Jærens skjulte fiskeskatt

HØG-JÆREN (Dagbladet): - Jeg har en utrolig fiskelykke, konstaterer Rune Berge.

Av TONE VASSBØ

Akkurat denne fisken er ikke så stor, rundt 400 gram, tenker jeg. Jeg kjenner nemlig fisken her oppe i Holmavatnet. Den har kondisjon som en dobbel sjøaure - og så er den vigslet!
Rune Berge fra Nærbø ler høyt og peker spøkefullt med stangtuppen og en dinglende Tasmanian Devil mot Misjonssenteret på andre siden av vannet.
For noen uker siden fikk han en 2,5 kilos ørret nesten helt inn, men så sleit den yppige fisken av hele snøret.
Fortærende, men en god historie likevel.
- Jeg har tatt en på 1,7 kilo her. Fisken er av flotteste kvalitet. Rød i kjøttet og fantastisk i smaken, forsikrer han.
Dagbladet dilter etter tre ekte jærbuer som langer ut mellom lyngtuene for å avsløre Høg-Jærens godt bevarte hemmeligheter.
For det har seg slik at det er mest folk fra distriktet rundt som prøver fiskelykken i Holmavatnet og de andre fiskevannene i området innenfor Varhaug i Hå kommune.
- Det er lite Stavanger-folk her. Jeg tror rett og slett ikke de vet at det er så mye fisk her. Merkelig. Det er nemlig stor fisk her, bedyrer Kjell Malmin fra Klepp, men skynder seg å legge til:
- Det er nå ikke alltid så lett å få den.
- Men så finnes det vel knapt et mer tilgjengelig vann. Du kommer til overalt. Glimrende å ta med ungene. Her er det plass til alle. Det er mange vann å velge mellom og helt topp om flere finner veien hit. Bare 25 - 30 kroner for et fiskekort som dekker sju vann.
Bak der ligger Storamoset, kunngjør han og vifter ivrig for å vise. Det vannet er hans domene. Bare ti minutter å gå fra Holmavatnet. Enda lenger bak ligger Litlamos. Også her er det stor fisk å få.