Christina Ricci

Christina Ricci (18) er Hollywoods rakkerunge. Hun hater filmverdenen og vil aller helst være ond.

NY FILMSTJERNE: Til høsten har Christina Ricci intet mindre enn fire filmer på lerretet. Spåkonene i Hollywood tror hun blir den neste Wynona Ryder.

Av TORE NESET

Christina Ricci er etter alle begreper vakker, der hun sitter barbeint i en sofa på Hotell Royal i Deaville, Frankrike. Men hun har alltid fått høre det motsatte.
- Folk sier jeg er feit. Jeg har blitt ydmyket så utrolig mange ganger på grunn av vekta mi. Jeg hater denne bransjen, hater å pisse folk oppetter ryggen og snakke piss. Jeg glemmer aldri noen som har behandlet meg dårlig. De skal få høre fra meg i neste runde, sier Christina.

SOM NI-ÅRING SPILTE HUN DATTEREN TIL CHER I «Mermaids». Seinere befestet hun sin status som barnestjerne som venninnen til spøkelset i barnefilmen «Casper» og den onde lille jenta i «The Addams Family».
Denne høsten har hun intet mindre enn fire filmer på lerretet. Spåkonene i Hollywood tror at hun blir den neste Wynona Ryder, kanskje enda større. Sist så vi henne som Wendy i Ang Lees «The Ice Storm», med Kevin Kline og Sigourney Weaver.
I motsetning til hva som er politisk og helsemessig korrekt i Hollywood - ja, i hele USA - røyker Christina Ricci tett. Hun har bronkitt og hoster fælt. Enhver lege ville ha arrestert henne på flekken.
- Gud hjelpe meg om jeg blir et forbilde for andre unge jenter. Det vil jeg absolutt ikke! Dessverre er jeg helt avhengig. Begynte da jeg var 13 år. Jeg vet jeg burde slutte, men får det ikke til.
Sigarettene harmonerer godt med de rollene Ricci får- eller tar. «200 Cigarettes» het da også rølpefilmen produsert av musikkanalen MTV der hun spiller mot Kurt Cobains enke Courtney Love. Generelt foretrekker hun uanstendige, uskikkelige og oppløpne jenteroller framfor de hyggelige, prektige og positive. Det har blitt mange slike roller etterhvert. Helst i uavhengige lavbudsjettsfilmer.

- JEG LIKER Å VÆRE OND, Å PROVOSERE. Faktisk håper jeg på å provosere publikum med mitt usympatiske vesen på film. De store produsentene i Hollywood går ikke for slikt. Så for moro skyld har jeg startet et eget produksjonsselskap og kalt det «Blasphemy». Alle kan starte et produksjonsselskap, du trenger verken penger eller innflytelse, ei heller Hollywood. Vi har foreløpig ikke laget noen filmer.
Overgangen fra uskikkelig og til dels ufyselig småjente til enda verre tenåring er nærmest umerkelig. I løpet av høsten vil vi få se henne som mishandlet og ødelagt jente i et kriminelt miljø i «Buffalo 66», ultrakynisk og morderisk tenåring som innleder et forhold til sin homofile brors samboer i «The Opposite Of Sex» og kjæresten til en bisarr fotograftype i trashfilmregissøren John Walters nye film «Pecker». I tillegg har hun en mindre rolle i filmatiseringen av gonzo-journalisten Hunter S. Thompson's «Fear and Loathing In Las Vegas», der Johnny Depp spiller hovedrollen.
- Ligner du på personene du spiller? For eksempel på Deedee i »The Opposite Of Sex», som ikke klarer å skille mellom sex og kjærlighet?
- Jeg har selv hittil ikke hatt et forhold som bare bygger på sex, og tror ikke det ville være så veldig interessant heller. Og jeg har fast følge med en annen skuespiller- Matthew. Han er 26 år og har nettopp begynt i dette gamet. Han godtar heldigigvis at jeg har kommet litt lenger enn ham. Og for all del: Jeg tror på trofasthet og kjærlighet. Sex er ikke så viktig, selv om jeg vet å sette pris på vellysten.
Om et par uker skal hun til London for å spille inn «Legenden om Sleepy Hollow», basert på Washington Irvings klassiske eventyrbok. Også her spiller hun mot Johnny Depp.
- Johnny er en ærlig, tenksom og hyggelig person. Det kommer til å gå strålende, sier hun.
Vel vitende om at millioner av jenter verden over misunner henne.
Hollywood-historien er full av barnestjerner med foreldre som jobber i bransjen - enten som skuespillere eller bakmenn/kvinner. Christina er et eksempel på at det går an å jobbe seg fram, selv som liten.

- JEG HAR GÅTT DEN LANGE VEIEN fra audition til audition. Først i reklamefilm, deretter små TV-roller og så til slutt kinofilmer. Jeg har ikke fått noe gratis, verken av foreldrene mine eller noen andre.
Ryktene ville ha det til at Christina ikke er gammel nok til å reise alene. Til filmfestivalen i Deauville, der Dagbladet traff henne, skal hun ha kommet sammen med moren sin. Mor sendte henne til sengs lenge før klokka 23 på kvelden, ble det sagt.
- Jeg skulle nesten ønske det var sant. Jeg har vært altfor seint oppe. Bare se på meg- dette er det første intervjuet jeg gjør i dag. Nei, sannheten er at moren min kom over fra New York for å ta seg litt ferie i Frankrike. Hun stakk innom for å hilse på meg, og nå har hun reist.
Sammen med sin ekte kjæreste lever Christina etter eget utsagn et helt vanlig liv i et leid hus i Hollywood.

- JEG LESER, SPISER OG SOVER VELDIG MYE. Og så kan jeg gå ut på gata uten at en kjeft plager meg.
- Men vil det vare? Tenker du ikke på at du også en dag kan bli fange i din egen berømmelse?
- Nei, det tenker jeg egentlig ikke på. Jeg tror eventuelle problemer kan løses ganske enkelt. Om det kniper, får jeg skaffe meg et par røslige sikkerhetsvakter. Og så får jeg øke på etterhvert som behovet melder seg.
Christina Ricci ser ut som hun leter etter nærmeste bar. Det er tidlig ettermiddag. Med tanke på de mange grumme skjebner som har blitt unge talenter til del, må vi nesten krysse fingrene for at hun måtte finne Gud, Fit for Life eller yoga før det er for seint. Eller kanskje vi nå rett og slett må ha en ny filmdiva som banner, drikker og spiser menn til frokost? Sikkert er det i hvert fall at om Christina Ricci og ikke Dominique Swain hadde spilt «Lolita», så ville filmen blitt forbudt. Garantert.