Idrettsstjerner inntar gatene

Sprinteren Fernando Ramirez kan mer enn å løpe fort: Nå spiller han hovedrollen i en kortfilm om sin andre store lidenskap - arbeidet med å hjelpe skakkjørt ungdom i Oslo til et bedre liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Onsdag kveld var norgesmesteren på 60-meter ved kjøpesenteret Oslo City for å ta opp de siste scenene i filmen, sammen med blant andre høydehopperen Steinar Hoen og Vålerenga-spilleren John Carew.

Flere idrettsstjerner gjør sin filmdebut sammen med Ramirez: Proffbokseren Thomas Hansvoll og høydehopp-paret Hanne Haugland og Håkon Särnblom er også med. Samt mer erfarne filmskuespillere som Knut Husebø og Frank Iversen.

Viktig budskap

- Skal du snakke til ungdom, må du først gjøre dem nysgjerrige og så bruke et medium som TV eller film. Til denne filmen har jeg funnet et skikkelig dreamteam, sier Ramirez.

Kortfilmen «Vinn for meg» er hans eget initiativ. Den handler om verstingen Tiger, leder av Tigergjengen, og de dramatiske hendelsene som kommer til å forandre hans tilværelse.

Og det er ikke mange som har et bedre grunnlag for å gi et ekte filmliv til Tiger enn Fernando Ramirez. Han kjenner Oslos såkalte problemungdom bedre enn de fleste. Han har selv vært en.

Innvandreren fra Den dominikanske republikk vandret rundt i hovedstadens gjengmiljø helt til han ble hektet - på sprint.

Men idrettskarrieren gjorde ikke at Ramirez vendte ryggen til sin fortid. I fire år har han vært engasjert i ungdomsarbeid blant gamle kamerater og nykommere i det hel- og halvkriminelle miljøet i Oslo sentrum.

- Poenget er å hjelpe ungdom til å få selvtillit. De må jobbe og stå på for å komme ut av problemene - og vi må vise at det er nytter, sier Ramirez.

Kritisk

Han er kritisk til måten særlig innvandrerungdom med problemer blir omtalt og behandlet i Norge.

- Man kan ikke fortsette å fordømme folk og samtidig tro at de vil forbedre seg. Det er viktig å forstå hva mange av de ungdommene som kommer til Norge fra utlandet har opplevd, sier Ramirez.

Han skal selv bruke «Vinn for meg» i sitt arbeid for organisasjonen Alliert ungdom; filmen skal vises i skoler, på fritidsklubber, kino og TV.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer