En pyntelig pike fra St. Hanshaugen

Elsi Lund er i ferd med å bli voksen. Vi møtte henne som et sensitivt barn i «Små nøkler store rom» Bjørg Viks roman fra 988. Nå er oppfølgeren kommet, «Polene på St. Hanshaugen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Og vi følger Elsi videre - fra realskolen til hun går i slutten av gymnaset til hun går i slutten av gymnaset. Fra konfirmasjonen til nesten russetid. Fra ungjentas famlende svermerier til møtet med den voksne kjærligheten. Historien innrammes av de tidlige 50-år, da alt gikk så mye bedre, og optimismen preget folk og land.

Noe av det som gjorde sterkest inntrykk i Bjørg Viks forrige roman var hennes evne til å skildre barnets sansing, til å trenge inn i det barnslige, så å si. Men Elsi er ikke lenger noe barn. Klarer forfatteren - med samme intensitet - å gå inn under huden på ungjenta?

Jazz-frelst

Absolutt - i perioder. Bjørg Vik skildrer den seksuelle fortvilelsen, lystene unge Elsi ikke tør leve ut. Hun danser tett, tett, med jazz-frelste Cato, hun er svimmel og beruset av forelskelse. Men hun tør ikke ligge med ham, ikke for sitt bare liv. Hun er sammen med Bærum-gutten Haakon - men på tross av villafester der smårommene står på rekke og rad, avviser hun ham, gang etter gang, like før «det» skjer. Hun blir jernjomfruen, den knipske, den strenge - selv om de fleste venninnene nok er like strenge som henne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer