Design på skinner

Vi kan slå det fast med én gang: Flytoget til Gardermoen er blitt en særdeles vellykket tilvekst til offentlig transport i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

LEENA MANNILA

Det er meget behagelig å reise med Flytoget, som glir nærmest lydløst gjennom landskapet. Kupeene er formgitt med stor omtanke for det funksjonelle og det som gir passasjerene en følelse av velbehag. Dette er design med de store, rene linjer, det er ikke klattet på med noe.

Formgivningen av Flytoget begynner med identifikasjon: Det skiller seg øyensynlig fra alle andre tog i den ytre fremtoning. Av farge er det grått, og et fargerikt bånd løper på begge sidene av togvognene og garanterer at en umulig kan havne i feil tog. «Kulturbåndet» går over i klar gulfarge der hvor dørene er plassert, noe som gjør at også de svaksynte lett kan finne fram til inngangen til togene.

Dynamisk

Industridesigner Terje Meyer er selve «togdesigneren». Han har gitt toget en dynamisk, lukket form som virker helstøpt. Ingen tilleggsrekvisitter stikker ut av hovedformen. Dørene glir til side ved åpning, ingen utvendige reklamefelt griper forstyrrende inn i det dynamiske formforløpet som signaliserer trygghet, fart og effektivitet.

Den samme ryddigheten og sansen for de rene linjene råder inne i togkupeene. Hovedformen med de nedentil utoverskrånende veggene virker hensiktsmessig og behagelig. Setene er gruppert slik at passasjerene alltid sitter med ansiktet i retning av den nærmeste utgangsdøra, og kan holde øye med bagasjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer