Helmaks å være tilbake

Ny film for Olsenbanden -og 'a Valborg har pyntet seg for anledningen.

Her får Egon Olsen øye på den gamle smalstripede dressen sin. Han vrenger av seg gamlehjemspysjen og så er vi i gang igjen. Også Bennys dress er den samme gamle, men 'a Valborg har pyntet seg for anledningen.

INSTRUKSJON: Regissør Knut Bowin forteller Arve Oppsahl hvordan han vil ha det , som han har gjort i 11 filmer med Olsenbanden tildligere

Av TRYGVE AAS OLSEN

- Hu er akkurat som før, bare litt mer jålete, kanskje, sier Aud Schønemann.

Ja, for om noen skulle være i tvil: Schønemann er Valborg, Arve Opsahl er Egon og Sverre Holm er Benny, til sammen er de Olsenbanden og nå har de holdt på en ukes tid med opptak til film nummer 14 i rekken.

Ikke no' nytt

Det er 30 år siden første gang de tre spilte film sammen, det er 14 år siden forrige gang - og er det nå helt helmaks å skulle skvise enda en dråpe ut av denne sitronen?

Opsahl: - Det er vel ikke akkurat noe jeg har gått og lengta etter i 14 år.

Schønemann: - Men det er nå arti', da, med de samme gamle gutta og samme instruktør'n som før.

Holm: - Ja, nå gjelder det å finne igjen den gamle tonen. For det skal jo ikke bli no' nytt eller annerledes enn før.

Flere planer

Neida, en «annerledes» Olsenbande er vel ikke hva publikum går og venter på.

Men selv Norges mest populære filmserie forandres av at årene går: Kjell (Carsten Byhring) og Hermansen (Sverre Wilberg) er borte - og filmen starter med at Egon Olsen blir trillet ut av gamlehjemmet for et TV-intervju til helseprogrammet «På go'fot med lidelsen».

- Ingen av dem andre har vært og besøkt meg på 14 år, men når de ser meg på TV, kommer de med håp om at jeg har en ny plan, sier Opsahl.

For verken Bennys pirattaxier eller Dynamitt-Harrys sprengninger i Romeriksporten har hatt det samme suset av suksess som Egons luftige planer.

- Har han flere planer?

- Han har en hel drøss, sier Arve Opsahl.

Flere manus

- Så blir det vel flere filmer også?

Opsahl: - Nei, dette er nok den siste...

Holm: - Vel, jeg tør ikke love det...

Schønemann: - For det er nå så arti'...

Opsahl: - Men jeg er jo snart åtti år, og denna dressen kan ikke gå av seg sjøl - det må jo være noen inni'n også...

Schønemann: - Jeg ha'kke følelsen av at det har gått 14 år, jeg...

Opsahl: - Vel, det er jo bare å se seg sjøl i speilet, det...

- Men ærlig talt; filmen heter jo «Olsenbandens siste stikk»?

- Nettopp; den heter ikke «Olsenbandens aller siste stikk», sier produsent Stein Roger Bull - som avslører at det finnes manus til flere filmer.

Ikke fint nok

Og Opsahls tilsynelatende uvilje er selvsagt bare litt smågrettent morgengruff. For når veteranregissør Knut Bohwim har samlet crewet til dagens første take og det er «stille for opptak», «kjør lyd», «kamera går» og endelig «vær så go', Arve» - da får Opsahl straks det gamle Egon-glimtet i øyet.

Det glimtet som siden 1969 har ført et gjennomsnitt på 470000 nordmenn til kinoen for å få med seg hver nye utgave av Olsenbanden - til tross for at filmkritikerne jevnlig har skutt sine giftigste piler etter filmene.

- Det skulle være så kulturelt den gangen. Norske filmskapere laget filmer for seg selv, hadde premierer på Gimle med gratisbilletter til hele familien og to dager seinere var filmen tatt av plakaten. Det var faktisk lettere på teatret, der kunne vi spille både lystspill og farser, men Olsenbanden var ikke fint nok, sier Sverre Holm.

Filmstøtte

Om det ikke nødvendigvis er et kulturelt framskritt, så har i alle fall Olsenbanden nå for første gang i sin historie fått statlig filmstøtte - og Bohwim har endelig sluppet å investere private midler i filmen.

- Jeg sover bedre om natta.