- Derfor må Tonje få hovedrollen

Hovedrollen i Vibeke Løkkebergs nye film skal være en vakker, veldreid, ung, nyutsprunget kvinne som blir mannekeng og bryter ut av et innestengt oppvekstmiljø. - Jeg kan ikke gjennomføre denne filmen uten skuespilleren Tonje Kristiansen, sier Løkkeberg.

MÅ HA TONJE Tonje Kristiansen er den eneste som kan fylle rollen som Irene i «St. Hansnatten» mener Vibeke Løkkeberg. Tonjes modellerfaring teller mye.

Av TRYGVE AAS OLSEN

For Tonje Kristiansen er den eneste av de 400 kandidatene til rollen som regissøren mener kan gå som en mannekeng og formidle en tekst samtidig. Og da snakker Løkkeberg altså om skuespilleren og ikke datteren Tonje Kristiansen.
- Det må bli slutt på alt dette snakket om mor og datter. Hun er en skuespiller.
- Men det er ingen ulempe at hun ligner på deg?
- Siden filmen har med meg selv å gjøre, så er vel det bare en fordel, sier Løkkeberg.

Frigjøring

Regissøren sier hun har slitt for å finne en ung kvinnelig skuespiller som passer til rollen som Irene i «St. Hansnatten».

Filmen handler om en ung jentes vei mot voksenlivet, hvordan hun slites mellom kjærligheten til outsideren Wilhelm - og sitt egen behov for frigjøring og utfoldelse. Irenes store mulighet til å slippe fri fra lokalmiljøet kommer da hun blir tilbudt jobb som mannekeng.

- Den som skal spille Irene må derfor ha utseende som en mannekeng. Hun skal kunne gå på en catwalk. Tonje har vært modell og mennekeng i Paris, hun har to års utdannelse i «method acting» med Lee Strasberg i New York og hun har lang filmerfaring. Hun er den beste til å spille rollen, sier Løkkeberg.

Overrasket

Da datteren meldte sin interesse for å spille i filmen i mars, etter å ha sagt nei takk et år tidligere, satt Løkkeberg ifølge seg selv med en bunke ubrukelige kandidater.

- Jeg fant noen med talent, men uten utseende, jeg fant andre med utseende, men uten talent.

Etter pålegg fra Helgeland satte Løkkeberg igang et siste forsøk på å finne noen andre enn Tonje Kristiansen.

- Jeg testet 30 jenter til, endte opp med tre mulige, men ingen av dem var fylte kriteriene, sier Løkkeberg.

Hun hevder produsent Axel Helgeland har bedt henne skrive mannekeng-delen ut av manuset, eller la en annen skuespiller dubbe stemmen til hovedrollen, for at en av disse tre skuespillerne skulle kunne få rollen.

- Kommer ikke på tale, sier Løkkeberg.

  •  Hva mener du?  - Bør regissør Vibeke Løkkeberg få velge hvilke skuespillere hun vil ha?
  •  Nettavstemning  - Bør hun få bruke datteren?