Jim lider av jernmangel

Jim Svenøys kollaps på 3000 meter hinder i Roma kan skyldes akutt mangel på jern. En medisinsk test fra mai viser at Svenøy har så lite jern i kroppen at den fysiske kapasiteten reduseres opp til ti prosent.

SIST: Jim Svenøy kom helt sist i Goøden League-stevnet i Roma tirsdag. Nå har han fått ordre om å tygge jerntabletter.

Av SINDRE HALKJELSVIK

Jim Svenøy og trener Magne Wullum holdt i går krisemøte for å vurdere årsaker til tirsdagens sisteplass på elendige 8.38,67 _ over 25 sekunder bak persen. Mandag fikk Svenøy resultatet av de medisinske prøvene han tok på Toppidrettssenteret i mai. De viser at han har så lav jernverdi i kroppen at det nærmer seg det helsefarlige. Han har 30 såkalte ferritin-verider, men burde hatt opp mot 50.

- Det kan være årsaken, sier Svenøy.

Spinat og persille
Legene har gitt Jim ordre om å tygge jerntabletter og mat med B-vitaminer for å øke jern-verdiene. Det kan bli mye persille og spinat i dietten de neste ukene.

- Han kan nemlig ikke spise for mye tabletter. Dette er kraftige saker, og går utover fordøyelsen, sier Svenøy-trener Magne Wullum.

Dårlig mage går utover treninga og i andre omgang resultatene. Det ligner faretruende en ond sirkel.

Verre enn treneren
Lavt jerninnhold reduserer både kvalitet og hemoglobin-nivå i blodet. Hemoglobin tar opp oksygen og fører det ut til musklene etter at blodet har passert lungene. Musklene surner fortere om de får lite oksygen under harde påkjenninger som et hinderløp. I langrenn er det innført en høyeste lovlig grense på 18,5 gram hemoglobin per liter blod. Jim har bare i overkant av 13.

- Han burde ligget opp mot 16. Sjøl har jeg over 15. Dette kan redusere ham opp mot ti prosent, sier trener Wullum.

Det kan bli dyrebare prosenter når EM-finalen skal avgjøres i Budapest.

Om Jim i det hele tatt kommer seg dit...

Kyssesyken?
I går fikk han nemlig en langt fra hyggelig beskjed fra den norske mellomdistanseløperen Bjørn Arild Bøhleng. Etter å ha skrantet i lengre tid, har Bøhleng fått diagnosen kyssesyken.

- Jim har mange av de samme symptomene. Kan ikke utelukke at han også har kyssesyke, sier trener Wullum.

I så fall er det bare å legge seg på rygg i to-tre måneder.

- Ja, da ryker hele sesongen, sier Wullum.