Førde vil fjerne lisensen

Tv-lisensen vil forsvinne i løpet av få år. Isteden må du abonnere på NRKs sendinger via en boks på tv-skjermen. Slik lyder kringkastingssjef Einar Førdes framtidsvyer for NRK.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi har et så attraktivt tilbud at folk vil ønske å abonnere på NRK på lik linje med en avis, mener Førde.

NRK henter inn 2,6 milliarder kroner fra tv-lisensen i år. Godt over 90 prosent av kanalens inntekter stammer fra den utskjelte kringkastingsavgiften. Likevel har Førde et avslappet forhold til at denne inntektskilden om få år vil være avleggs. Og det er ikke politikerne, men teknologien, som truer lisensen.

- Avgiften er gammeldags fordi den er knyttet til tv-apparatet, mener Førde. Han ser for seg betal-tv gjennom abonnement og betaling per program, for eksempel for filmer og sportsbegivenheter, som framtida også for NRK.

- Jeg ser ingen grunn til at ikke vi kan gjøre dette. Hadde vi innført en abonnementsordning for fem år siden, ville vi hatt atskillig færre tyvtittere enn i dag, sier Førde. Med framtidas opplegg vil det bli umulig å se NRK-programmer uten å ha betalt.

Reklamefritt NRK

Førde ser ikke framtidas NRK som reklamekanal.

- Det er konkurransefremmende for NRK å unngå avbrudd i sendingene, men det begrenser også våre muligheter. Sammen med rettighetene til å sende store sportsarrangementer følger det ofte en forpliktelse til også å sende reklamesnutter. Dette har vi i dag ikke lov til . Dermed måtte vi la alpin-VM i Vail gå til TV2, sier Førde til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer