- De får se hvor jævlig det var

Med nådeløs nærhet skildrer Steven Spielberg hvordan allierte soldater ble skutt i filler under D-dagens landgang i Normandie. Krigsveteranene Eivind Abrahamsen og Halfdan Bakke vil anbefale sine sønner å se filmen «Redd menig Ryan».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Skjønt verken Abrahamsen eller Bakke, henholdsvis formann og nestformann i Norges Krigsseilerforbund, mener det lar seg gjøre å filme, snakke eller skrive om krigens grusomheter slik at noen som ikke har opplevd den, virkelig kan forstå.

- Denne filmen var drøy, men den kan ikke forklare hva vi opplevde, sier Abrahamsen.

Begge de to krigsseilerne var med under invasjonen på det hærtatte Frankrikes vestkyst. Bakke som matros på et av skipene som fraktet tropper og krigsmateriell inn til kysten, Abrahamsen som styrmann på et tankskip som forsynte den allierte flåten med drivstoff.

Ingen overlevde

- Vi seilte inn til stranda med om lag 80 amerikanske soldater. Skuddene smalt inne på land. Etter det jeg fikk høre etterpå, var det ingen av dem som overlevde, sier Bakke.

Må forstås

Mesterregissør Spielbergs nye film starter ikke langt fra der Bakke tok farvel med de 80 amerikanerne: Stedet er Oma-ha Beach, dagen er 6. juni 1944 og inn mot tyskernes festningsverk på stranda stevner en flåte med små landgangsfartøyer.

Båtene når fram til land, soldatene åpner baugportene, blir skutt - og dør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer