Filmens keiser er død

Japaneren Akira Kurosawa (88) var filmens keiser. Han ble beundret av amerikanske filmskapere som Steven Spielberg og Francis Ford Coppola, og elsket av publikum over hele verden.

Kurosawa, som døde søndag, var en ener innen filmkunsten - filmskapernes filmskaper. Han baserte flere av sine filmer på Shakespeare og amerikanske western-filmer.

Sitt store gjennombrudd i Vesten fikk han med «Rashomon - demonenes port». Den vant prisen for beste film under filmfestivalen i Venezia i 1951, og fikk også Oscar for beste utenlandske film.

Senere laget han filmer som «De syv samuraier», «Blodets trone» og «Livvakten» («Yojimbo»). «Livvakten» ble laget med utgangspunkt i amerikanske western-filmer, og det var derfor helt naturlig at filmen senere ble spilt inn på ny. Denne gang under tittelen «For en neve dollars», filmen som ga Clint Eastwood sitt store gjennombrudd i 1964. Senere ble «Livvakten» også oppdatert av Bruce Willis i «Last Man Standing».

Født i Tokyo

Kurosawa ble født i Tokyo i 1910. Hans familie tilhørte krigsstanden samurai, som var livvakter for aristokratiet og hoffet. Akira var yngst av åtte barn. Hans far var sjef på en militærskole.

Han gikk til filmen etter å ha mislykkes som maler. 33 år gammel regisserte han sin første film, «Sanshiro Sugata» («Judo-sagaen»).

Tilnavnet «keiseren» fikk han for sin perfeksjonisme og sin ekstravagante filmstil.

Inspirere

Kurosawa lot seg inspirere av amerikanske westernfilmer, og han var selv til stor inspirasjon for amerikanske filmskapere. Etter manges mening var «De syv samuraier» (1954) en av hans beste filmer. Den ble senere amerikanisert under tittelen «Syv uovervinnelige» (1960).

Fattige bønder som frykter overfall fra banditter leier en gruppe arbeidsløse samuraier til å passe på seg. «De syv samuraier» har alle elementer som kjennetegner en god film. Den viser en historie om tapperhet, har storstilte actionscener og flerdimensjonale rolletyper.

Filmen inspirerte amerikaneren Sam Peckinpah til å lage «Den ville gjengen», og italianeren Sergio Leone til å lage «Den gode, den onde og den grusomme» og «Ondt blod i vesten».

Coppola

To av Kurosawas beundrere, regissørene George Lucas og Francis Ford Coppola, var med som produsenter på en av Kurosawas senere filmer, «Kagemusha - generalens dobbeltgjenger» (1980).

Denne er ikke blant Kurosawas beste filmer, men har likevel imponerende slagscener. Filmen kan ses som en oppvarming til «Ran» (Kaos) som kom i 1985. «Ran» er Kurosawas mektige tolkning av Shakespeares klassiske tragedie «Kong Lear», og var Japans dyreste film.

Kurosoawa var ikke bare amerikansk-inspirert. «Rashomon» er en av de mest viste japanske filmene i utlandet. Den forteller historien om en voldtekt og et drap sett fra fire forskjellige synsvinkler. Kurosawa hentet denne gangen inspirasjon fra blant annet russiske stumfilmer.

Døråpner

«Rashomon» var døråpneren for japansk film i Europa og USA. Med denne filmen fikk Europa og USA øynene opp for japanske filmskapere.

Kurosawa laget filmer helt til det siste. En av hans siste filmer var «Akira Kurosawas drømmer» (1990), som hadde regissør Martin Scorsese i en av rollene, og Steven Spielberg som en av produsentene. 80 år gamle Kurosawa viste at han fremdeles hadde grepet om sitt publikum.

Senere kom «Rapsodi i august» (1991) med Richard Gere i en av hovedrollene. Hans siste film, «Madadayo» (1993) markerte hans 50-årsjubileum som filmskaper.

- Ta meg selv, trekk fra filmer og summen er null, skrev regissøren en gang om seg selv.

Nå er bare filmene tilbake.

Bildetekst:

Japans fremste regissør, Akira Kurosawa, døde søndag i sitt hjem i Tokyo. (Foto: AP/NTB Pluss) (breddebilde)