Jim lider av jernmangel

Jim Svenøys kollaps på 3000 meter hinder i Roma kan skyldes akutt mangel på jern. En medisinsk test fra mai viser at Svenøy har så lite jern i kroppen at den fysiske kapasiteten reduseres opp til ti prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SIST: Jim Svenøy kom helt sist i Goøden League-stevnet i Roma tirsdag. Nå har han fått ordre om å tygge jerntabletter.

Av SINDRE HALKJELSVIK

Jim Svenøy og trener Magne Wullum holdt i går krisemøte for å vurdere årsaker til tirsdagens sisteplass på elendige 8.38,67 _ over 25 sekunder bak persen. Mandag fikk Svenøy resultatet av de medisinske prøvene han tok på Toppidrettssenteret i mai. De viser at han har så lav jernverdi i kroppen at det nærmer seg det helsefarlige. Han har 30 såkalte ferritin-verider, men burde hatt opp mot 50.

- Det kan være årsaken, sier Svenøy.

Spinat og persilleLegene har gitt Jim ordre om å tygge jerntabletter og mat med B-vitaminer for å øke jern-verdiene. Det kan bli mye persille og spinat i dietten de neste ukene.

- Han kan nemlig ikke spise for mye tabletter. Dette er kraftige saker, og går utover fordøyelsen, sier Svenøy-trener Magne Wullum.

Dårlig mage går utover treninga og i andre omgang resultatene. Det ligner faretruende en ond sirkel.

Verre enn trenerenLavt jerninnhold reduserer både kvalitet og hemoglobin-nivå i blodet. Hemoglobin tar opp oksygen og fører det ut til musklene etter at blodet har passert lungene. Musklene surner fortere om de får lite oksygen under harde påkjenninger som et hinderløp. I langrenn er det innført en høyeste lovlig grense på 18,5 gram hemoglobin per liter blod. Jim har bare i overkant av 13.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer