Hardt jobbpress og konflikter gjør folk psykemeldt

Bakholdsangrep, giftige piler, splid og personkonflikter: Dette er vanlige ingredienser i politikk og i arbeidsliv. Sammen med høye prestasjonskrav og hardt arbeidspress kan dette få noen hver til å møte veggen. Det skjedde med statsministeren, og det kan skje med deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det rammet statsminster Kjell Magne Bondevik, og det kan ramme deg: Jobben kan slå deg fullstendig ut.

Av INGVILD KJØDE OG AUD DALSEGG

- Selv Rolls-Roycer stopper når tanken er tom, sier konsernoverlege Bjørnar Brændeland i Kreditkassen. For det er en grense for hvor mye vi kan tåle, enten vi er toppledere eller truckførere.

Personkonflikter har ekstra gode vilkår i bedrifter hvor lederkultur og psykososialt arbeidsmiljø ikke blir tatt på alvor. Og konflikter og personangrep er en stressbelastning som tapper folk for energi og ofte ender med sykemeldinger. - Dette er ikke psykiatri, det er normale psykiske reaksjoner på en sykelig jobbsituasjon. Får du fred, ro og tid til å komme deg, blir du frisk, bedyrer konsernoverlegen. Han har jobbet med og forsket på psykososialt arbeidsmiljø i årevis, og er ikke overrasket over at statsministeren trengte en pause.

Rammer mange

Spørreundersøkelser som Statens institutt for folkehelse har gjort de siste to- tre åra viser at 10- 12 pst. av den mannlige befolkningen og 15- 17 pst. av kvinnene til enhver til plages med psykisk stress. Mye er relatert til arbeidslivet. - Det er svært mange, kanskje en av ti, som sliter med så sterke stressreaksjoner at det går ut over livskvaliteten. Her er det ofte innslag av både angst og lettere depresjon, og noen ganger kan slike plager gå over i ren depresjon, sier professor i psykiatri Odd Steffen Dalgard ved Universitetet i Oslo/Folkehelsa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer