å tro at du skal få Nobels fredspris dersom du avlyser krigen, sa bokhandlernes Einar Einarsson. - Vi angrer ingenting. Vi hadde gjort det samme igjen, sier forleggernes Sindre Gullvog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Avvist

Fredag morgen tilbød bokhandlerne forleggerne i stedet å prolongere den gamle avtalen nok en gang mens forhandlingene fortsatte. Det avviste forleggerne. Dermed var det slutt - en dag før fristen gikk ut. Begge parter trodde motparten ville være villig til å strekke seg lenger - og begge tok feil. Fra nyttår vil frihandel, de sterkestes rett og kaos herske i bokbransjen.

Protestene kom da bruddet ble gjort offentlig kjent. Nordisk forfatter- og oversetterråd krever i en felles uttalelse nye forhandlinger mellom partene. De kaller bruddet i forhandlingene et nederlag for forlag og bokhandlere som kulturinstitusjoner, og sier bruddet vil ramme forfattere og lesere hardest.

- Forlagene har ikke tilbudt bokhandlerne en eneste endring av interesse for bokhandlerne, sa bokhandlernes innleide superforhandler, advokat Jon R. Gundersen.

- Bransjeavtalen ble fullstendig uthult innenfra. Den måtte sies opp, sa Cappelen-direktør Gullvog på forleggernes pressekonferanse halvannen time seinere.

Flere punkter

Uenighet mellom de to partene sto til slutt ikke på ett, men på en lang rekke punkter. Partene klarte ikke å bli enige om reglene for internettsalg av bøker, de var uenige om hvilke rabatter som skulle gis, de var uenige om i hvilken grad bokhandlerkjedene skulle ha fri adgang til spesialavtaler med forlagene og de var uenige om frisalgsgrensen. Etter et drøyt år med tid til forhandlinger sto alle de reelle problemene uløst på forhandlingenes siste dag. Det måtte gå galt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer