CD: Jon Faddis

Samarbeidet mellom Miles Davis og Gil Evans blir av mange sett på som noe av det mest vellykka i jazz-historien. Nå har trompeteren Jon Faddis og arrangøren Carlos Franzetti forsøkt seg på noe lignende - til dels med stort hell.

Albumene «Miles Ahead», «Porgy and Bess» og «Sketches of Spain» blir den dag i dag sett på som mesterverk i samarbeidet mellom solist og arrangør. Orkestreringene og instrumenteringen til Evans var noe totalt originalt og måten han «skrev» Davis inn i musikken var like unik som spillet til trompetmesteren.

Argentineren Franzetti har så absolutt lyttet mye til Evans, og den klassisk skolerte jazzmannen har skrevet usedvanlig vakre arrangement til en rekke kjente jazzlåter - som «Sophisticated Lady», «Laura», «Speak Like a Child», «Footprints» og «Naima».

Lydsitat: Naima
Komponist: John Coltrane / Telia Internett
Copyright: 1998 Chesky Records, Inc.

I tillegg har han skrevet en av låtene sjøl, og tatt med seg en til fra sitt hjemland. Uten unntak dreier det seg her om ballader, og Faddis som solist er kanskje den største overraskelsen - den mest kjente stratosfære-trompeteren av dem alle lar alle faktene og idrettsprestasjonene ligge og konsentrerer seg utelukkende om å skape stor musikk. I stor grad lykkes han, men Jon Faddis er enkelt og greit ikke i besittelse av den dybden og originaliteten som salige Miles Davis var helt alene om.

Til tross for det har altså parhestene Faddis/Franzetti turt og i stor grad lykkes med å skape musikk i forlengelsen av mesterverkene til Davis og Evans.

Jon Faddis
«Remembrances»
(Chesky Records/Distr.: MusikkLosen)