Endte i konkurs

Filmprodusent Axel Helgeland går til skifteretten med sitt eget selskap etter at Kulturdepartementet nektet å hjelpe ham ut av filmmarerittet «St. Hansnatten». - Jeg er veldig skuffet, sier Helgeland.

Det er Northern Lights Productions som nå går konkurs, et datterselskap av Helgelands hovedselskap for filmproduksjoner, Northern Lights. Det var det førstnevnte som hadde det praktiske ansvaret for innspillingen av «St. Hansnatten».

Northern Lights fortsetter som før, men taper 350000 kroner som det hadde utestående hos datterselskapet.

Ingen unntak

Til sammen ligger det igjen over to millioner i ubetalte regninger fra den havarerte produksjonen av Vibeke Løkkebergs film «St. Hansnatten».

Da filmarbeidet stoppet, hadde Helgeland brukt 1,15 millioner av den offentlige støtten til filmen. Men de totale utgiftene var større og AV-fondets styre søkte derfor Kulturdepartementet om dispensasjon fra gjeldende regelverk for å gi Helgeland en ekstra bevilgning.

- Men vi har ikke adgang til å gjøre et slikt unntak fra reglene, sier ekspedisjonssjef Helge Sønneland i Kulturdepartementet.

Null verdier

Nesten halvparten av de to gjeldsmillionene skal være lønn og honorarer til filmarbeiderne som var engasjert i filmforberedelsene. Lønnskravene blir dekket av lønnsgarantifondet, men mer enn det blir det sannsynligvis ikke igjen etter denne konkursen.