Her får du napp laks

Tana, Namsen, Neiden og smålakseelvene i Trøndelag og Rogaland. Dette er de heteste tips for hvor du lander årets laks. De dyreste valdene er ikke garanti for den største fisken.

Laksesesongen er i full gang. Men hvor får du laksen når de tradisjonelle godelvene svikter?

For noe år siden la laksefiskerne i Gaula igjen 20- 25 millioner kroner. I fjor ødela flom, deretter tørke og sviktende fiskeoppgang hele sesongen. Den dårligste sesongen på 27 år. Nå forblir mange av valdene usolgt og grunneierne taper penger.

Men fortvil ikke. Basert på fangsttall de siste årene, værsituasjonen i vinter og vår samt tall fra den første uka i år hjelper Dagbladet og Norges Jeger- og Fiskerforbund deg i jakten på de beste fiskeelvene denne sesongen.

Namsen

Førstevalget i Sør-Norge er Namsen. Den første Namsen-laksen ble tatt etter bare ti minutters fiske i år. Og etterpå har det strømmet inn meldinger om et ualminnelig godt fiske i øvre del av vassdraget. Nedre del har vær dårlig - til nå.

Tana er fortsatt i særklasse når det gjelder lakseelvene her i landet. Med sideelvene ble det i fjor tatt 53 810 kg laks og sjøørret på norsk side i dette grensevassdraget.

- Strekningen Tana bru til Storfossen i perioden sankthans til 15. juli er det sikreste kortet i dagens Lakse-Norge, mener redaktør i bladet Jakt&Fiske, Ole Kirkemo.

- I løpet av disse ukene passerer tusenvis av laks Seidastrykene og Ailestrykene. Risikoen for å komme tomhendt hjem etter en uke her, er liten.
Neiden, som ikke ligger langt unna, er også en god elv. Her tas mest smålaks, og fangstene er stabile. Altaelva og Repparfjordelva (fin til fluefiske) er også gode tips.

Bra sesongstart

I Troms og Nordland har laksefisket sviktet radikalt de seinere årene. Men det er håp: Laukhelle, Lakselv på Senja og Vefsna på Helgeland er på vei oppover.

Det er fortsatt lav temperatur i elvene, og fisken er treg. Først et stykke ut i juni blir det større oppgang av fisk i elvene. I deler av Namsen har det vært en rimelig bra start på sesongen. Fiskerne i Gaulfossen i Gaula har også hatt fine dager.

Tropevarmen slo knock out på deler av fisket i Gaula i fjor. Fangsttallet var bare 7414 kg. Kan vi håpe på et normalår omkring 20000 kilo i år?
Katastrofalt lave fangsttall fra Stjørdalselva i fjor, fører til at mange trolig vender elva ryggen i år. Også på Vestlandet har det vært magre år.

- I juni bør du satse på Surna, dersom du jakter på storlaksen. I juli og august bør du dra til Driva. Her venter storørreten. Av fjorårets totalfangst på 5395 kilo var hele 4123 sjøørret. Dette gjør elva gjennom Sunndalen til landets beste sjøørretelv, fortsetter Kirkemo.

Eira i Romsdalen har meget bra fangst i forhold til elvelengden. 2062 kg totalt i fjor, hvorav 1357 kg sjøørret, er bra.

Sør-Norge på vei

Skal du tilbringe fiskesesongen i Sør-Norge, hjelper det lite at det er bra med fisk i Tana.

Vårt forslag er Otra og Mandalselva som er på gang igjen. Tengst- og Bjerkreimselva i Rogaland hadde 3898 kg i fjor. Mer enn fordobling på to år.
Figgjo og Ogna er også bra. Etter et regnskyll vokser seinsommerelvene på Jæren og lokker smålaksen opp fra sjøen. Drammenselva hadde en nedgang på 1000 kilo fra 96 til 97. Men det ble tatt totalt 7653 kilo i elva i fjor, og dermed er den landets femte beste elv.

En time unna finner du Numedalslågen. Landets fjerde beste elv tilbyr hyggelige kortpriser og er verdt et forsøk.