Greit om Georg

Veldreid, trygt og greit fra Tove Nilsen. Men nå er vel snart tida inne for litt dristigere skriveprosjekter?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Skreddersydd

Historien som fortelles er som skreddersydd for unge lesere som har skjønt at «love» og romantikk er noe møl, og det gjelder i enda høyere grad for årets enn for fjorårets roman. Med andre ord: «G for Georg» er snadder for ungdomsskolelærere som føler seg kallet til å lede motstrebende og ukonsentrerte elever inn på den rette litterære vei. Dermed er det ikke sagt at romanen er uinteressant for oss andre. I «G for Georg» tar Nilsen tråden direkte opp fra den foregående romanen. Også i «Skyskrapersommer» var forholdet mellom Tove og Georg et sentralt motiv, men som tittelen gir signal om, overskygger den her alle de andre. «Skyskrapersommer» var bredere i sin miljøskildring. Familierelasjonene ble viet større oppmerksomhet, likeledes forholdet til venninnene. Om det så var portrettet av jeg-personen selv, var det også mer bredspektret: Bildet av den intelligente og nysgjerrige Bøler-jenta, hundeelskeren og den Dostojevskij-frelste bokormen med den livlige fantasien og de mange (nød)løgnene, den trettenårige Tove som drømmer om å bli forfatter.

Artig

Alt dette er også med i årets roman. Foreldrene - den omgjengelige og taletrengte speditøren og hans trondhjemske «Suppedronning» - utleveres på samme kjærlighetsfulle måte. Innledningsvis tegnes det også med raske, men presise streker et artig portrett av Toves tyske farmor. En særlig plass inntar den gåtefulle onkelen, gullsmeden og levemannen, som leser Toves tanker bedre enn andre, og som elsker å spille rollen som medsammensvoren. Alle disse er likevel bipersoner i det drama om ungt opprør og ung kjærlighet som iscenesettes i «G for Georg».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer